Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  08.04.2014 16:49:26

Akcie ČEZ mezi mlýnskými kameny: Převáží cena elektřiny, nebo vyšší dividenda?

Na akcie energetické společnosti ČEZ působí dvě protichůdné síly. Na jedné straně existuje možnost vyplacení vyšší dividendy, na straně druhé cena elektřiny stále hledá dno. Který vliv zvítězí?

Akcie ČEZ před dvěma týdny po zprávě, že ministr financí Andrej Babiš chce vyplatit na dividendách 100 % čistého zisku z loňského roku, zamířily vzhůru. Postupně však růst korigovaly, a to i kvůli tomu, že se cena elektřiny propadla na nová minima. Co dál?

Nejlepší variantou pro akcionáře ČEZ by samozřejmě bylo to, kdyby se cena elektřiny zotavila a firma vyplatila 100 % loňského zisku jako dividendu. Jenže to lze čekat jen sotva. Podívejme se na cenu elektřiny a dividendu podrobněji.

Cena elektřiny

Elektřina zlevnila na burze v Německu i v Praze na rekordní minima. Pád z loňského roku tak oproti očekávání pokračuje. A to přesto, že Evropská unie odloží distribuci části emisních povolenek (takzvaný backloading), čímž chce zamezit dalšímu propadu cen povolenek, které podstatně ovlivňují cenu elektřiny.   

"Hlavním důvodem poklesu tržních cen elektřiny jsou klesající ceny emisních povolenek, které za poslední měsíc spadly z úrovní kolem 7 EUR na aktuálních 4,80 EUR. Na půdě Evropské unie sice již byl schválen backloading, který by měl částečně řešit nadbytek emisních povolenek na trhu a v rámci kterého by mělo být v průběhu tří let staženo z aukcí 900 milionů povolenek, nicméně fakticky k němu ještě nedochází," vysvětluje analytik z Fio banky Jan Raška.

"Předpokládám, že letos dojde k omezení nabídky emisních povolenek o zhruba 300 milionů kusů, ale spíše až ve druhé polovině roku. Impulzy, které by aktuálně posouvaly ceny povolenek výrazněji vzhůru, podle mého názoru chybějí. Evropský průmysl stále není tak silný, aby vytvářel dostatečnou poptávku po emisních povolenkách," dodává.

Do konce letošního roku tak Raška nečeká výraznější zvýšení cen povolenek k hranici 10 EUR, spíše prý přijde postupný posun k hladině 7 EUR, což by mohlo v průběhu roku mírně pozvednout cenu ročního kontraktu silové elektřiny k 36 EUR/MWh. "Posun k hranici 40 EUR letos nečekám, jelikož navržený backloading sám o sobě nevyřeší nadbytek povolenek," říká.

Povolenky přitom nejsou jediným důvodem pro nízké ceny elektřiny. Jak podotýká Jiří Zendulka z BH Securities, v Evropě stále zůstává nedořešena energetická koncepce. Návrh nastavení budoucího dalšího snížení emisí skleníkových plynů a růstu podílu obnovitelných zdrojů je pro energetiky jen částečnou zprávou.

Oživování ekonomik v Evropě navíc zatím nevyvolává výraznější nárůst poptávky po elektřině, která by vzhledem k nabídce pozitivně ovlivnila cenu. Zmínit lze i dřívější konec obecně teplotně podprůměrného zimního období. "Dokud nedojde ke změnám v energetické koncepci, nelze asi přílišné změny v cenách elektřiny očekávat," říká Zendulka.

Kvůli všem těmto faktorům nejsou vyhlídky růstu ceny elektřiny dobré. Podle Josefa Němého z Komerční banky se pro následující měsíce čeká cena německé elektřiny pod 35 EUR/MWh. Půjde tedy nanejvýše o stagnaci nebo velmi mírný růst. Důvodem je právě nepříliš příznivá bilance nabídky a poptávky.

Marek Hatlapatka, který sleduje energetické akcie ve společnosti CYRRUS, přichází dokonce s pesimistickou variantou poklesu ceny elektřiny až k 30 EUR/MWh. Vychází z nízkých cen uhlí, které jsou dalším důležitým faktorem pro tvorbu ceny elektřiny. "Teoreticky by se cena elektřiny mohla při současných cenách uhlí a emisních povolenek dostat až k 30 EUR/MWh. V praxi takový pokles neočekávám, ceny uhlí by měly být stabilní a ve druhé části roku by mohly mírně růst," věří Hatlapatka.

Sečteno a podtrženo, nelze čekat, že by letos ceny elektřiny výrazně podpořily růst ceny akcií ČEZ, spíše naopak. A když přece jen nějak, tak ve druhé polovině roku. Investoři tedy budou muset sázet spíše na další faktory, jako je právě navrhovaná vysoká dividenda. Jenže i kolem té panuje řada otazníků. Co ovlivní výši dividendy ČEZ, se dozvíte na Investičním webu

 

 

 

 

 










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688