ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  12.02.2014 12:19:53

I padající trh může přinést zajímavé výnosy

Leden akciové investory příliš nepotěšil. Světové akcie zařazené v indexu MSCI World ztratily v prvním měsíci letošního roku necelá čtyři procenta. Rozvíjející se trhy dopadly ještě o trochu hůře, umazaly 6,6 procenta. Dalo se vůbec někde vydělat?

Při pohledu na lednovou výkonnost akciových trhů není příliš důvodu k jásotu. Akciové trhy padaly v USA, Evropě, Asii, rozvíjejících se zemích i zemích hraničních trhů (frontier markets). I když většina trhů klesala, spekulanti mohli vydělat. Zisky v desítkách procent si připsaly především pákové ETF. Dařilo se i společnostem ze sektoru biotechnologií a zdravotnictví. Vybíráme některé z nich.

Direxion Daily Brazil Bear 3X Shares (BRZS)

Toto ETF investuje do akcií obchodovaných v Brazílii. Jedná se o pákové ETF, které při změně podkladového indexu MSCI Brazil 25/50 o jedno procento slibuje trojnásobek. V lednu si ETF připsalo více než 44 %.

Daily Gold Miners Bull 3x Shares (NUGT)

Podobně jako v předchozím případě jde o pákové ETF. Cílem fondu je dosáhnout trojnásobné výkonnosti podkladového indexu NYSE Arca Gold Miners, který sleduje akcie společností zabývající se především těžbou zlata. Lednová výkonnost přesáhla hranici 33 %.

TIP: Další zajímavé ETF naleznete ZDE

Daily China Bear 3x Shares (YANG)

Jak je patrné z názvu, tento fond je zaměřen na Čínu. Podkladovým indexem je Bank of New York Mellon China Select ADR. V indexu mají nejvyšší váhu následující sektory: informační technologie (26 %), energetika (25 %), spotřební zboží (11 %) a finanční sektor (8 %). V lednu si toto ETF připsalo necelých 31 %.

Ultra VIX Short-Term Futures ETF (UVXY)

Výkonnost tohoto ETF je odvozována od indexu volatility VIX. Podkladovým indexem fondu je S&P 500 VIX Short-Term Futures Index (200 %). Při změně indexu o jedno procento dojde ke dvojnásobně změně hodnoty fondu. Lednová výkonnost tohoto ETF je 30,4 %.

SPDR S&P Biotech ETF (XBI)

V lednu se dařilo i společnostem ze sektoru zdravotnictví a biotechnologií. ETF SPDR S&P Biotech ETF sleduje výkonnost indexu S&P Biotechnology Select Industry. Tento index sleduje celkem 70 společností ze sektoru biotechnologií. V portfoliu naleznete například společnosti Intercept Pharmaceuticals , Ariad Pharmaceuticals, Neurocrine Biosciences či Novavax. Jedná se o tituly obchodované na trzích NYSE, AMEX a Nasdaq. I když se nejedná o pákové ETF, za první měsíc roku 2014 se tento fond připsal slušných 15,4 %.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688