Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.03.2014 14:13:47

Nejlevnější akciové trhy na světě

Stratégové ze švýcarské finančně-poradenské společnosti Wellershoff & Partners si vzali k srdci investiční postřehy slavného profesora z Yalu Roberta Shillera a aplikovali je nejen na americký akciový trh, ale i zbytek světa. Podívali se na valuace většiny světových trhů, aby odhalili, které jsou levné na základě Shillerova cyklicky očištěného P/E (CAPE).

CAPE porovnává ceny akcií se současnými a očekávanými zisky, ale přihlíží k průměru za poslední desetiletí očištěnému o inflaci.

Shiller získal Nobelovu cenu za ekonomii za svoji studii potvrzující to, jak mohlo být investování podle CAPE na americkém trhu neuvěřitelně výdělečnou strategií zpětně až do 70. let. Pokud byste investovali do akciového trhu v době, kdy byl podhodnocený ve srovnání se zisky minulé dekády, a vytrvali, končili byste s velkým jměním.

Mělo by to platit i pro zahraniční trhy, přestože je u řady z nich problém s historií dat, která nesahá tak daleko jako v případě trhu amerického. Investiční ředitel Wellershoff Joachim Klement prostudoval dostupná data a objevil signifikantní vztahy u 35 zemí.

Trpělivost se vyplácí

Pro strategii investování podle CAPE je potřeba dlouhodobější horizont - nefunguje jako krátkodobý indikátor pro "časování trhu". Podle studie je nutné investovat s časovým horizontem minimálně pět let, abyste ze strategie profitovali.

Klement navíc odhalil silnější korelaci na vyspělých trzích (mohlo to být ale spolehlivějšími daty). Komplikací byly odlišné historické průměry CAPE u jednotlivých zemí. Například dlouhodobý průměr v USA je kolem 16. V dalších zemích - pravděpodobně kvůli odlišnosti výpočetních metod, které kalkulují průměrné zisky jinými způsoby – se průměry rozcházejí.

Shillerovo P/E indexu S&P 500
Shillerovo P/E indexu S&P 500Zdroj: multpl.com

Podle dat z 31. ledna byly akciovými trhy s nejlevnějším CAPE, a tudíž nejlepšími očekávanými zisky během pěti a více let, Rakousko, Řecko, Itálie, Španělsko, Švédsko, Maďarsko, Rusko a Turecko. Wellershoff dále zmiňuje Peru, kde ale není dostatek dat pro spolehlivou podporu této myšlenky.

Pokud by strategie investování podle CAPE fungovala, portfolio složené z těchto trhů by nabídlo během příštích pěti let minimálně 70% výnosy ve stálých cenách. Výnosy by ale ještě závisely na řadě faktorů, jako jsou výhled světové ekonomiky a úrokových sazeb.

Z velkých akciových trhů mají podle analýzy nejhorší výhled Spojené státy. Podle CAPE z konce ledna, které bylo kolem 24, Wellershoff předpovídá americkému trhu výnosy ve stálých cenách jen 9 % během příštích pěti let (celkově, ne ročně!).

Ti, kteří se při tvorbě svých investičních strategiích spoléhají na Shillerovo P/E, varují před riziky amerického trhu v následujících měsících. Valuace amerických akcií se podle nich změnily z výše oceněných přes drahé až na nebezpečně nadhodnocené ke konci loňského roku. Je znepokojivé, že se drobní investoři honí za výkonem minulého roku a houfně se hrnou na trh v době, kdy se trend může začít obracet.

Z analýzy společnosti Wellershoff vyplývá, že ze všech hlavních regionálních světových akciových indexů se jeví jako nejlevnější Evropa. Pro příštích pět let také nabízí nejlepší poměr riziko/výnos.

Pro ty, kteří se nebojí investovat agresivněji, jsou vhodné ETF sledující nejlevnější trhy: iShares MSCI Austria Capped, iShares MSCI Italy Capped, iShares MSCI Spain Capped, iShares MSCI Sweden Index, iShares MSCI Russia Capped, iShares MSCI Turkey a Global X FTSE Greece 20 ETF.

Čtěte také:

 

 

  Medvěd Spitznagel: Současný trh je jen iluze, Fed je jako Frankenstein Medvěd Spitznagel: Současný trh je jen iluze, Fed je jako Frankenstein

Zakladatel investiční společnosti Universa Investments Mark Spitznagel, který je znám svými medvědími názory, tvrdí, že je celý současný trh uměle vytvořený.

      

      Investiční večer: Co o zlatu, ropě a dalších komoditách napovědělo 1. čtvrtletí? Investiční večer: Co o zlatu, ropě a dalších komoditách napovědělo 1. čtvrtletí?

Na dalším ze série Investičních večerů se bude diskutovat o komoditách. Cena zlata se po propadu z loňského roku vydala v roce 2014 vzhůru. Bude její růst pokračovat? A jak budou reagovat ceny ropy na geopolitickou situaci? Tato i další komoditní témata můžete probrat 11. března s analytičkou ze společnosti BOSSA Michalou Moravcovou a analytikem z Colossea Vítem Jedličkou.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688