Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2014 09:25:21

ČR - inflace v únoru mírně zrychlila, průměrná míra dále klesá

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zvýšení cen zejména v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v únoru stejný jako v lednu, tj. 0,2 %.

Meziměsíční
růst cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo především zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 3,2 %. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti se zvýšily ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 1,7 %. V oddíle zdraví vzrostly ceny léků a jejich doplatků o 1,0 %.

Na snížení celkové úrovně spotřebitelských cen v únoru působil pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů byly nižší o 0,9 % a obuvi o 1,8 %. Mírný pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména snížení cen ovoce o 1,0 % a zeleniny o 0,9 %. Nižší než minulý měsíc byly i ceny mouky o 1,3 %, vepřového masa o 0,9 %, jogurtů o 3,0 %, rostlinných tuků o 3,5 %, cukru o 1,2 %. Naopak ceny mléka vzrostly o 1,8 %, másla o 2,5 %, ryb o 1,7 % a nealkoholických nápojů o 1,3 %. Pokles cen v oddíle ostatní zboží a služby ovlivnily nižší ceny za osobní péči o 0,7 %.

Ceny zboží úhrnem se nezměnily, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,4 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru stejně jako v lednu o 0,2 %, avšak většina oddílů spotřebního koše zaznamenala v těchto měsících rozdílný cenový vývoj. Zrychlení cenového růstu nastalo v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny lihovin vzrostly o 3,2 % z 2,5 % v lednu. Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v důsledku nižšího meziměsíčního poklesu cen v únoru 2014 než v únoru 2013. Meziroční růst cen zrychlil zejména u chleba na 3,2 % (z 1,5 % v lednu), ryb na 3,7 % (z 0,5 % v lednu), mléka na 14,4 % (z 10,9 % v lednu), másla na 15,3 % (z 12,5 % v lednu), ovoce na 2,0 % (z 0,0 % v lednu). Ceny nealkoholických nápojů přešly z poklesu o 1,5 % v lednu v růst o 0,9 % v únoru. Pokles cen běžného pečiva se v únoru zmírnil na 6,4 % (z 8,9 % v lednu). Ke zpomalení meziročního růstu došlo zejména v oddíle doprava vlivem cen pohonných hmot, které byly v lednu 2014 vyšší o 2,5 %, zatímco v únoru měly cenový růst nulový.

Největší vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Další významný vliv na celkovou úroveň spotřebitelských cen měly ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o 5,1 % a ceny alkoholických nápojů o 3,3 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působily ceny bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 10,5 % a zemního plynu o 9,1 %. Ceny čistého nájemného vzrostly o 0,8 %, vodného o 3,4 %, stočného o 3,2 %, tepla a teplé vody o 0,7 %. V oddíle pošty a telekomunikace byly ceny telefonických a telefaxových služeb nižší o 10,1 % a ceny mobilních telefonů o 15,0 %. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo cenový pokles zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 3,2 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,4 % a ceny služeb zůstaly na úrovni února 2013. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,2 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 1,1 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v lednu 0,9 %, což je o 0,1 procentního bodu méně než v prosinci. Nejvíce vzrostly ceny ve Spojeném království a Finsku (o 1,9 %). Naopak na Kypru klesly ceny v lednu meziročně o 1,6 %, v Řecku o 1,4 % a v Bulharsku o 1,3 %. V Německu byl růst cen v lednu stejný jako v prosinci, tj. 1,2 %. Na Slovensku došlo ke snížení cenového růstu z 0,4 % v prosinci na 0,0 % v lednu. Podle předběžných výpočtů vzrostl v únoru 2014 HICP v ČR meziměsíčně o 0,1 % a meziročně stejně jako v lednu o 0,3 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za únor 2014 je 0,8 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP).

* * *

Od ledna 2014 jsou indexy spotřebitelských cen počítány na aktualizovaných vahách. Váhy vycházejí z výdajů domácností roku 2012. Nově vypočítávané indexy jsou na všech úrovních spotřebního koše řetězeny k původnímu základu rok 2005 = 100. Tím je zajištěno pokračování dosavadní časové řady indexů se základem rok 2005 = 100, ze které jsou počítány indexy k dalším základům (předchozí měsíc = 100, stejné období minulého roku = 100 a index klouzavých průměrů za posledních 12 měsíců k průměru 12 předcházejících měsíců).

Nový spotřební koš naleznete na internetových stránkách ČSÚ: spotřební koš

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688