BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  27.03.2014 12:08:54

UNIPETROL - Paulinino ovládá 23,7 % společnosti

V regulatorních hlášeních se objevila změna podílů u několika nejspíše kyperských společností vlastnící akcie UNIPETROL. Výsledkem nahlášených transakcí je oznámení, že společnost Paulinino Limited přímo vlastní 17,97 % podíl, při započtení i nepřímého vlastnictví však 23,7 %. Ve shodě totiž jedná s následujícími firmami:

Egnaro Investments Limited

Levos Limited

LCE Company Limited

Neevas Investment Limited

Uprecht Investment Limited

Mustand Investment Limited

Konkrétní výši podílů včetně i širší akcionářské struktury naleznete na www.bhs.cz

Zmiňované právnické osoby tedy jednají ve shodě se společností Paulinino Limited a současně tuto společnost navíc ovládají. V minulosti (v letech 2009 až 2011) akcionářské změny v UNIPETROLu, resp. své podíly v regulatorních hlášeních z uvedených firem uváděly pouze Levos a Neevas. Zmínit lze, že společnost Egnaro pak byla známa především jako největší akcionář ve slovenské TMR. Loni vlastnila 12,58 %, letos v únoru nahlásila podíl již jen necelá 2 % (více o akcionářské struktuře TMR zde).

Připomeňme, že před 2 měsíci finanční skupina J&T přiznala, že oproti oficiálně vlastněným 8,35 % ovládá se svými klienty zhruba trojnásobek. Uvedla, že jejím záměrem je sjednocení podílu a aktivní uplatnění akcionářských práv. Požadovala především, aby UNIPETROL vyplatil dividendu. K tomu se ale petrochemická společnost postavila následně s odporem.

Výše uvedené transakce lze tak dle BHS považovat nyní za neutrální a související se skupinou J&T. Očekávat nicméně lze, že na letošní valné hromadě UNIPETROLu (datum konání zatím není známo) bude nejspíše živěji.

Majoritním akcionářem UNIPETROLu je s podílem 62,99 % polská PKN Orlen, tzn. uplatnění svých záměrů při hlasování se pro ni zdá být formální záležitostí. Zájmem akcionářů se nicméně například může stát v prosinci oznámená 4 mld. půjčka od PKN, resp. bližší podrobnosti o jejich podmínkách. Po jen započtení podílu Paulinino Limited každopádně na trhu zůstává volných zhruba 13 % akcií UNIPETROL. Dle agenturních přehledů, resp. „čerstvých“ letos zveřejněných dat lze ale ještě z větších akcionářů zmínit 1,25 % podíl skupiny Dimensional Fund Advisors či 0,89 % Parametric Portfolio Associates. Z tohoto pohledu mnoho „volných“ akcií tak na trhu nezůstává.

Zrovna dnes UNIPETROL dle plánu zveřejnil Výroční zprávu za rok 2013. Ohledně akcionářské struktury v ní uvádí jako minoritní akcionáře vlastnící více než 5 %, resp. ale méně než 10 %, jen zmiňovanou Neevas a pak společnost Poštová banka, která k loňské valné hromadě měla vlastnit 6,56 %.

Akcie UNIPETROL po více než 2 roky mohly být oceňovány titulem „ležák pražské burzy“. Teprve od poloviny letošního ledna se začaly odpoutávat od hladiny 170 , když se vydaly na jih a jakoby předznamenaly i únorové vyjádření skupiny J&T, která dlouhodobě byla mezi investory považována za "tvůrce" kurzu na titulu.  

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688