Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.02.2014 09:33:33

Komentáře k HDP za 4Q - nečekaně silné až mohutné zrychlení ekonomiky, růst by měl přijít také v 1Q

Oživení ekonomiky nabralo v závěru roku nečekané obrátky. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,6 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Takových výsledků česká ekonomika naposledy dosahovala v letech před finanční krizí. Meziročně se HDP zvýšil o 0,8 procenta.

Předběžné údaje jsou na detaily skoupé, nicméně prozrazují, že za mimořádným zrychlením růstu ekonomiky jsou investice do dopravních prostředků a strojního vybavení firem. Příznivě k vývoji HDP přispěl také zahraniční obchod. Spotřeba domácností i vlády zhruba stagnovala.

Zlepšený výkon ekonomiky snížil mezeru výstupu, tj. rozsah nevyužitých kapacit v ekonomice z 2,8 na 1,5 procenta. V průběhu letošního roku by mohlo dojít k uzavření mezery výstupu, což znamená, že by se postupně mělo zlepšení ekonomické situace začít promítat také do inflace, což ovšem v případě ekonomiky pohybující se na hraně deflace není problém, spíše naopak.

Za celý loňský rok HDP klesl o 1,1 procenta. Rychlé přehodnocení po dnešních datech ukazuje, že letos by ekonomika mohla růst zhruba o 2,5 procenta. Hlavním faktorem růstu bude zlepšení ekonomické situace v eurozóně, přičemž významně mu bude asistovat oslabení kurzu koruny po intervenci ze strany centrální banky.

David Marek, Patria Finance

Silný růst průmyslové produkce v kombinaci s oživující se zahraniční poptávkou dává slušné vyhlídky růstu ekonomiky pro letošní rok. Pokud se začne oživení v průmyslu promítat i do tvorby nových pracovních míst, lze postupně očekávat i nárůst spotřeby domácností.

Podle předběžného odhadu ČSÚ hrubý domácí produkt vzrostl ve 4. čtvrtletí loňského roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,6 % a v meziročním srovnání o 0,8 %. V souhrnu za celý rok 2013 byl hrubý domácí produkt v relaci k roku 2012 nižší o 1,1 %.

ČSÚ zveřejnil, že meziroční růst domácí ekonomiky táhly ve 4. čtvrtletí především investice do dopravních prostředků a strojního vybavení. Výdaje domácností a vlády se příliš nezměnily a i příspěvek zahraničního obchodu byl jen nevýrazný.

Růst hrubého domácího produktu v závěru loňského roku překonal tržní očekávání a je téměř v souladu s odhadem ČNB. Silný růst průmyslové produkce v kombinaci s oživující se zahraniční poptávkou dává slušné vyhlídky růstu ekonomiky pro letošní rok. Pokud se začne oživení v průmyslu promítat i do tvorby nových pracovních míst, lze postupně očekávat i nárůst spotřeby domácností.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

V posledním čtvrtletí loňského roku přišlo razantní oživení ekonomiky, které je nad očekáváními. Ekonomika vzrostla mezikvartálně o 1,6 % a meziročně o 0,8 %. Takový výsledek je opravdu impozantní, a dokonce v mezikvartálním srovnání předčil i Slovensko, kterému se v posledních letech dařilo lépe. Růst rozhodně dodá ekonomice potřebnou sebedůvěru a podpoří její další růst. Pro ekonomické subjekty, firmy, to přináší vzkaz, že obavy do budoucna nemusí být tak velké a tím pádem mohou více investovat do svých projektů.

Přestože hodnoty působí impozantně, hlavně v meziročním srovnání jde o výsledek částečně způsobený velmi nízkou srovnávací základnou. Ve čtvrtém čtvrtletí 2012 totiž ekonomika extrémně zpomalovala, a dosáhla velmi špatného výsledku. Mezikvartální výsledek ale jasně ukazuje, že ekonomika je opravdu na nohou a daří se jí. Poklesu ekonomiky v roce 2013 o 1,1 % ve výsledku není tak špatný, jak ještě v polovině roku vypadalo.

Za dobrým výsledkem stojí hlavně tvorba kapitálu a zahraniční obchod. Na tomto výsledku se podle mého názoru odráží i devizová intervence, která ekonomiku povzbudila v obou oblastech. Ekonomika byla z předchozích let mírně podinvestovaná, tvorba fixního kapitálu byla minimální. Proto nyní došlo ke zlomu a trend se otočil. Stejně tak zahraniční obchod pozitivně reagoval na výhodnější pozici po intervencích, a zároveň na oživení v Německu. To dohromady přineslo velmi pozitivní výsledky.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688