BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  14.04.2014 13:49:43

Kam až Wall Street může klesnout?

Akcie na Wall Street z pohledu indexu DJIA i S&P 500 v úvodu měsíce zaznamenaly nová historická maxima. Index Nasdaq, který obdobně jako předchozí roky i letos předváděl nadprůměrnou výkonnost, svého letošního vrcholu dosáhl ale již v úvodu března. Právě tento index jakoby i svým vývojem předznamenával celkově negativní současnou náladu na akciových trzích, která u investorů vyvolává obavy. Již předminulý pátek 4. dubna se totiž svým razantním denním propadem o 2,6 % dostal z trendu, který se na něm za necelý rok vytvořil.

Tento pátek se po 2 měsících dostal již i zpět pod hranici 4 tis. bodů. Z krátkodobého technického pohledu by však již příliš prostoru pro svůj pokles neměl mít. Už i samotné současné úrovně jsou sice poměrně silné, nicméně vzhledem k současné nervozitě na trzích bude zřejmě nutné hledat úrovně podpory ještě o něco níže.

Dle BHS by se jim mohla stát hodnota indexu u hladiny 3965 bodů. Ta již není ani příliš vzdálena mnohem důležitějšímu indikátoru - 200dennímu cenovému průměru (aktuálně 3936 b.). Startující výsledková sezóna by vzhledem k relativně nízkým očekáváním neměla nyní vyvolat další prodejní přetlak. V podobném duchu spekulujeme i na současný politický vývoj ohledně Ukrajiny. Z hlediska trhy sledovaných centrálních bank nic neočekávaného nelze nyní čekat ani ze strany Fed. Pozitivně by mohla spíše překvapit ECB možným QE (právě po dřívějším vzoru Fed).

Širší index S&P 500

Index S&P 500 se drží ve svém trendu posledních měsíců a jeho současný pokles není příliš překvapením. V kontextu i letos očekávaného ukončování QE už únorový pokles naznačoval, že letošní rok by mohl spíše být o postranním vývoji.

Dle BHS by však v nadcházejících dnech měl dosavadní růstový trend index ještě udržet. K jeho proražení očekáváme ale dojde později v tomto roce, obdobně jako k němu již došlo u indexu Nasdaq.

Index S&P 500 rovněž prorazil všechny své hlavní cenové průměry, resp. zbývá ten nejdůležitější 200denní. Tomu je však ještě poměrně vzdálen. Index se nyní blíží nejbližším předchozím vrcholům u úrovní 1809 b. Další lze spatřovat nevýrazně pod hranicí 1800 b., kde je nyní i významná spodní hranice naznačeného růstového trendu. Právě zde by tak měl index nyní najít výraznou podporu. Další výraznou hranici lze spatřovat u hladiny 1775 b., kam se dle BHS index ale nyní ještě nevydá.

Obrat u zmiňovaných úrovní 1800 b. naznačuje již nyní poměrně nízký indikátor RSI(14).   

Vývoj indexu S&P 500 i Nasdaq se zmiňovanými technickými indikátory naleznete zde.

Jak naznačuje i dlouhodobější pohled na trend indexu S&P 500, hladina okolo 1800 b. je významná i zde.

Akcie na Wall Street by mohly podobně jako již v minulém týdnu i tento předvést výraznější volatilitu. Očekávané vyvrcholení poklesu by naopak následně mohlo přinést nákupní vlnu. Index S&P 500 by se tak díky tomu mohl rychle posunout k úrovni 1840 b, Nasdaq pak k hladině alespoň 4050 bodů.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.11.2023Bitcoin na vlně, kam až může posílit? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.07.2022NETFLIX překvapuje trhy: Kam až může růst? Tomáš Cverna (XTB)
07.10.2021Rozbřesk: Kam až ČNB může dojít se sazbami? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688