Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  18.03.2014 12:35:46

Zahájen prodej unikátních ražeb k výročí Hrabala

Sto let by 28. března oslavil významný český spisovatel Bohumil Hrabal. Památce tohoto osobitého autora vzdává hold Pražská mincovna sadou tří exkluzívních ražeb. Jejich atraktivitu podtrhuje skutečnost, že návrhy, dle kterých vznikly, byly původně určeny pro mince České národní banky. Unikátní kolekce nese signaturu hned tří současných špičkových umělců: Majky Wichnerové, Luboše Charváta a Miroslava Rónaie. 

Bohumil Hrabal nenapsal jen jednu knihu. Proč by tedy jeho památku měla připomínat pouze jedna mince? Tuto otázku si položila emisní rada Pražské mincovny, když vybírala motiv pro ražbu, která tohoto velikána české literatury bude navždy připomínat. Výsledkem jednání je tak sada tří pozoruhodných ražeb, námětů, které by jinak upadly v zapomnění. „Lidí, kteří propadli sběratelské vášni, neustále přibývá, jsou náročnější a mají větší přehled. Především pro ně jsme připravili tuto numismatickou lahůdku dosud nikdy nevydaných motivů,“ sdělil mincmistr Pražské Mincovny Ondřej Koňařík. Právě dnes prémiovou kolekci mincovna uvádí do volného prodeje.

ARCHIVNÍ NÁVRHY OŽÍVAJÍ V RYZÍM KOVU
Vybrat tři motivy z téměř padesáti, které umělci původně zaslali do soutěže ČNB, však nebylo vůbec snadné. „Mezi desítkami návrhů byla celá řada skvostů, které by jistě oslovily nejen sběratele, ale i lidi, kteří mají k Hrabalovi a jeho dílu vztah. Emisní radu tedy čekaly dlouhé hodiny porovnávání, diskuzí a hodnocení. A výběr byl o to náročnější, že se nejednalo pouze o jeden titul. Sada několika ražeb totiž musí vždy působit jako harmonicky vyvážený celek,“ uvedl předseda představenstva, člen emisní rady Pražské mincovny Pavel Trtík. 

NÍZKÝ NÁKLAD = VYSOKÁ CENA? ZDE PARADOXNĚ NEPLATÍ
Kolekce upomínající na Bohumila Hrabala udělá radost nejen milovníkům umění, lidem hledajícím exkluzivní dárek nebo sběratelům. Je zároveň dobrou investicí, kterou garantuje maximální čistota kovu a především nízký počet vyražených exemplářů. Například sad s ražbami o hmotnosti jedné trojské unce mincovna vyrobí pouhých padesát. Menších o poloviční váze bude jen pět set a tuto sadu tří ražeb nabízí e-shopy Pražské mincovny za 1890 korun. „Paradoxně i při tak nízkém nákladu vychází gram stříbra po přepočtu na jeden gram levněji, než u pamětních mincí ČNB, kterých se přitom vydávají tisíce,“ poznamenal Jaroslav Tomanec z ekonomického oddělení distribuční společnosti Zlaté mince – Numismatika, která provozuje portál www.Zlate-Mince.cz.

Kolekce ke stému výročí narození Bohumila Hrabala mincovna razí ve dvou velikostech z čistého stříbra. Nechybí ani exkluzivní medailon z ryzího zlata. „Jedná se skutečně o pouhý jediný exemplář v provedené proof a jeden v úpravě standard,“ potvrdil Tomanec. Více informací o cenách a technických parametrech uvádějí stránky distributora www.Zlate-Mince.cz

PODPIS TŘÍ AUTORŮ
Lícní strany ražeb zachycují podoby Bohumila Hrabala ve zralém věku jako přemýšlejícího literáta, s charakteristickým kloboukem a šálou jako častého hosta hospody U Zlatého tygra s pěnivým nápojem v ruce a jako zadumaného spisovatele nad listy papíru, přes něž je jeho autogram.

Rubové strany nám přibližují Hrabalův život a není náhodou, že na všech třech medailích se objevuje motiv kočky. Po smrti milované manželky Elišky propadl spisovatel depresím a kočky, kterými se obklopil, mu pomáhaly zahnat osamělost. 

Na motivu od Majky Wichnerové dále najdeme siluetu nymburských hradeb a pivovaru s komínem. Ten čtenářům přiblížil Bohumil Hrabal v Postřižinách a ve filmové podobě ukázal režisér Jiří Menzel. Nad knihou je mořská panna, kterou měl Hrabal vytetovanou již od mládí na prsou (a přitom chtěl lodičku) a vypráví o ní v povídce ze sbírky Krasosmutnění.

Kompozice Luboše Charváta zobrazuje autorovo rukopisné a podepsané vyznání, obdivující krásný život i s trochou sarkasmu („Ne, že by byl, ale já ho tak vidím.“) 

Třetí motiv Miroslava Rónaie zobrazuje spisovatelovo známé dílo Ostře sledované vlaky jako knihu, na jejímž hřbetu se prolínají symboly času (stopky) a vlaků (lokomotiva) a evokuje i úspěch filmového přepisu novely. A vpravo na stránce se stylizovanou postavou spisovatele je opět všudypřítomná kočka.

NEJPŘEKLÁDANĚJŠÍ ČESKÝ AUTOR
Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně Židenicích svobodné matce Marii Kiliánové. Příjmení Hrabal dostal až poté, kdy se jeho matka provdala za Františka Hrabala, který pracoval jako účetní v malém pivovaru v Polné. Oba rodiče se věnovali divadlu a zajímavostí je, že také mladý Bohumil se už ve čtyřech letech objevil v Jiráskově hře Vojnarka. 

Bohumil Hrabal se stal nejpřekládanějším český spisovatelem současnosti. Řada jeho děl byla zfilmována, tragikomedie z období druhé světové války Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela získala dokonce Oscara (1967) za nejlepší cizojazyčný film. Hořce poetický film Skřivánci na niti z roku 1969 se po dvaatřiceti letech, kdy ležel v trezoru, dočkal Zlatého medvěda, hlavní ceny filmového festivalu v Berlíně. Po dramatických událostech v roce 1968 a v době normalizace se Hrabal stává nežádoucím a několik let nemůže oficiálně publikovat. Přesto dál píše a vznikají slavná díla, například Obsluhoval jsem anglického krále nebo trilogie Postřižiny. (Oba tituly byly též zpracovány filmově.) Úplné satisfakce se Hrabal dočkal až po roce 1989, kdy se stal nejčtenějším českým spisovatelem. Zemřel po pádu z okna pražské nemocnice Na Bulovce 3. února 1997.

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688