Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  21.02.2014 08:23:00

Nervozita na trzích prospívá dolaru

Během čtvrtečního obchodování se na trhu s eurem opět dařilo dolaru. Tento pohyb pravděpodobně odrážel zvýšenou nejistotu pramenící jak z další eskalace ukrajinské krize (jejíž důsledky ohrožují rozvíjející se trhy i evropské země), tak z únorového čínského PMI indexu zveřejněného včera ráno, který skončil hluboko pod odhady. Dolar si během čtvrtka připsal vůči společné evropské měně necelou polovinu procenta hodnoty, když kurz uzavíral obchodování na úrovni 1,37 USD/EUR.
Makroekonomická data zveřejněná včera v Evropě a v USA přinesla smíšené signály o kondici obou ekonomik. Únorové indexy nákupních manažerů v EMU v souladu s očekáváním mírně zkorigovaly směrem k horším úrovním, když výrobní index zřejmě ovlivnily problémy rozvíjejících se trhů i pravděpodobný výpadek poptávky v USA kvůli mrazivému počasí. Naopak indexy ze služeb odrážely rozdílný stav ekonomik jednotlivých států - zatímco německý index zaznamenal solidní růst, francouzský index ze služeb se propadl hlouběji do pásma snížení ekonomické aktivity. Souhrnný index PMI za celou eurozónu však v únoru klesl jen mírně a stále ukazuje na pokračující pomalé oživení evropské ekonomiky.
Spotřebitelské ceny v USA vzrostly za leden jen o 0,1 % m/m a jejich meziroční růst dosáhl 1,6 %. Ekonomové SG ale upozorňují na rizika směrem k zrychlující se spotřebitelské inflaci plynoucí z oživení na trhu nemovitostí. Nájmy včetně imputovaných nájmů (teoretických cen bydlení ve vlastních domech či bytech) tvoří 35 % amerického spotřebního koše, přičemž tyto ceny se za posledního půl roku zvýšily o 2,8 % anualizovaně. Za předpokladu pokračující poptávky po bydlení můžeme očekávat další růst cen nájmů s dopadem do zvyšování inflace v USA. Indikátory ekonomické aktivity v USA včera přinesly smíšený obrázek. PMI index výrazně vzrostl, zatímco index ekonomické aktivity v okolí Philadelphie zaznamenal prudký propad. Jasnější obrázek o stavu ekonomické aktivity by měly přinést až jarní měsíce.
Závěr týdne by mohl být na hlavních trzích klidný. Z důležitých makroekonomických indikátorů se dočkáme jen prodejů existujících domů v USA za leden, které by měly být opět poznamenány nepříznivým počasím (konsenzus předpokládá pokles o 4,1 % m/m).

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688