STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  07.03.2014 09:14:45

Zdravotnictví: Jak dlouho ještě?

Autor: Lukáš Holan, 7.3.2014

V poslední době akciové trhy a jejich jednotlivé sektory dosahují historických maxim a tento pěti-letý býčí trend se stále nezdá být dost unaven. Ze všech sektorů ale jeden vystoupil zcela stranou. Jedná se o sektor zdravotnictví, který se ubírá svou vlastní cestou.

Nový býk na obzoru?

Akcie zdravotnictví, které trpěly podvýkonností v poslední dekádě, nabraly dech a v uplynulých dvou letech porazily trh. Pro ukázku ETF SPDR (Standard & Poor's depositary receipt, které jsou často nazývány „Spiders“) zvoleného zdravotnického sektoru získalo na hodnotě 91 % od 10. srpna 2011 do dneška, což ve srovnáním s Standard & Poor’s 500 indexem, který získal ze tento časový úsek pouze 30 %, působí značně výnosně. Je potřeba zdůraznit, že hodnota Standard & Poor’s 500 indexu byla tažena hlavně vzrůstajícími cyklickými změnami.

Následující tabulka přináší srovnání sektorů SPDR ETF právě s indexem Standard & Poor’s 500 od 10. října 2011 do 20.února 2014:

Tato různorodá odvětví spadající do sektoru zdravotnictví, zahrnující například biotechnologie, tvůrce zdravotnických zařízení, nemocnice, zdravotní pojišťovny a další služby, těží hlavně ze strukturálních změn, které přináší „the Affordable Care Act“.

Co nahrává sektoru zdravotnictví do karet?

Konkurence, cenové tlaky, rostoucí efektivita a inovace v kombinaci se stárnoucí populací a rostoucí střední střídou na rozvíjejících se trzích jsou základem pro vytvoření nové a silné poptávky. Taktéž demografie a ekonomie bude tomuto sektoru hrát do karet v následujících letech víc a víc.

Například Andy Acker, manažer Janus Global Life Science fondu očekává, že „nové terapie zajistí růst tomuto sektoru po mnoho dalších let, což potvrzují slova Eddieho Yoona, který působí jako manažer Fidelity Select Health Care fondu a jež přidává svůj názor, že zdravotnictví je velmi stabilní sektor se silným větrem v zádech pro růst.“

A co na to „Obamacare“?

Taktéž „the Affordable Care Act“, který je jinak přezdíván taktéž „Obamacare“, i přes svůj špatný start, kdy nefungovala například registrace do systému při spuštění, by měl přispět k dalšímu růstu zdravotnického sektoru.

Již výše zmiňovaný Andy Acker si myslí, že miliony lidí se zaregistrují do zdravotnického systému“. Ovšem „Obamacare“ zřejmě nebude hlavní hnací silou tohoto průmyslu, tou budou vždy „tržní síly, které mají daleko větší účinek“ , jak zmiňuje Terez Hisey, který stojí v čele amerického Life Sciences Sector of Deloitte LLP.

Exploze inovací

„Exploze inovací“, jak říká Acker, je nejvíce patrná u biotechnickým firem. Šest ze sedmi největších biotechnických společností vyvinuly slibná léčiva, která byla schválena americkým Úřadem pro potraviny a léčiva (FDA) a „jejichž patenty nevyprší v následující dekádách“.

FDA schválila v loňském roce 39 nových léčiv, což je vůbec nejvíce v 16ti leté historii a taktéž rok 2013 se ubírá tempem, které přinese jistě nadprůměr, co se týče schválení nových léčiv, které by mohly pomoci například při léčbě některých druhů rakoviny či syndromu dráždivého tračníku. „Biotechnologie je zajisté atraktivní, pokud se bavíme o inovaci, která neustále probíhá,“ dodává Acker.

Bohužel většina těchto inovací se již odrazila v hodnotě akcií biotechnických firem. The iShares Nasdaq Biotechnology ETF rostl tento rok o 53 %, což činí téměř dvojnásobek růstu indexu Standard & Poor’s 500.

Big Pharma“ akcie

Možná to bude překvapením, ale méně rizikové akcie velkých farmaceutických společností, které jsou nazývány „Big Pharma“ překonaly svou výkonností akcie biotechnických firem od března roku 2009 až dodnes a i nadále porážejí zdravotnický sektor souhrně, stejně tak jako celkový trh. Ovšem nadcházející fundamenty mohou tuto situaci změnit.

Velké farmaceutické firmy zažívají těžké doby spojené s náhradou ztrát plynoucích z vypršení doby jejich patentů. Například jedna z největších farmaceutických firem na světě – Pfizer musí čelit faktu, že ji vypršel patent na lék Lipitor, který řešil problémy kardiovaskulárního systému a co hůř, již příští rok ji vyprší patent na další z jejich léků a to sice na Celebrex, který slouží jako lék proti bolesti. 

Hisey z Deloitte to potvrzuje slovy: „je to čím dál tím obtížnější zavést na trh nové produkty, laťka je pro farmaceutické společnosti nastavena výš a výš.“

  "Big Pharma“ firmy zareagovaly masivním snižováním nákladů, racionalizací své prodejní síly a R&D a taktéž expanzí na rozvojových trzích. Investoři se pokouší nahlédnout za tento „patentový útes“ a soustředí se na velmi pěkné dividendy, které tyto společnosti vždy vyplácely. 

            Správci fondů ovšem vidí lepší zhodnocení jinde. Zmíněný fond manažer Yoon upřednostňuje akcie výrobců zdravotnických zařízení, jejichž boom očekává hlavně na rozvojových trzích, které mají vysoký potenciál. Hojně citovaný Acker naopak prosazuje akcie zdravotních pojišťoven, které taktéž poráží index Standard & Poor’s 500. „Obamacare“ by měl zajišťovat urychlení konsolidace - přinášející méně pojišťoven v dlouhodobém horizontu.

Dlouhá cesta

            Bezesporu zdravotnictví čeká ještě dlouhá cesta, která může být dlážděna různými korekcemi, zejména pak u biotechnických firem. Ale výhled zůstává solidní, jak nám shrnuje Yoon: „můžete získat velký potenciál růstu bez spousty ekonomických rizik“. A co vy, věříte, že zdravotnictví bude růstovým sektorem i nadále v následujících letech?

Více zajímavostí zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688