Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  21.03.2014 12:47:01

Rusko se může stát do prázdnin investicí roku, nebo také černou labutí. V Praze vsaďte na Pegas nebo Fortunu

Přetahovaná o východ Ukrajiny ovládla konec prvního čtvrtletí a zřejmě bude brnkat na nervy investorů i ve čtvrtletí druhém. Pokud však nedojde k něčemu nečekanému, má tato krize svůj pomyslný vrchol za sebou. Z toho by měly výrazně těžit mimořádně levné ruské akcie, říká analytik ze společnosti CYRRUS Tomáš Menčík. Tomu se v Praze líbí potenciál Pegasu a Fortuny, obecně pak na druhé čtvrtletí radí defenzivu a hledání příležitostí.

Blíží se konec prvního čtvrtletí a začíná se rekapitulovat, co se na začátku roku povedlo, a na co naopak investoři budou chtít co nejrychleji zapomenout. Co pro vás bylo zklamáním a jaké investiční ponaučení si z toho berete?

Pro mě je zklamáním prvního čtvrtletí čínská ekonomika. Nečekalo se od ní mnoho, ale i tak dosud zveřejněná čísla nepříjemně překvapují. Před začátkem roku sice většina analytiků zmiňovala Čínu jako největší riziko roku 2014, ale všichni tak nějak doufali, že to tak špatné nakonec nebude. Ne že by čísla za poslední dva měsíce byla úplně katastrofální, ale zaostávají za očekáváním. Přestože byl oficiální cíl růstu čínského HDP stanoven na relativně nízkých 7,5 %, je pravděpodobné, že nebude splněn. Ve druhém čtvrtletí bude proto potřeba věnovat druhé největší ekonomice světa zvýšenou pozornost, už proto, že lze čekat značnou citlivost na případné přehodnocování výhledů od některých bankovních domů.

Čína by se tedy mohla i ve 2Q2014 řadit mezi poražené. Kdo má naopak šanci příjemně překvapit?

Podle mě Rusko. Kvůli napětí mezi Moskvou, západními velmocemi a Ukrajinou jsou ruské akcie extrémně nízko. Index mapující 50 nejlikvidnějších ruských firem MICEX je aktuálně 15 % pod hodnotami, na kterých byl před ukrajinskou krizí. Podle mě se za pár týdnů situace uklidní, Krym připadne Rusku a USA a Evropa se omezí na sankce vůči jednotlivým politikům. Ruská ekonomika tedy nebude postižena a rizikové přirážky rychle a významně klesnou.

Investiční paralely: Čeká akcie strmý pád o desítky procent? Investiční paralely: Čeká akcie strmý pád o desítky procent?

Prudký pád cen amerických akcií se může brzy opakovat. I finanční svět se točí v cyklech. Poučíme se z historie?

 

Znamená to, že je váš výhled na druhé čtvrtletí laděn ofenzivě, nebo je Rusko výjimkou z pravidla a vzhledem k pokračujícím nejistotám preferujete spíše defenzivní taktiku?

Strategie pro druhé čtvrtletí by měla být defenzivnější než na začátku roku, podmínky na akciových trzích se totiž změnily. Čína zpomaluje více, než se čekalo, ruský prezident řinčí zbraněmi a leden a únor v USA nebyly – zejména kvůli počasí – příliš dobré. Zaměřil bych se proto primárně na defenzivní tituly doplněné dlouhodobě rostoucími tituly s nízkou volatilitou a historickou odolností vůči tržním šokům. Menší část portfolia – do 20 % – bych pak věnoval rizikovým, výrazně cyklickým titulům. Investoři by neměli zapomínat ani na hotovostní složku portfolia, která umožní nákupy při poklesech.

Co by mohlo ve druhém čtvrtletí způsobit zajímavé pohyby na trhu?

Bude záležet na tom, zda a jak rychle se uklidní napětí mezi Ruskem a rozvinutými trhy. Pokud k tomu nedojde, bude právě to hlavním tématem. Pokud k uklidnění dojde, pak by se měli investoři opět zaměřit na sílu americké ekonomiky a na problémy té čínské.

Černé labutě jsou z definice události, které nelze předpovídat. Přesto zkusme alespoň načrtnout pomyslný interval, z něhož by něco podobného, pro trh významného, mohlo přijít.

Černá labuť by mohla přiletět z Ruska. Ač je málo pravděpodobné, vyhrocení krize nelze vyloučit. Pokud by se Rusko rozhodlo pokračovat v expanzi do vnitrozemí Ukrajiny, mohlo by to spustit hluboké výprodeje. Zatím si to lze stěží představit, ale pokud se Rusům podaří dovést do úspěšného konce imperialistické snahy na Krymu, zastaví se tam?

To by mělo dopad i na českou ekonomiku a česká aktiva. Jak říkáte, jde o extrémní scénář. Jaký je ten základní, co tedy od Česka ve druhém kvartálu čekáte?

Česká ekonomika by měla pokračovat v mírném posilování. Je ovšem velmi závislá na evropské, potažmo globální ekonomice, je spíše ve vleku ostatních. To ale nic nemění na tom, že je současný výhled docela pozitivní. Pokud nepřijdou nějaké globální šoky, mohlo by to být dobré. Koruna podle mě nevybočí z pásma 27,2 až 27,6 EUR/CZK, kde ji chce mít ČNB. České akcie pak nelze paušalizovat. Některé jsou perspektivní, třeba Pegas a Fortuna, jiné vyvolávají negativní sentiment, kupříkladu NWR a CME. Index PX bude jako vždy záviset primárně na ČEZ, Komerční bance, Erste a VIG. A to znamená, že by druhé čtvrtletí nemuselo být v porovnání s tím, na co jsme u PX zvyklí, zase tak špatné.


  Slavný graf černých labutí: Likviditní a úvěrová bouře Slavný graf černých labutí: Likviditní a úvěrová bouře

Každé tři měsíce zveřejňuje Société Générale graf "černých labutí". Jde o neočekávané jevy, které mají potenciál otřást finančními trhy. Podle banky jsou hlavními riziky problémy s financováním a likviditou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688