BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  26.03.2014 10:58:42

Wall Street dnes přivítá novou herní společnost za 7 mld. USD

V letošním roce zatím vůbec jedna z nejzajímavějších společností se začne obchodovat na Wall Street, resp. na NYSE. Prostřednictvím primární emise (IPO) si na trh přišla pro prostředky herní společnost King Digital Entertainment. Ze 180 produktů je tvůrcem především hry Candy Crush, která v loňském roce patřila ke třem nejstahovanějším aplikacím pro smartphony iPhone. Denně ji hraje na 97 mil. uživatelů.

V rámci IPO bylo prodáno 22,2 mil. akcií King Digital za kurz 22,50 USD, tj. uprostřed původně stanoveného indikativního pásma 21-24 USD. Objem primární emise tedy dosáhl 500 mil. USD a celou společnost ocenil na 7,1 mld. USD, resp. v přepočtu necelých 141 mld. .  

Sama společnost prodávala přes 15,53 mil. nových akcií a získá tak prostředky na další svůj rozvoj včetně případných akvizic. Čistého očekává 326 mil. USD. Necelých 6,7 mil. akcií pak pocházelo od stávajících akcionářů. Manažeři emise, mezi kterými byla například BofA Merrill Lynch, Credit Suisse či JPMorgan, mohou v rámci 30denní opce získat ještě dalších až 3,33 mil. akcií, čímž by se objem IPO mohl navýšit o 75 mil. USD.

Hospodaření King Digital

K hospodaření možno zmínit, že zatímco za rok 2012 příjmy v Irsku registrované společnosti dosáhly 164,4 mil. USD, loni to již bylo 1,88 mld. USD. V roce 2011 firma vykázala ztrátu 1,3 mil. USD, v následujícím roce zisk 7,8 mil. USD a loni dokonce 567,6 mil. USD, resp. při původním počtu akcií 1,75 USD/akcii. Upravená provozní marže EBITDA tak meziročně vzrostla ze 17 % na 44 %. Společnost nicméně zatím neplánuje dělit se s akcionáři o zisky na dividendách. Před IPO dosavadním akcionářům nicméně v posledním půlroce dividendu dvakrát vyplatila, celkem přes 500 mil. USD.  

Otázkou zůstává, zda se společnosti bude dařit i nadále, když tento segment podléhá výrazné volatilitě, resp. přechodu uživatelů. Vzpomeňme konkurenční společnost Zynga (ZNGA), která na trh vstoupila před 2 lety a které úvodní boom příliš dlouho nevydržel. Zajímavou investiční příležitostí se na "long" stala jen v prvních týdnech po vstupu na trh. Historický vývoj akcií Zynga naleznete zde.

Vstup společnosti King Digital na NYSE, kde se bude obchodovat pod označením KING, se dnes nicméně stane jednou z hlavních událostí.

Letošní 1Q z hlediska IPO se globálně jeví jako vůbec nejúspěšnější za tři roky. Dle společnosti EY se uskutečnilo již 239 transakcí v objemu okolo 44,3 mld. USD.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688