Research (ČP Invest)
Akcie v ČR  |  24.03.2014 16:48:41

Mimořádná divi může poslat ČEZ nad 600 Kč, z dlouhodobého pohledu to ale není příznivý signál

Zpráva byla oznámena ještě před otevřením trhu, proto akcie ČEZu otevírali dnešní seanci již se slušným ziskem. Krátkodobě se pro akcie jedná o pozitivní vliv, protože v případě schválení výplatního poměru 100% se nyní dostáváme s dividendovým výnosem nad 10%, což činí z akcií ČEZu nejatraktivnější akcii v daném sektoru. Potvrzuje to i dnešní nadprůměrný objem obchodů. Na ČEZu je růstové momentum, které pravděpodobně vydrží několik dní a úroveň 600 bude s největší pravděpodobností překonána, protože i na této úrovni by byl dividendový výnos stále atraktivní

Ovšem z dlouhodobého pohledu je vyplácení 100% zisku nereálné nebo spíše jde na úkor vyššího zadlužení společnosti, které by později vedlo ke snížení úvěrového hodnocení, dražšího financování a snížení rentability. Vyplácení 100% zisku může také z krátkodobého hlediska indikovat, že současná vláda není nakloněna k dostavbě Temelína. V delším období by ovšem investoři měli obracet svoji pozornost především na energetickou koncepci v rámci EU a cenu silové elektřiny na německé burze.

Michal Valentík
havní investiční stratég ČP INVEST


Související zprávy:

ČEZ: Naznačuje 100% divi zrušení plánů na...
Babiš chce, aby ČEZ vyplatil 100% zisku za r....


Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., který působí v 10 zemích střední a východní Evropy – v Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Slovinsku.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688