BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  13.03.2014 12:42:35

K zisku koncernu Volkswagen opět přispělo zejména Audi, Škoda zaznamenala více než čtvrtinový pokles

Koncern Volkswagen dnes pořádá své pravidelné každoroční setkání s investory a médii. V souvislosti s tím došlo ke zveřejnění výhledu a také údajů o loňské hospodářské výkonnosti jednotlivých značek koncernu.

Škoda Auto

Domácí Škoda Auto loni snížila provozní zisk o 26,7 % na 522 mil. EUR (cca 14,3 mld. ). K poklesu přispěl nižší objem prodeje a vývoj směnných kurzů. Tržby se snížily o 1,1 % na 10,32 mld. EUR, když automobilka prodala 920 800 vozů (-2 %). Podíl provozního zisku tak ve vztahu k tržbám meziročně klesl z 6,8 % na 5,1 %.

Volkswagen

Samotný Volkswagen ve své divizi osobních vozů zaznamenal pokles provozního zisku z 3,6 mld. EUR na 2,9 mld. EUR, když tržby klesly na 99,4 mld. EUR (-4,4 %).

Audi

Největší přínos do provozního zisku koncernu přineslo Audi s 5 mld. EUR oproti 5,4 mld. EUR o rok dříve, když negativně působily náklady na nové produkty a zahraniční expanzi. Tržby naopak vzrostly ze 48,8 mld. EUR na 49,9 mld. EUR. Podíl provozního zisku na nich tak klesl z 11 % na 10,1 %.

Koncern Volkswagen aneb dividenda

Koncern Volkswagen své hospodářské výsledky zveřejnil již před 3 týdny. Připomeňme tak, že provozní zisk v loňském roce vzrostl z 11,5 mld. EUR na 11,7 mld. EUR, když prodeje vzrostly z 192,7 mld. EUR na 197 mld. EUR. Díky abnormálnímu ziskuroce 2012, který ovlivnily transakce v souvislosti s akvizicí Porsche, došlo loni k jeho poklesu o 58,2 % na 9,07 mld. EUR. Zisk na akcii, jak u kmenových tak preferenčních akcií přesáhl „jen“ 18 EUR.

Akcionáři by se nicméně měli dočkat meziročně vyšší dividendy. Představenstvo navrhlo u kmenových akcií její růst z 3,50 EUR na 4 EUR, u preferenčních z 3,56 ERU na 4,06 EUR. Rozhodnutí má padnout na valné hromadě plánované na úterý 13. května.

Koncern dnes pak zveřejnil, že hodlá dosáhnout dříve stanoveného cíle prodávat ročně přes 10 mil. vozů již letos, tj. o čtyři roky dříve než původně plánoval. Boj o světově největší automobilku, tak letos může být dle BHS ještě vyrovnanější než loni.   

Kurzový vývoj

Kromě hospodářských výsledků a nevýrazného výhledu kurz akcií Volkswagen letos výrazně ovlivnilo i rozhodnutí firmy ucházet se o získání celého podílu ve švédském producentovi nákladních vozů Scania. Financování transakce má totiž má kromě vydání hybridního kapitálu přinést i přímý prodej preferenčních akcií. Tendr na zmiňované akcie Scania v objemu v přepočtu 6,7 mld. EUR by se měl rozeběhnout v příštím týdnu.

Dnešní firemní zprávy pomáhají akciím Volkswagen solidně výše. Z indexu DAX jsou po výsledkových akciích Lufthansa druhé nejrůstovější.

Vývoj akcií Volkswagen a Scania včetně technických parametrů naleznete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688