Roman Pilíšek (Zlaté rezervy)
Okénko investora  |  25.04.2014 17:49:57

Česká koruna bude brzy zasažena další mírou znehodnocení své kupní síly

Asi málokoho okamžitě napadne, že pokud by se měnová politika v eurozóně ubírala cestou včerejších slov prezidenta ECB Maria Draghiho, zasáhne českou korunu další míra znehodnocení. Proč? 

Jednoduchá odpověď je hned před námi: pokud ECB spustí svou verzi „tzv. kvantitativního uvolňování“ (jednoduše tištění peněz), bude tak přímo působit na pokles směnného kurzu EUR s USD a všemi ostatními měnami, tj. i s českou korunou. V tomto případě začne kurz koruny k euru posilovat a může poklesnout pod 27 za jedno euro. Česká národní banka by tak musela začít opět aktivně intervenovat - tisknout koruny - a nakupovat eura, jelikož se zavázala k udržování kurzu nad 27 . Včerejší rozhovor viceguvernéra Mojmíra Hampla na investičním webu jasně ukazuje odhodlání ČNB setrvat na svém závazku.

Tato situace je nanejvýš závažná pro každého, kdo drží úspory v korunách, neboť bude na hodnotu papírových měn vyvíjen ještě větší tlak. Pokud by se k tomu všemu přidal i FED, který prozatím svou měnovou politiku utahuje, ale zdaleka ještě nemá vyhráno a podle mě se jedná jen o krátkou korekci před otočením politiky pod tíhou ekonomické reality, pak zde máme zcela bezvýchodnou situaci: 

FED tiskne dolary, ECB tiskne eura a ČNB tiskne koruny a všichni navzájem si tak znehodnocují své měny. Toto znehodnocení bude doprovázeno zvýšenou nervozitou na měnovém trhu, ale základní otázka zní: pokud budou všichni navzájem znehodnocovat, kde se tyto zjevné akty agrese proti úsporám projeví? Ano, přesně tak, bude to v ceně komodit, zvláště energetických surovin (ropy, plynu) a dále ve zlatě, stříbře. Je zcela nepopiratelným faktem a děje se tak od vzniku tzv. „moderních měnových systémů“, že zlato bude tím majákem, který ukáže výsledky této hry o čas a úspory. Západní centrální banky tak konečně dosáhnou svých absurdních inflačních cílů. 

Není proto náhodou a na našem portálu jsme svým čtenářům přinesli mnoho článků a analýz ze světových renomovaných zdrojů, že zlato se stává a stane ještě větším terčem tržních útoků proti své ceně. 

Posledním takovýmto úkazem byl včerejší den. Zlato necelou hodinu po slovech Maria Draghio začalo zcela v rozporu s jeho inflačními slovy propadat a stříbro tuto cestu následovalo ještě s větší razancí. Avšak za další hodinu přišli do trhu silní hráči, kteří provedli obrat o 180 stupňů, a cena zlata se vyšvihla až na hodnotu 1300 USD. 

Západ a jejich představitelé svými kroky dokazují, v jak hluboké ekonomické a společenské krizi se nacházíme. Nejzávažnější na tom všem je fakt, že místo aby řešili své vnitřní problémy, snaží se upnout pozornost veřejnosti na tzv. vnější hrozby.

 

Roman Pilíšek (1980)

je absolventem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde se specializoval na problematikou akciových a komoditních trhů. Následně získal pracovní zkušenosti ve finančním a bankovním sektoru. Je velkým zastáncem rakouské ekonomické školy a v současné době působí jako hlavní ekonom společnosti ZLATÉ REZERVY s.r.o. Jeho posláním je publikační činnost, ekonomické analýzy a komentáře. Dále je zodpovědný za privátní divizi Private & Corporate Assets.

Společnost ZLATÉ REZERVY s.r.o. patří mezi přední tuzemské obchodníky s investičním zlatem. Pobočky má ve Zlíně a v Praze a provozuje největší internetový portál o investičních kovech www.zlaterezervy.cz, který přináší denní zpravodajství, odborné články, videa, unikátní grafy s aktuálními cenami, technické analýzy a eobchod.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688