BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  09.04.2014 12:04:46

Akcie ČEZ zpět na atraktivních úrovních?

Zatímco akcie ČEZ po většinu března výrazné změny nepředváděly, konec března již byl v jiném duchu. Výraznější změny vlastně neutichají do těchto dnů. Jak známo důvodem je především dění  okolo dividendy a cen emisních povolenek, potažmo hlavně cen elektrické energie. Nejen ty domácí, ale i obecně v regionu nejsledovanější německé, zaznamenávají nová minima.

Právě v době, kdy ministr financí Babiš vypustil na světlo myšlenku výplaty 100 % loňského zisku ČEZ na dividendách, ceny elektřiny prorazily předchozí minima a technicky si tak otevřely cestu dále níže. Akcie ČEZ se však logicky ve vidině rekordní dividendy vydaly naopak na sever a během několika dní se vyšplhaly na téměř roční maxima.

Mírnění očekávání výše dividendy společně se zmiňovaným vývojem cen elektřiny nicméně způsobil na akciích ČEZ obrat. Od zmiňovaných maxim tak již poklesly o více než 8 % a mohou se tak stát možnou investiční příležitostí. Dle BHS se totiž opět dostaly na velmi zajímavé úrovně a to hned ze dvou zásadních pohledů.

Dividendový výnos

Jak už jsme v dřívějších článcích uváděli, výplatu dividendy na úrovni 100 % loňského zisku považujeme za méně pravděpodobnou. Pracujeme s výhledem dividendy, která by se mohla zopakovat případně ještě i v následujících 2 letech, když se dále zvyšuje i pravděpodobnost menších investic (zrušení dostavby JE Temelín) a tedy i vyššího výplatního poměru zisku. Počítáme tak s možnou dividendou 55 /akcii. Cena akcií ČEZ ve výši 540 indikuje v tomto ohledu možný dividendový výnos 10,2 %. Na domácím trhu tak v tomto ohledu těžko hledat konkurenci. Výjimkou mohou být snad akcie TELEFÓNICA C.R., pokud by společnost rozhodla o výplatě indikovaného možného rozsahu dividendy 18-30 na horní straně pásma. Akcie ČEZ se před oznámením možné rekordní dividendy obchodovaly v posledních 6 měsících s dividendovým výnosem cca 7,5-8 % (při tehdejším tržním očekávání dividendy 35-40 ). V případě politického rozhřešení dividendy alespoň na naši predikovanou úroveň 55 , lze tak v tomto směru spatřovat prostor pro růst akcií ČEZ, resp. tedy snížení výše zmiňovaného „současného dividendového výnosu“.

Technický pohled

Dle BHS lze na akciích ČEZ spatřovat v tomto roce vytvořený krátkodobý růstový kanál. Současná cena akcií ČEZ se nyní začíná přibližovat ke spodní straně tohoto trendu, kde se zároveň nachází i 100denní cenový průměr. Nevýrazně výše se nachází pak i 50demnní cenový průměr (na 537,80 ), u kterého se titul dnes dopoledne obchoduje. Tyto hodnoty lze spatřovat jako zajímavé i při delším ročním pohledu na titul, jelikož se nachází na linii předchozích vrcholů (žlutá přímka). Zmínit lze obecně jako výraznou také úroveň u hladiny 540 (žlutá vodorovná přímka).

Indikací možného obratu na titulu může být i pohled na indikátor RSI(14). Nachází se u úrovní, kde v posledních týdnech docházelo ke změně směru.  

Vývoj akcií ČEZ s vyznačením technických indikátorů a hranic naleznete zde.

Zásadním rizikovým faktorem pro dění na titulu jsou již v úvodu zmiňované ceny elektřiny, jejichž vývoj bude mít signifikantní dopad do hospodaření ČEZ minimálně v následujících 2 letech. Očekáváme, že na současných úrovních by se však pokles mohl zastavit. Převážit by tak pro následující týdny mohla očekávaná dividenda a možné zrušení tendru na JE Temelín.

Valná hromada

Kdy se uskuteční letošní valná hromada společnosti, zůstává zatím „ve hvězdách“. Ze zákona se musí konat do konce června. Podíváme-li se zpět na uplynulé 3 roky, akcionáři se scházeli vždy v červnu. Zatímco dříve se rozhodné datum pro navrhovanou dividendu shodovalo s nárokem na účast na valnou hromadu, v posledních 2 letech bylo stanoveno již vždy krátce po konání valné hromady. Akcionáři tak ještě měli možnost zareagovat na rozhodnutí a akcie ČEZ zobchodovat. Výplata dividendy se pak pravidelně zahajuje v počátku srpna.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688