BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  19.03.2014 15:00:47

ČEZ - bulharský regulátor dnes zahájil proces odnětí licence, zítra summit

Bulharská regulatorní komise pro vodárenství a energetiku (DKEVR) zahájila ve středu proces odebrání licence pro přenos elektřiny třem zahraničním distributorům. Týká se to tedy nejen ČEZ (CEZ Electro Bulgaria) ale rovněž české Energo Pro a rakouská EVN. Regulátor opírá své rozhodnutí o tvrzení, že distributoři ohrožují bezpečnost dodávek elektřiny tím, že zadržují peníze určené pro NEK. Státní společnost pak nemůže platit výrobcům energie. Vyjádření mají distributoři písemně DKEVR poskytnout do 14 dnů, veřejné slyšení je pak naplánováno na 7. dubna.

Regulátor tak navázal na úterní ultimátum energetikám splatit do středy poskytovateli elektřiny, společnosti NEK, zhruba 318 mil. leva (4,4 mld. ). Tuto částku navíc nově spočítal na 347,6 mil. leva a splatit ji mají do sedmi dnů. Po samotné ČEZ požaduje 67,3 mil. leva, nejvíce má uhradit EVN (216,6 mil. leva). Společnosti odmítají pochybení a tvrdí, že NEK naopak nesplatil dlužnou částku za instalace větrných a solárních zařízení. Zadlužení společnosti NEK loni převýšilo 2 mld. leva.

ČEZ nicméně uvedl, že zaplatil NEK 8 mil. leva, další dvě splátky uhradí do konce měsíce. Nemá se však jednat o ústupek či o vrácení peněz, ale o standardní platby. O bulharském hospodaření ČEZ také blíže v článku ČEZ - co všechno znamená Bulharsko.

Po roce se tak vlastně v Bulharsku opakuje situace. Loni, po zchlazení hlav politické garnitury a stížnostech ČEZ v Bruselu, vyústil konflikt ve „vítězství“ ČEZ…

Zmínit závěrem lze, že zítra se v Bruselu uskuteční summit týkající se energetické budoucnosti Evropy. Účastnit se ho budou i představitelé energetických koncernů (včetně ČEZ), aby lobovali za své požadavky. Více i na www.bhs.cz

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688