Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  15.04.2014 15:46:35

Češi se poučili, nové byty nakupují opatrně

Při výběru bytu jsou Češi obezřetnější než před pěti lety. Chodí na opakované prohlídky, zkoumají dokumentaci a nebojí se smlouvat o ceně. Méně důvěřují projektům na papíře – naopak nejsilnější poptávka panuje během výstavby. Až 50 procent kupujících představují rodiny s dětmi, které chodí do školky nebo školy. Trend satelitů se změnil na preferenci bezpečné lokality s  kompletní občanskou vybaveností uprostřed měst. 

„Zhruba polovinu všech zájemců o nový byt tvoří lidé ve středním věku s menšími dětmi. Ostatní klientela se rovnoměrně dělí mezi mladé páry do 30 let a klienty starší 50 let. Speciální skupiny tvoří lidé, kteří byt kupují jako okamžitou investici, a takzvaní singles, kteří si pořizují menší byty jako investici do budoucna. Singles kupují byt nejprve pro sebe, ale nejsou příliš vázáni místem, v případě proměny potřeb, založení rodiny nebo získání nové práce byt dál pronajímají,“ uvedl Jan Kalaš, obchodní ředitel společnosti Star Group.

Přestože nájemné dnes dosahuje nižších hodnot než v minulosti, většina lidí si přeje bydlet ve vlastním. I lidé do 30 let, kteří stále více preferují menší byty, zato s veškerým komfortem, vnímají koupi jako vhodnou investici, jíž v současnosti nahrávají nízké úrokové sazby hypoték. „Mladí hledají především projekty cenově dosažitelné, dbají na dostupnost centra a školy, kde studují nebo tráví volný čas. Zásadním faktorem se pro ně stává také dostupnost sportovišť a dalších volnočasových aktivit,popsal Jan Kalaš.

Priority rodin s dětmi jsou jiné. Většinou se pohybují v autě a blízkost centra pro ně není rozhodující. Jako důležitější vnímají pocit bezpečí a kompletní občanskou vybavenost, která tolik chybí v dříve oblíbených satelitech. V nich rodiny s dvěma malými dětmi velmi brzy zjistily, že přepravu ratolestí do školy a vzdálených zájmových kroužků lze jen stěží skloubit s pracovními povinnostmi.

Podle údajů společnosti Star Group je typickým kupujícím nového bytu v moderních projektech právě rodina se školkovými nebo školními dětmi. „V našem nejnovějším projektu Nové Chabry hledají kvalitní, dobře situovaný projekt s výbornou dostupností jak do města, tak do přírody. Projekt s kompletní občanskou vybaveností, dobrou dispozicí a za rozumnou cenu. Poptávku samozřejmě také ovlivňuje fakt, že v tomto projektu převládají velké byty 3+kk a 4+kk, které rodiny s dětmi žádají nejvíc,“ vyjmenoval Jan Kalaš. 

V posledních letech se podle Jana Kalaše velmi proměnilo rozložení poptávky v různých fázích příprav a výstavby nových bytů. Dříve, především před krizí, byl velký zájem o byty na papíře, klidně i několik měsíců před zahájením výstavby. Dnes si chce klient jednak byt prohlédnout a jednak mít jistotu, kdy bude dokončen. Na papíře se prodá cca 20 procent bytů, v průběhu výstavby 50 procent a po kolaudaci zbylých 30 procent. Výjimkou jsou lokality s výhodným poměrem ceny, kvality a umístění – v Nových Chabrech bylo v první etapě, ještě před zahájením výstavby, prodáno během tří měsíců neuvěřitelných 50 procent bytů,“ uvedl Jan Kalaš ze Star Group.

Kupující se také stali obezřetnějšími a svou investici více zvažují. Před definitivním rozhodnutím navštíví vyhlédnutý byt hned několikrát, polemizují o cenách i možných slevách a jsou připraveni ptát se na jakékoli podrobnosti. „Klienti mají technické dotazy, zajímá je dokumentace a často si na prohlídky zvou odborníky. Řekl bych, že pro kvalitního developera je tento posun určitě výhodou, protože klient už je sám schopen rozpoznat rozdíl mezi zkušeným a nekvalitním developerem a snížit tak riziko své investice,“ míní Jan Kalaš.
        

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688