ABEVA CONSULTING (ABEVA CONSULTING)
Investice  |  19.03.2014 13:16:39

Manažeři fondů snižují zainteresovanost v riziku

Březnový průzkum napříč globálními fondy provedený bankovním domem Bank of America Merrill Lynch odhalil současné pozitivní a negativní nálady manažerů fondů. Obecně platí, že stávající situace a vývoj kolem rozepří mezi Ruskem, Ukrajinou a zbytkem světa, negativně ovlivnil ochotu manažerů akceptovat riziko.

Mezi pozitiva, jež zmíněný průzkum odhalil patří následující. Investoři jsou obecně více optimističtí ohledně zotavování globální ekonomiky, nikdo si více nemyslí, že se stále nacházíme v recesi a dle všeho máme již to nejhorší z finančního chaosu za sebou.

V rámci provedeného průzkumu níže uvedený graf (zdroj: BofA Merrill Lynch Fund Manager Survey) ukazuje, že 62 % investorů v současné době věří v posilování globální ekonomiky, tedy o 6 % více, než v průběhu měsíce února.

Naproti tomu průzkum odhalil také některá investory silně vnímaná negativa, mezi něž patří následující. Převážná většina účastníků globálních trhů, v reakci na v současnosti nejvíce vnímané politické napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, přesouvá své pozice do méně rizikové roviny. 81 % respondentů průzkumu spatřuje v hlavních geopolitických rizicích současnosti nebezpečí pro globální finanční stabilitu. Oproti minulému měsíci se tak počet v tomto duchu odpovídajících respondentů zvýšil více než 4x.

Níže uvedený graf (zdroj: BofA Merrill Lynch) ukazuje, čeho se investoři v tomto měsíci obávají nejvíce.

 

Dle průzkumu navíc investoři začali již na výše zmíněné nejistoty reagovat. Zvyšují objemy držených hotových peněz, snižují množství držených akciových titulů a klesá jejich ochota nést na svých bedrech investiční rizika.

Vyjádřeno v číslech, je toto ilustrováno prudkým nárůstem poptávky po zajištění vůči nenadálým poklesům akciových trhů na úroveň 22-ti měsíčního maxima, zatímco objem prostředků alokovaných v akciích klesl v březnu o 9 %. 36 % oslovených investorů uvádí, že „mají nadváhu“ v akciích. V únoru přitom podobně odpovídalo 45 % z nich.

Chladnější přístup k akciovým trhům je nastíněn v posledním uvedeném grafu (zdroj: BofA Merrill Lynch). Ten ukazuje, že počet účastníků průzkumu, kteří v současné době považují akcie za nadhodnocené, vzrostl na 12 %, tedy na nejvyšší úroveň od července roku 2000. Ve stejné době navíc zainteresovanost hedžových fondů v akciových titulech dosahuje nejnižší úrovně za posledních 21 měsíců.

Dle Michaela Hartnetta, hlavního investičního stratéga v Merrill Lynch Global Research, by však výše zmíněné nemělo investory odstrašit od globálních akciových trhů. Ani inflace, ani recese nepředstavují dle Hartnetta v současnosti nebezpečí. Věří, že býčí trh s akciemi má daleko ke svému vrcholu a investoři by měli dále pokračovat v investování volných prostředků do rizikovějších aktiv.

ABEVA Consulting, s.r.o. 
je investičním zprostředkovatelem registrovaným u České národní banky (ČNB) dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Společnost nabízí široké spektrum podílových fondů renomovaných investičních společností, dále zajišťuje investice do komoditních fondů, nemovitostních fondů, fondů kvalifikovaných investorů, korporátních dluhopisů a do drahých kovů. V rámci služeb klientům poskytne i zprostředkování hypotečního úvěru, či zajistí nejlepší možnou pojistnou smlouvu dle Vámi zadaných požadavků.

Více informací na: www.abeva.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.06.2023Kybernetická rizika ohrožují nejvíce manažery firem OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
31.12.2021TOP manažeři přehodnocují svůj náhled na rizika OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
14.01.2018Akcie, po kterých se mohou manažeři fondů utlouct Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688