Nové zahradní trendy = zahrady kreativní, barevné, s vodními prvky

Je správný čas přemýšlet o tom, jak zkrášlit svoji zahradu a zároveň se nechat inspirovat novými zahradními trendy. Zahradu zajímavě uspořádanou, kreativně barevnou, stylově čistou a přesto přirozenou si přeje každý. Máme pro vás pár tipů, které napoví, že oživit zahradu může vhodně umístěný prvek, kontrast barev a tvarů i výběr přírodních materiálů.

Barvy a styl
Jednoznačným trendem v zahradní architektuře je pro tento rok tzv. vintage styl. Navazuje na nedbalou eleganci stylu Provence, tedy zahrad kde má své místo ledabyle pohozený polštářek, vlající záclony v zahradním altánu, lehce rozpraskaná barva na zahradním křesle a taky vesele a různorodě rozkvetlé záhonky. „Vše je zde přirozené, volné a samozřejmé, takže nejsme nuceni plít každý lísteček, který do záhonku nepatří“ popisuje hlavní výhodu tohoto stylu Ferdinand Leffler, hlavní architekt a majitel ateliéru zahradní architektury Flera.cz. Barvy mají ve vintage stylu také své místo. Dokáží z obyčejných prvků udělat neobyčejné. Vezměte proto bez obav do ruky štětec a natřete například starou lavici po rodičích na fialovo a houpačku pro děti andělsky modrou. Barvami můžete oživit i starou pumpu či ptačí krmítko. Vhodně zvolená barva na příhodném prvku přinese do vaší zahrady potřebný akcent, dynamiku a živost.

Materiály
V poslední době můžeme pozorovat ústup od využívání předražených materiálů. Trendem je hledání jednoduchých, přirozených řešení, která se navzájem doplňují a navazují na sebe. Pohrát si můžete na některých místech také s kontrastem. I s malým rozpočtem lze najít pěkné a kvalitní materiály, díky kterým se budete cítit v zahradě dobře. Stačí je jen správně zkombinovat. V letošním roce mají na zahradě své místo dřevo, kov a kámen. Je třeba počítat s tím, že dřevo stárne, kov rezne a kámen zarůstá mechem – to vše je nutné vzít v úvahu. Při úpravě zahrady bychom se měli naopak vyvarovat „umělotin“ a napodobenin, které jsou nešvarem dnešní masové zahradní architektury. Na trhu se můžeme setkat s betonovou dlažbou á la dřevo, polystyrenovým kamenem, plastovou náhražkou dřevěné terasy a dokonce s umělohmotným živým plotem či břečťanovým porostem. Takovým cetkám je třeba říci v zahradě jasné NE!

Nábytek
Zde zní jasná rada: experimentujte! Vytvořte si vlastní a osobitý nábytek třeba recyklací dřevěných palet. Pryč je doba, kdy jsme bez váhání chodili pro zahradní nábytek do obchodních řetězců. „Kreativní architekt, sochař nebo výtvarník dokáže pěkný a pohodlný kus nábytku vytvořit prakticky z čehokoliv. Fantazii se meze nekladou, a proto nezapomeňte, že vaše zahrada by měla být tou nejlepší galerií, kde každý osobitý kousek v podobě židle či stolečku vyzní jako nalezená perla v moři,“ dodává zakladatel atelieru Flera.cz. Nepřemýšlejte nad lavicí jen jako nad kusem nábytku, ale zkuste ji vnímat jako umělecký artefakt, kterým je radost se kochat. Nebojte se do své zahrady umístit více lavic. Budete překvapeni, kde všude si rádi posedíte.

Neobvyklé umělecké prvky
Umělecký prvek dokáže zahradě dodat příběh, náplň a duši. Nevšední a osobitá socha může být jedním z těchto elementů. Pokud je pak navíc její pozadí kreativně a zručně upraveno šikovným architektem, jedná se o pastvu pro oči i duši. Sochy již dávno nejsou znakem snobství a okázalosti. Nebojte se proto oslovit nějakého mladého šikovného umělce, který do závěrečného díla promítne vaši osobnost. Výjimečným uměleckým prvkem pak může být i autorský kus nábytku nebo třeba výtvarně pojatý vodní element. 

Jezírka
Velmi oblíbená jsou v poslední době biotopická jezírka, která přinášejí nový rozměr koupání na zahradě. Kdo je jednou zkusil, obyčejně už nechce o jiném koupání ani slyšet. Jedná se o přírodní bazén, na který je celý rok hezký pohled a obsahuje nechemizovanou, přírodní měkkou vodu. Nabízí také komfort jako klasický bazén – pohodlně se v něm plave, nehrozí žádné našlapování v bahně a dokonce je možné přidat i protiproud či osvětlení. Pobřežní rostlinstvo navozuje příjemnou atmosféru „u vody“. Biotopické jezírko se stane krásnou dominantou zahrady v průběhu celého roku.

Tvary záhonů
Pryč jsou trendy vlnek a vlnovek na okrajích záhonů. Zahrada by měla působit přirozeně a uklidňujícím dojmem. O hmotovou a tvarovou dynamiku se postarají rostliny pestrých textur a tvarů. Není třeba rozehrávat další vlnění tvarem záhonů. Důležité je pokusit se najít ideální poměr mezi užitkovou plochou (trávníkem) a okrasnou plochou (záhony). Ve výsledném rozložení zahrady by se pak uživatel měl cítit dobře a pohodlně.

Oplocení
Nebojte se letos následovat trend vzrostlých živých plotů. Přinesou vaší zahradě soukromí a zároveň šmrnc a eleganci. Evropští školkaři dokonce vypěstovali a nabízejí již hotové živé ploty. V sortimentu mají prakticky všechny u nás prosperující druhy, které se do stříhaných živých plotů hodí. Můžete si vybrat výšku jednotlivého keře v plotu anebo prostě koupit zapěstovaný hustý blok a nasázet pěkně jeden vedle druhého.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada