Centrální banky ničí hodnotu peněz, investujte do pevných aktiv (zlato,půda, reality)

Autor: Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.04.2014 08:16:55

Ve volbách do Evropského parlamentu by mohly uspět euroskeptické strany a demokraté ve Spojených státech by mohli začít přicházet o pozice. To jsou dva příklady možných politických událostí, které mají potenciál výrazně zahýbat trhy v roce 2014, říká měnový stratég Saxo Bank John Hardy. Hlavním hráčem na scéně nicméně jsou a nadále budou centrální banky. Kvůli těm jsou nyní investoři podle Hardyho ve velice nepříjemné pozici.

Politika a politici v posledních letech opakovaně hýbali trhy. Bude to platit i příští rok, nebo s tím, jak se situace v mnoha zemích do jisté míry zlepšuje, převáží fundamenty?

John J. Hardy

Nejsem si jistý, do jaké míry politika jako taková hýbe trhy. Podle mě je nyní alfou a omegou monetární politika. V důsledku té se některé problémy, třeba nerovnost mezi lidmi, prohlubují. Kvůli kvantitativnímu uvolňování se v Americe propast mezi bohatými a zbytkem populace zvětšuje, mzdy jsou totiž v porovnání s HDP na rekordně nízkých úrovních a bohatí ve stejné době výrazně těží z dění na trzích. Možná politika začne hrát významnější roli než dosud, politici by se totiž mohli začít snažit podobné věci řešit.

V čem konkrétně tedy podle vás budou politici budou hrát v příštím roce roli a na co z toho by investoři měli být připraveni?

Jedním z příkladů mohou být volby do Evropského parlamentu. Řekněme, že k urnám dorazí jen velice málo lidí. Euroskeptici, tedy zastánci stran, které jsou proti Evropské unii, by mohli vycítit šanci a jít naopak hlasovat v hojném počtu. Co by se stalo? Představme si, že euroskeptické strany získají ve volbách silný mandát a na evropském kolbišti bude opět více slyšet jejich hlas. Stejně tak bude zajímavé sledovat Spojené státy, kde se podle mě blíží další výrazný střet. I tam se konají volby, Obama by tedy měl co nejrychleji v přesvědčivé podobě "zprovoznit" reformu zdravotnictví (Obamacare). Pokud se mu to nepodaří, může přijít zemětřesení.

Jinými slovy, demokraté by mohli v roce 2014 začít vyklízet pozice?

Ano, mohli bychom se ze situace, která nastala během a po takzvaném shutdownu, kdy vláda kvůli neschopnosti politiků fungovala v provizorním režimu, za což byli tvrdě kritizováni republikáni, rychle dostat k opačnému pólu. V době shutdownu republikáni kritizovali právě Obamacare. Tento program se stává pro prezidenta a jeho stranu noční můrou. Zatím nevíme, je jednoduché kritizovat, údajně v některých oblastech funguje, ale to nestačí. Navíc by mohl sehrát roli i zmíněný nárůst sociální nerovnosti.

Myslíte si, že i když ekonomika začíná sílit, jsou lidé nespokojení a budou volit změnu?

Kvůli rostoucí nerovnosti určitě narůstá napětí. Průměrnému člověku se rozhodně nevede lépe, ačkoli ekonomika roste. Nyní je v Americe největší rozdíl mezi bohatými a chudými od Velké deprese v první polovině 20. století. Jsou to samozřejmě dlouhodobé trendy, podle mě si ale právě tento v roce 2014 vyslouží trochu více pozornosti, což do jisté míry ovlivní i politiku.

V Evropě i Americe tedy může na politické scéně dojít k menšímu zemětřesení. Významnou roli nadále hraje monetární politika. Jak s tím vším spojená rizika minimalizovat?

To je velice důležitá otázka. Podle mě v krátkodobém horizontu, pokud se investor obává, že jsou trhy příliš vysoko, může vsadit na hotovost a na něco, co lze nazvat pevnými nebo hmatatelnými aktivy. Může prostě sedět a čekat, až se bouře přežene. Hledat bezpečný přístav v době, kdy je všude cítit snahu o znehodnocení měny a naakumulovaných dluhů, může být frustrující. Na krátkou dobu je tedy možné zaparkovat majetek v hotovosti nebo nástrojích jí podobných. Zároveň je ale potřeba nespouštět oči z centrálních bank, které se snaží její hodnotu snížit.

A jakou strategii zvolit ve střednědobém a delším horizontu?

To je těžké. Člověk chce investovat do něčeho, co vynáší. Když si vzpomenu na Výmarskou republiku, tak tehdy se dařilo těm, kteří vložili peníze do pevných aktiv (zlato, půdareality), která ustála ztrátu hodnoty peněz. Příkladem mohou být zlato nebo firmy, které kolaps systému přežijí. I když možná v některých případech dojde k propadu cen, člověk stále vlastní něco hmatatelného. Z toho se možná mohou investoři poučit.

Čtěte také:

 

 

  Investiční večer: Zemědělská půda bude zdražovat dalších 10 let
Zemědělská půda bude zdražovat dalších 10 let

Jakým způsobem investovat do nemovitostí a zemědělské půdy? V jakých lokalitách hledat nejlepší investiční příležitosti? A co čeká trh komerčních realit a české zemědělské půdy v roce 2014? Na to vše jste se mohli ptát na dalším z řady Investičních večerů zakladatele Capitalinked Martina Burdy a předsedy představenstva Českého půdního fondu Jiřího Jaklína.


K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 08:58 1 unce 2 193,92 USD
28.03.2024 08:50 1 unce 2 193,79 USD
28.03.2024 08:44 1 unce 2 193,67 USD
28.03.2024 08:40 1 unce 2 194,15 USD
28.03.2024 08:32 1 unce 2 194,18 USD
28.03.2024 08:24 1 unce 2 195,00 USD
28.03.2024 08:16 1 unce 2 195,45 USD
28.03.2024 08:10 1 unce 2 196,81 USD
28.03.2024 08:04 1 unce 2 198,11 USD
28.03.2024 07:56 1 unce 2 198,52 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.