Digiměny (Digimeny.cz)
Investice  |  21.03.2014 15:21:44

Otevřený dopis Jareda Polise o zákazu dolaru, jako reakce na Manchinův dopis o zákazu bitcoinu

Americký kongresman Jared Polis zaslal otevřený dopis federálním regulátorů, ve kterém usiluje o zákaz Amerických dolarových bankovek,  měny, která je neregulovaná a nestabilní a může být použita pro financování nelegálních aktivit jako obchod s drogami či praní špinavých peněz.

Dopis byl zaslán jako odpověď na dopis od senátora Joe Manchin, který vyzývá k zákazu bitcoinu. Kongresman Polis vyjádřil podobné obavy z negativních efektů, jaké mají dolary na Americkou ekonomiku. Dopis byl odeslán ministrovi financí Jack Lew, předsedkyni FEDu Janet Yellen, kontrolovi měny Thomas Curry, předsedovi CFTC Mark Wetjen, předsedovi FDIC Martin Gruenberg a předsedkyni SEC Mary Jo White. Úplné znění kongresmanova dopisuje je následující:

5. března 2014

Vážený tajemníku Lew, předsedkyně Yellen, kontrolore Curry, předsedo Wetjen, předsedo Cruenberg, předsedkyně White;

Píšu dnes, abych vyjádřil své obavy ohledně Amerických dolarových bankovek. Směna dolarových bankovek, včetně vysoce nominálních hodnot bankovek, je aktuálně neregulované a umožňuje uživatelům se podílet na ilegálních činnostech a zároveň je předmětem padělání, krádeže a podvodů. Z důvodů uvedených výše, žádám regulátory, aby byla učiněna ihned vhodná opatření k omezení využívání dolarových bankovek.

Fyzická dolarová bankovka je tištěná verze dolaru vydaná FEDem a krytá pouhou důvěrou lidí v Spojené státy. Dolarové bankovky jsou známé ve vztahu s nelegálními transakcemi; kufry plné dolarů používaných k ilegálním transakcím, stejně jako je to zobrazeno ve filmech American Hustle (Špinavý trik) a Dallas Buyers Club (Klub poslední naděje), či jako v gangsterských klasikách, Scarface a dalších. Dolarové bankovky jsou přítomny téměř ve všech hlavních drogových aférách ve Spojených státech a dalších zemí. Podle studie amerického ministerstva spravedlnosti, “kriminalita ve Spojených státech” bylo ukradeno více než 1 miliarda dolarů v hotovosti pouze v roce 2012, z toho se našlo pouze 3%.

Na rozdíl od digitálních měn, které jsou uhlíkově neutrální, což nám umožňuje dýchat čistější vzduch, je každý dolar vyroben z přírodních materiálů jako je bavlna a len, které se nadále upravují a zpracovávají. V loňském roce musel FED zničit 3 miliardy dolarů, složených ze 100 dolarových bankovek díky „chybě tisku“. To určitě to není nejekologičtější měna.

Tištěné kousky papíru se vejdou do kapsy člověka a mohou být předány jiné osobě bez státního dozoru. Dolarové bankovky nejsou jenom uchovatelem hodnoty, ale také můžou tuto hodnotu předávat. To také znamená, že dolarové bankovky umožňují anonymní a nevratné transakce.

Samotné funkce dolarových bankovek, jako jsou anonymní transakce, vytvořili všudypřítomné použití pro nákup drog, prostitutek nebo nájemných vrahů, jelikož jsou dolarové bankovky velmi atraktivní pro zločince.

Vzhledem k anonymitě dolarových bankovek, je trh dolarových bankovek extrémně náchylný na padělky, daňové úniky, drogové financování a ozbrojené přepadení loupící miliony dolarů od jejich legitimních vlastníků. Anonymita, kombinovaná s možností dolarových bankovek rychle provést transakci, dělá velice obtížné ne-li nemožné zvrátiti podvodné transakce.

Mnoho zahraničních protějšků již pochopili širokou škálu problémů, které fyzická měna představuje. Mnoho fyzických měn mají obrovské výkyvy hodnoty a mohou podléhat i deflaci. Před 20 lety Brazílie měla míru inflace 6281%! Za 4 roky (20012005) změnila Turecká Lyra hodnotu od 1.650.000 : 1$ na 1.29 : 1$. V roce 2009 Zimbawský dolar byl nejméně hodnotou měnou na světě, jejich centrální banka vydala dokonce 100 trilionovou dolarovou bankovku. Do té doby měli pouze 100 miliardové bankovky, jenže aby nakoupili bochník chleba, museli by mít celý trakař naložený bankovkami aby tím mohli zaplatit.

Dal bych si pozor na jasné použití dolarových bankovek pro nákup ilegálního zboží, daňové úniky, ilegální služby nebo pro spekulativní hazard. Než bude příliš pozdě, žádám regulátory o spolupráci při rychlém zákazu této nebezpečné měny, která poškozuje tvrdě pracující Američany.

S pozdravem

Jared Polis

Člen kongresu

Logo Bitstock.cz Bitstock.cz a Bitblog.cz - největší česká burza s bitcoiny a její magazín. Nakupujte a prodávejte bitcoiny za české koruny a získávejte nové informace ze světa digitálních měn.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688