STOX.CZ (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  12.02.2014 12:36:20

Realita české burzy v číslech

Pokud jste investor investující na české burze, tak tento článek možná pro Vás bude mít příchuť hořké pravdy. Na pražské burze se ani loni nezastavil propad obchodní aktivity. Objemy obchodů klesají již šestým rokem v řadě. Pohled na porovnání průměrných objemů zobchodovaných v roce 2007 a nyní je více jak žalostný. V roce 2007 byl denní průměr nad 4,05 mld. korun, zatím co dnes se průměr obchodů pohybuje kolem 0,7 mld. korun. Co z tohoto vyplývá? Minimálně to napovídá o volatilitě titulů a rizika, které na sebe berou investoři. I zdánlivě malý objem může dramaticky pohnout s cenou akcí na pražské burze.  

Podle průzkumu českého trhu se jeví jedna věc. Počet českých investorů každým rokem stoupá, nicméně tito investoři se snaží hledat všude jinde, kde zhodnotit své investice, jen jak se vyhnout české burze.

Průzkum dále ukazuje, že zatímco ještě před dvěma lety byl poměr denního objemu objednávek 6:4 ve prospěch pražské burzy, nyní je to již 7:3 ve prospěch burz zahraničních. 

Kdo na české burze zůstává?

Čísla mluví jasně, noví investoři se vyhýbají české burze a důvod je jasný. Ti investoři, kteří začínali před mnoha lety, tak měli šanci vydělat na jízdě akcií společností NWR, které na svém vrcholu překračovaly ceny 600 korun za akci. ČEZ v době svých maxim dosahoval ceny přes 1400 korun za akcii. A proto se není čemu divit, že staří harcovníci si zde přišli mnohdy na nemalé zisky a proto mají stále víru, že se tyto doby opět navrátí.

Nicméně od roku 2008, kdy byl svět zasažen krizí a indexy se propadly místy i o 60 %,  českému indexu PX se již nepodařilo vrátit se zpět na vrchol, jako jiným zahraničním trhům. Z české burzy se vytratilo kouzlo a dnes se dá mluvit o tom, že na české burze se dá obchodovat jen pár titulů.

Více jste se mohli dočíst zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/neni-cas-na-opusteni-ceske-burzy-

Proto se noví investoři snaží hledat na jiných trzích. Díky stále rostoucí oblíbě ETF (co je to ETF naleznete zde: http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf/co-je-to-etf ), se i s poměrně malými penězi dá slušně diverzifikovat portfolio a tím omezit riziko, což například česká burza až tak dobře nenabízí. Zde má investor pouze možnost nakoupit akcie vícero společností, ale při chabém výběru se prostě nedá mluvit o malém riziku v poměru k diverzifikaci.

Pokud se chcete dozvědět více o alternativách, které se v dnešní době nabízí, nebojte se nás kontaktovat zde: 
http://nejlevnejsi_akcie.stox.cz/

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688