BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.04.2014 10:12:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD,AUD/USD a NZD/JPY

Inflace v eurozóně opět zpomalila. Očekávanou zprávu přinesl včerejší výsledek indexu spotřebitelských cen (CPI), ten se propadl na nejnižší hodnotu od října 2009, když v březnu meziročně posílil jen o 0,5 procenta. Ve srovnání s únorem, tak došlo ke zpomalení tempa růstu o 0,2 procenta. Zpráva byla šokem hlavně pro analytiky, kteří počítali s nižším poklesem pouze na 0,6 procenta, naopak euro se vyhnulo předpokládanému výprodeji. Důvodem mohl být fakt, že jádrová inflace, očištěna o volatiliní položky zůstala na 0,8 procentech. Na poklesu cenové hladiny se nejvíce podílely energie. Včerejší výsledek jen zvýšil očekávání od čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB), která by mohla přijmout opatření ke zvýšení cenové hladiny. Inflace již 6 měsíců zůstává pod 1 procentem, přičemž ECB dlouhodobě cílí na 2,0 procentní hranic.

Kanadské hospodářství
si v lednu napravilo reputaci. Po prosincové kontrakci o 0,5 procenta včera naopak expandovalo o 0,5 procenta. Hnacím motorem se stala výroba, které se podařil 2,0 procentní zisk. Dařilo se i maloobchodurůstem o 1,3 procenta a těžařskému sektoru se ziskem 1,2 procent.

Šéfka Fedu Janet Yellen včera důrazně bránila aplikovanou uvolněnou monetární politiku. Konkrétně podotkla, že ekonomika ještě nějakou dobu bude potřebovat vnější podporu, zvláště v době, kdy trh práce není v nejlepší kondici. Ve svém důsledku, tak připomněla důležitost kvantitativního uvolňování, které již bylo třikrát redukováno a v současnosti se ekonomice dostává 55 miliard dolarů měsíčně. Nicméně i po těchto slovech se očekává, že Fed bude pokračovat v nastaveném tempu snižování objemu měnového uvolňování. Yellen ve své spíše politické řeči upozornila na problémy na pracovním trhu, zvláště pak na vysokou míru částečných úvazků a dlouhodobě nezaměstnaných. Nejen od slov šéfky Fedu se včera odrazily americké akciové trhy. Trhu po delší době kraloval Nasdaq, který získal 1,04 procenta. Na druhém místě skončil těsně Dow Jones s 0,82 procenta a za ním zůstalo S&P 500 s 0,79 procentním ziskem. Volatilita na trzích se uklidnila, což je vidět na oslabení VIXu pod 14 bodovou hranici.

Asijská seance přinesla hned dva čínské indexy nákupních manažerů (PMI) za výrobu. Oficiální PMI posílilo o 0,1 bodu na 50,3 bodu a potvrdilo tak expanzivní náladu (hodnoty nad 50), naopak PMI index společnosti HSBC dosáhl 8 měsíčního minima, když propadl na 48,0 bodu. I přes rozdílnost výsledků není pochyb o tom, že čínská výroba není v ideální formě a i oficiální PMI index by se v blízké době mohl stát obětí kontrakce. Nejen proto se v poslední době objevují spekulace o chystaném novém kole monetárních stimulů, které by pomohly nastartovat nejlidnatější ekonomiku světa.

Citlivou seanci si prožil australský dolar, který je náchylný na čínská data, ale v prvé řadě zasedala australská centrální banka (RBA). Ta zachovala dle očekávání úrokovou sazbu na rekordním minimu 2,5 procent. Na tento fakt reagoval australský dolar mírným posílením a oslabil až po slovech guvernéra Stevense, který řekl, že ztráty australského dolaru z minulého roku pomáhají vybalancovanému ekonomickému růstu.

Rusko včera oznámilo, že částečně stahuje své vojáky z regionů blízko Ukrajinských hraníc, což je dobrý znamením pro riziková aktiva, horším pro bezpečná aktiva.

Japonsku od dnes platí vyšší DPH, a tak makroekonomická data z této ekonomiku budou v drobnohledu investorů. Naposledy Japonsko zvýšilo daněroce 1997 a země pak upadla do recese.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD zažilo včera silný býčí impuls, který prorazil důležitou úroveň 1,3760. Ta se stala krátkodobou podporou, jež by mohla býkům pomoci i v dnešní seanci. Do jejího zneplatnění, tak není vyloučeno dosažení úrovně 1,38. Naopak návrat zpátky pod ní by otevřel cestu nejprve ke krátkodobé trendové linii a následně k 1,3720.

GBP/USD míří směrem k předchozím maximům a v dnešní seanci bude hledat podporu na ceně 1,6650. Tento support by mohl býkům pomoci znovu dosáhnout rezistence 1,67. O pokračování v trendu by mohl rozhodnout už dopolední PMI indexVelké Británie.

AUD/USD zastavilo svůj růst na rezistenci 0,9280. Trh by zde mohl vytvořit formaci dvojitého vrcholu, která by při průrazu ceny 0,9220 mohla poslat trh zpátky k trendové linii. Negativní výhled by naopak ukončilo proražení rezistence.

NZD/JPY se přibližuje k silné psychologické rezistenci. Na denním grafu je vidět pohyb uvnitř trendového kanálu, jehož horní hrana by měla být otestována. Na souběhu s kanálem leží i důležitá cenová úroveň 90,00. Celá situace je o to zajímavější, že se dlouhodobě obchoduje v medvědí divergenci s indikátorem MACD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688