Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  23.02.2014 06:49:36

Co letos čekat od FED a ECB?

Jaké výzvy čekají na světové centrální banky v letošním roce? Ve vyspělých zemích centrální bankéři bojují s příliš pomalým růstem cen, to ale není případ rozvíjejících se ekonomik.

 

Fed

 

Zlepšující se ekonomický výhled znamená pro Fed nutnost vhodně načasovat ústup od hodně diskutovaného programu nákupu dluhopisů. Jen v roce 2013 skrze něj Fed napumpoval do finančního systému přes 1 bilion USD.

Janet Yellenová v únoru vystřídá v čele Fedu Bena Bernankeho. Kromě nastavení kurzu monetární politiky bude jejím úkolem vybudovat konsenzus v názorově roztříštěném výboru banky a zdokonalit komunikaci centrální banky s trhy. Musí dokázat, že nekonvenční programy Fedu nepoložily základy nové finanční bublině, ale zároveň nesmí ustoupit od QE příliš rychle, aby to nepoškodilo ekonomiku. Očekává se, že bude převážně pokračovat v kurzu nastoleném Bernankem.

První letošním zasedání FOMC 28. až 29. ledna povede ještě Bernanke (jeho mandát končí 31. ledna). Na zasedání se bude diskutovat hlavně o nastavení tempa kvantitativního uvolňování. Bernanke dříve oznámil, že Fed hodlá na každém zasedání snižovat QE o 10 miliard USD, pokud se ekonomika bude zlepšovat v souladu s odhady (když data zklamou, ponechá nejspíše tempo nákupů dluhopisů beze změny, a když pozitivně překvapí, může dojít k většímu omezování).

Během roku přibudou do měnového výboru noví členové. Do pozice viceguvernéra Fedu se očekává nominace Stanleyho Fischera, bývalého šéfa Bank of Israel. Clevelandský Fed bude hledat náhradu za letos odstupující Sandru Pianalto.

 

Evropská centrální banka

 

ECB bojuje s ekonomickou stagnací starého kontinentu, která se začíná stále více podobat ztraceným dekádám Japonska. Banka prokázala, že zvládá krizový management, když trhy zklidnila díky pouhé slovní intervenci (závazku, že pro záchranu eura udělá cokoli a je ochotna skupovat dluhopisy problémových zemí v neomezeném množství). V současnosti musí vyřešit otázku, jak úspěšně řídit monetární politiku v prostředí stagnující ekonomiky a velmi nízké inflace. Nesourodost eurozóny ztěžuje ECB rozhodování o nekonvenčních programech, jako jsou nalévání nových peněz do finančního systému (QE).

ECB očekává pomalý růst ekonomiky o 1,1 % v roce 2014 a o 1,5 % v roce 2015 a inflaci pod 2% cílem v následujících více než dvou letech. Pokud data ohledně růstu a inflace "nepodstřelí" nízko nastavené odhady, je další akce nepravděpodobná.

 

Co letos čekat od dalších významných centrálních bank, včetně ČNB, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

  Friedrich Strasser (Bank Gutmann): Má smysl nakupovat jen fyzické zlato, zlaté ETF jsou k ničemu. A snižujeme váhu akcií v portfoliu Friedrich Strasser (Bank Gutmann): Má smysl nakupovat jen fyzické zlato, zlaté ETF jsou k ničemu. A snižujeme váhu akcií v portfoliu

Partner a investiční šéf rakouské privátní Bank Gutmann Friedrich Strasser nabídl ve čtvrtek v Praze svůj investiční výhled na letošní rok. Vyzdvihl ekonomickou sílu Číny a USA. Zlato by podle něj mělo sloužit jako pojistka proti extrémním krizím, a proto ho má smysl držet jen ve fyzické podobě doma.

      Akciové investice: Na velikosti nezáleží, tvrdí portfoliomanažeři z BNP Paribas Akciové investice: Na velikosti nezáleží, tvrdí portfoliomanažeři z BNP Paribas

Malé firmy i letos mohou příjemně překvapit, je ale potřeba poctivě vybírat. Korelace akcií jsou totiž nejmenší od roku 2007, což signalizuje, že se mnoho titulů jen svezlo na dobré náladě panující na trhu, říká portfoliomanažerka z bostonské pobočky BNP Paribas Investment Partners Pamela Woo. Její kolega, investiční specialista Eric McLaughlin, doplňuje, že i velké firmy mají co nabídnout. BNP věří například aerolinkám a dopravcům.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)
04.06.2020Co čekat od zasedání ECB? Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688