Research (Penizenavic.cz)
Makroekonomika  |  07.04.2014 21:10:03

Nejvyšší míru zdanění firem najdete v Sev. Americe, nejnižší naopak v Evropě

S velmi vysokými korporátními daněmi se podnikatelé setkávají, poněkud překvapivě, v kolébce kapitalismu – Spojených státech Amerických. Výše korporátních daní se mezi jednotlivými státy federace liší, jako celek však největší ekonomika světa vykazuje 40% korporátní daně. Toto má samozřejmě za následek to, že je to Severní Amerika, která jako region vykazuje nejvyšší míru zdanění právnických osob.

Naopak na druhé straně se, opět poněkud překvapivě, nachází Evropa, která jako region vykazuje 20,6% zdanění firem.

Pokud jde o Asii, pro nadnárodní společnosti oblíbenou destinaci pro přesun výroby či zákaznických služeb, ta jako region vykazuje míru zdanění na úrovni 22,49 %, tj. o něco více než Evropa a výrazně méně než USA.

 

Podnikatele, manažery a snad ani vás však nezajímá zdanění na úrovni regionů, ale na úrovni jednotlivých zemí. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí 4 nejsilnější ekonomiky každého z regionů (měřeno HDP v USD).

Míru zdanění v Asii táhne nahoru zejména Japonsko, které sice korporátní daně postupně snižuje, stále je však zemí, která firmám „sahá do kapsy“ největší měrou. Druhou v pořadí je Indie, která nyní zdaňuje firmy jen o něco málo než Japonsko. Třetí v pořadí je v rámci Asie ekonomika Číny, která již řadu let drží míru zdanění firem na 25 %. Posledním v řadě z vybraných zemí je Indonésie, která daní zde působící společnosti 25 %. Je však otázkou, jak dlouho se této zemi podaří udržet firemní daně na stávajících úrovních, zdejší ekonomika se již delší dobu potýká se schodkem běžného účtu a brzy tak bude nutné zvýšit příjmy státního rozpočtu. Podobný scénář se mimochodem odehrává i v Indii.

 

V Latinské Americe již mezi největšími ekonomikami nenajdeme tak velké rozdíly ve zdaňování firem (pokud jde o výši sazeb) jako v Asii. Jen o „prsa“ je zde na prvním místě Argentina s daněmi ve výši 35 %. Na druhém místě se nachází Brazílie a Venezuela, kdy obě země zdaňují právnické osoby shodně 34 %. Paradoxem je že zatímco Brazílii se i s velkým zdaněním podařilo vyšvihnout se mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa, ve Venezuele je stejná výše zdanění firem považována za symbol socialismu a spravedlivého přerozdělování zisků lidu.

 

Jak již bylo zmíněno výše, vůbec největší míru zdanění právnických osob vykazují ze sledovaných ekonomik se svými 40 % Spojené státy americké. Ty přitom drží současnou hodnotu již několik let, zlomit se ji nepodařilo ani ekonomické recesi. Naproti tomu v Kanadě firemní daně klesají, 33,5 % v roce 2008 je dnes 26 %. Bermudy, jako správný daňový ráj, žádné firemní daně nemají. Na zdanění regionu jako celku se to však, s ohledem na „nicotnou“ velikost této ekonomiky, neprojevilo.

 

Africký kontinent bývá často označován za „kolébku“ nového růstu světové ekonomiky, kdy jsou životodárným „hnojivem“ ekonomické aktivity nerostné bohatství, levná pracovní síla a populace se silným zastoupením jedinců v produktivním věku. Stejně „lákavě“ vypadá i zdanění právnických osob, které je v těchto zemích mírně nižší, než v Asii, která je pro Afriku v boji o zahraniční kapitál největším konkurentem. Z největších ekonomik vykazuje v Africe nejvyšší míru zdanění firem Angola s 35 %, nejnižší daňovou zátěž naopak nesou, po výrazném snížení korporátních daní v roce 2011, podnikatelé v Libyi.

 

Posledním v pořadí je Evropa, kontinent s nejnižší průměrnou mírou zdanění. I v případě tohoto kontinentu se ale daně, jak sami vidíte níže, v rámci jednotlivých zemí liší. Na naprostém vrcholu se, ze skupiny největších ekonomik starého kontinentu, nachází Francie, s mírou zdanění právnických osob ve výši 33,33 %. Naopak nejnižší daňovou zátěž nesou podnikatelé v Rusku. V případě této ekonomiky jsou nízké daně jedním z nástrojů, jak do země přivést zahraniční investory. Snižování daňové zátěže však zřejmě nebude mít, ve světle současných pří o platnost referenda o odtržení Krymu od Ukrajiny, kýžený efekt. Místo přílivu zahraničního kapitálu totiž Rusko aktuálně zažívá masivní odliv způsobený ztrátou důvěry v současný režim.

 

Připraveno ve spolupráci se společností Albertina 

 

 

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688