Safina (Safina)
Komodity  |  20.03.2014 09:04:11

Konec stříbrného šílenství v Indii?

Loňský rok se obecně pro stříbro nevyvíjel příliš dobře, což ostatně platilo pro ceny všech drahých kovů. Ačkoliv je stříbro mnohonásobně levnější než zlato (v současné době se jeho cena pohybuje kolem 20 USD za troyskou unci, u zlata je to 1 360 USD za stejné množství), bylo loňským poklesem ceny zlata také poznamenáno a meziročně pokleslo o více než 33 %. Nízké ceny využila především Indie, kde po zlaté horečce z první poloviny roku 2013 propukla i stříbrná horečka. Tento asijský státroce 2013 ztrojnásobil svůj dovoz stříbra proti roku předcházejícímu na 5 478 tun, a překonal tak dokonce i svůj rekordroku 2008, kdy importoval 5 048 tun bílého kovu.

Jako jasný důvod pro zvýšení dovozu stříbra vidíme především jeho nízkou cenu, ta se však podle našich odhadů neudrží, takže neočekáváme, že by Indie pokračovala v nákupech stříbra v tak výrazných objemech jako doposud. S vyšší cenou totiž přestane být stříbro pro indické nákupčí atraktivní.

Indie je zemí s  velmi silným vztahem obyvateldrahým kovům, který je dán historickou zkušeností, že drahé kovy jsou ideálním uchovatelem hodnoty, proto je zde vysoká poptávka po špercích a drahokovových výrobcích. Indie je také velmi aktivní na poli pokrokových technologií a průmyslových inovací, tedy v oborech, kde dnes drahé kovy hrají zásadní roli. Rostoucí poptávku po drahých kovech navíc ovlivňuje zvyšující se počet bohatších obyvatel, kteří však stále tvoří jen zlomek více než miliardové populace.  

Drahé kovy jsou obecně specifické v tom, že zvýšení jejich ceny ne vždy vyvolá pokles poptávky. V současné době však tento trh ovlivňují silné faktory, které mohou snížení poptávky způsobit. Významnou roli totiž hraje politická situace a vládní a parlamentní rozhodnutí, a to nejen ve formě nejrůznější sankcí, ovlivňování kurzu měny či třeba nových zákonů.  Aktuálně jsou v Indii hlavním tématem květnové volby. Indie je rozdělena na jednotlivé státy a v každém státě je zavedena maximální částka, kterou může kandidát oficiálně utratit za kampaň. Ve větších státech je to až 7 milionů rupií (přibližně 113 000 dolarů), které pak tečou do předvolebního boje, namísto do investic do drahých kovů. V neprospěch zvýšení poptávky po stříbře v Indiiroce 2014 hovoří navíc i plány vlády snížit cla na dovoz zlata. Tento krok má podpořit výrobu a vývoz zlatých šperků, které pak mohou vytlačit stříbrné šperky. Zatím však není jasné, zda a jakou měrou k tomuto uvolnění dojde.

Libor Křapka, manažer investičních kovů, SAFINA


Safina, a.s. - přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě.
Více informací na:
www.safina.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688