BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.03.2014 10:27:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD a GBP/NZD

Americká centrální banka (Fed) poodhalila na svém včerejším zasedání své budoucí kroky. Fed pravděpodobně ukončí masivní program kvantitativní uvolňování (QE) už letos. Bude-li na každém svém zasedání snižovat objem QE o 10 mld. USD, tak program bude ukončeno buď v říjnu (poslední snížení bude v objemu 15 mld. USD) nebo v prosinci (poslední snížení objemu bude mít hodnotu 5 mld. USD). V listopadu se zasedání Fedu nekoná. Mimo jiné došlo opět k redukci objemu kvantitativního uvolňování, tradičně o 10 miliard dolarů, což znamená, že Fed ještě pořád nakupuje za 55 miliard dolarů měsíčně. Již třetí redukce byla schválena v poměru 11 ku 1, kdy oponoval jen Kocherlakota.

Trh byl nejvíce překvapen podrobnou projekcí zvýšení úrokových sazeb. Ty by měly vzrůst 6 měsíců po ukončení programu QE, což znamená v dubnu až červnu příštího roku. Dalším nečekaným zjištěním bylo, že další 3 členové FOMC vidí úrokovou sazbu na konci roku 2015 na úrovni až jednoho procenta. Nyní je úroková sazba na 0,25 procentech, což by znamenalo 0,75 procentní růst úrokových sazeb příští rok. Ještě v prosinci měli takovouto vizi jenom 2 členové bankovní rady, nyní je jich už 5 ze 16ti. Zvýšení úrokových sazebUSAroce 2015 je tak nyní téměř jisté a očekává to 13 z 16 členů FOMC. Šéfka Fedu Janet Yellen včera těmito prohlášeními takřka šokovala trhy, protože se od jejího vystoupení očekával větší zájem o uvolněnou monetární politiku.

Fed také přestal odkazovat na míru nezaměstnanosti, jako na hlavní ukazatel pro zvyšování úrokových sazeb. Nyní plánuje sledovat trh práce, inflaci a stabilitu finančního systému, tedy přesunul svoji orientaci na kvalitativní ukazatele z kvantitativních v podobě 6,5 procentní míry nezaměstnanosti. Co se týče ekonomické projekce tak ta byla mírně snížená pro letošní rok z rozpětí růstu HDP 2,8 - 3,2% na 2,8 – 3,0%, naopak byla ale zvýšená pro roky 2015 a 2016. Rozpětí míry nezaměstnanosti pro rok 2014 byl snížen z 6,3 - ,6,6% na 6,1 – 6,3 %.

Reakce trhu na tyto události byla logická, dolar výrazně posílil, přičemž akciové indexy si připsaly ztrátu. Nejvíce ztratil Dow Jones, který se propadl o 0,70 procenta. S&P 500 skončilo seanci s 0,61 procentní ztrátou a Nasdaq oslabil jen o 0,59 procenta. Oslabilo zlato. Růstu se naopak dočkal index volatility VIX, když přeskočil 15 bodovou hranici. Vzrostly i výnosyamerických státních 10letých dluhopisů z 2,66 na 2,79 %. Právě růst výnosů z dluhopisů a následně i hypotekárních sazeb budou ještě letos pro Fed velkými překážkami, aby dodržel plán zvyšování úrokových sazeb, který včera večer naznačil.

Na trhu je navíc zajímavé sledovat kanadský dolar, který je vůči USD na 4 letých minimech a výrazně oslabuje i vůči ostatním měnám. Do zajímavé pozice se nyní dostává japonský jen, protože japonská ekonomika jako jediná z vyspělých zemí pokračuje v masivním uvolňování monetární politiky, zatímco redukuje ECB svoji bilanci (banky splácejí půjčky LTRO) a Fed alespoň každý měsíc snižuje tempo monetární expanze, přičemž včera už naznačil i růst úrokových sazeb.

Novozélandské HDP vzrostlo v posledním kvartále loňského roku o 0,9 procenta. Expanze byla tažena výrobou, jež posílila o 2,1 procenta a dostala se tak na nejvyšší výkonnost od roku 2006. Velkoobchodní prodej posílil o 3,2 procenta, což se projevilo i na 3,1 procentním růstu exportu. Naopak pokles zaznamenal jinak silný mléčný sektor.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD propadlo po vystoupení FOMC k podpoře 1,3820 a dostalo se zpátky na dno kanálu. Dnešní seance bude tedy rozhodující pro další dny. V případě prolomení podpor je prvním cílem hladina 1,3770. Nebylo by však překvapením, kdyby se trh po včerejší výživné seance rozhodl pro konsolidační den v úzkém pásmu.

GBP/USD uzavřelo včerejší seanci na klíčové úrovni. Trh se dostal k dalšímu testu důležité trendové linie a podpory 1,65. V případě, že trh naváže na včerejší obchodování, tak se Sterling brzy podívá pod 100denní klouzavý průměr a support 1,6450. To by uvolnilo cestu medvědům a britská libra by mohla výrazněji zkorigovat své zisky.

USD/CAD prolomil během včerejška vlajkovou formaci, která se vytvořila v průběhu silného býčího trendu. Z hlediska teorie technické analýzy je tato formace potvrzením současného trendu a impulsem k dalšímu růstu. Výhodu mají nakupující hlavně v takřka volné cestě na sever.

GBP/NZD koriguje předchozí propad a blíží se k první důležité rezistenci na souběhu trendové linie s Fibonacciho úrovní 23,6. Hlavní návratovou linií je však až Fibonacciho úroveň 38,2, ke které by mohly korekční snahy směřovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688