ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  13.04.2014 11:05:27

Rizikem mohou být pro investory i samotní obchodníci (13.4.2014)

KOMENTÁŘ: Jsem novinář, analytik a investor. Když jsem letmo procházel titulky tuzemských finančních portálů, zastavil jsem se u titulku Naivita, hloupost, podvody. I tak se obchoduje s akciemi (článek vyšel 10. dubna na portálu Aktuálně.cz). Blesklo mi hlavou – už je to zase tady, další obchodník chtěl rychle vydělat a vystrašil několik potenciálních investorů.

Příběh byl ve zkratce následující: Nezkušeného potenciálního investora oslovil makléř s nabídkou snadného a rychlého výdělku na burze. Po prvotním odmítnutí byl údajně investor „ukecán“ a později nadměrným obchodováním i „oškubán“.

Samotný příběh není ničím odlišný od starých praktik nepoctivých obchodníků. Ostatně některé podvodné praktiky již byly několikrát ztvárněny ve filmech s burzovní tématikou (naposledy například ve snímku Vlk z Wall Street).

Když jsem si následně procházel starší prezentaci z tiskové konference České národní banky, říkal jsem si, že i praktiky z českého prostředí by vydaly na celkem slušný film.

Podle ČNB jsou čeští investiční zprostředkovatelé nejčastěji trestáni za ovlivňování zákazníka při vyplňování investičních dotazníku. Povinností investičního zprostředkovatele je získat prostřednictvím dotazníku objektivní informace o zákazníkovi, jeho znalostech, zkušenostech s investováním a majetkových poměrech. Praxe je taková, že někteří zprostředkovatelé vhodné odpovědi klientům rovnou nadiktují, aby jim následně mohli nabídnout investici s nejvyšší provizí.

Investiční zprostředkovatelé nemohou obhospodařovat portfolio zákazníka. Toto omezení zprostředkovatelé obcházejí tím, že klientům konkrétní pokyny nadiktují a následně klient volá již na nahrávanou linku, kde nadiktovaný pokyn zopakuje. Takové jednání hodnotí ČNB jako kontrolu nad účtem, která je jedním z průvodních jevů nadměrného obchodování (churningu).

Veškerou komunikaci se zákazníkem musí zprostředkovatel nahrávat. Často však není nahrávána komunikace při poskytování investičního poradenství, kdy zprostředkovatel doporučuje či přesněji přesvědčuje zákazníka k určitému obchodu.

Postihovanou praktikou je také poskytování investičního poradenství způsobem vedoucím k nadměrnému obchodování. Snahou těchto investičních zprostředkovatelů je především uskutečnit co nejvíce obchodů a inkasovat co nejvyšší provizi. S výčtem bych mohl pokračovat, ale…

Důležité nejsou ani tak jednotlivé příběhy napálených investorů či výčty prohřešků investičních zprostředkovatelů. Nepoctivci tu budou stále. Důležitý je stručný závěr z těchto příběhů, který by si měl každý investor vrýt do paměti.

VZDĚLÁVAJ SE, NENECH SE UKECAT A INVESTUJ PODLE SVÝCH ZKUŠENOSTÍ A VLASTNÍHO ROZUMU!

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688