Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.02.2014 09:29:08

Komentáře k nezaměstnanost - naplnila se novoroční tradice, oživení ekonomiky bude muset být agresivnější

Nezaměstnanost v lednu vzrostla, jak je její novoroční tradice. Dostala se na 8,6 % a bez práce je bezmála 630 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, jaký byl vývoj na konci minulého roku, nejde o nijak překvapivou hodnotu. Hodnota v prosinci byla totiž 8,2 %, tedy o čtyři desetiny procentního bodu méně. V lednu došlo ke zhoršení, protože na úřady práce přichází řada nových uchazečů, kterým skončil pracovní poměr ke konci roku. V letošním roce to bylo nepatrně méně, než před rokem. Proto hodnota 8,6 % není nijak překvapivá a zcela odpovídá typickému průběhu v lednu. Nedošlo ani ke zlepšení, ani ke zhoršení.

V lednu se nově na úřady práce nahlásilo přes 80 tisíc uchazečů, zatímco v jarních a letních měsících to bývá zhruba polovina. Trh práce se teď bude muset vypořádat s tímto návalem. Postupem času by se ale hodnoty měly snižovat a dále klesat. Ještě únor bývá náročný na zapojení uchazečů, březen pak zpravidla přináší první hodnoty poklesu nezaměstnanosti. Ekonomika postupně začíná ožívat a to by se mělo projevit i na trhu práce. Rozhodně neklesne nezaměstnanost ze dne na den, pokles bude pozvolný.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

Recese sice skončila, firmy ale nové zaměstnance nenabírají, lze vyčíst z posledních statistik trhu práce. Celkový počet uchazečů o zaměstnání v lednu stoupl na 629 tisíc, což je o 43 tisíc více než loni v lednu. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se v lednu zvýšil na 8,6 procenta. Hranici 600 tisíc překročil počet nezaměstnaných poprvé v novodobé historii České republiky. Po sezónním očištění dosahuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu 8,1 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci a 0,7 procentního bodu výše než před rokem.

Lednový vzestup nezaměstnanosti není ničím novým. Právě v prvních dvou měsících roku bývá negativní sezónnost nejsilnější. V zimě ubývá pracovních míst sezónního charakteru, zejména ve stavebnictví, v lednu se navíc projeví propouštění ve firmách na konci kalendářního roku.

Nicméně i po odhlédnutí od tohoto faktoru se situace na trhu práce zhoršila, soudě podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí. Skutečně se ale nezaměstnanost zhoršuje? Statistiky publikované Českým statistickým úřadem nabízí trochu jiný obraz. Obě sady údajů, tj. statistiky evidované nezaměstnanosti, resp. podílu nezaměstnaných, z dílny MPSV a data o obecné míře nezaměstnanosti publikovaná ČSÚ, se vždy pohybovaly v souladu. Až do konce roku 2012. Poslední rok dochází ke znatelné divergenci obou měr nezaměstnanosti. Zatímco počet nezaměstnaných spočítaný podle metodiky ČSÚ (resp. ILO – Mezinárodní organizace práce) mírně klesá, počet uchazečů o zaměstnání evidovaných úřady práce naopak stále stoupá.

Detailnější pohled na statistiky ukazuje, že problémem není výrazné propouštění (tzv. separation rate stagnuje), ale spíše absence vyššího počtu nových pracovních míst a nabírání zaměstnanců (jak je patrnéz poklesu tzv. hiring rate). Firmy prozatím mají prostor reagovat na růst zakázek a výroby vyšším využitím stávajících kapacit. Oživení ekonomiky bdue muset nabrat výraznější intenzity, aby se to projevilo zvýšením počtu volných pracovních míst a poklesu nezaměstnanosti. 

 

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.07.2023Nízká nezaměstnanost je koulí na noze oživení české ekonomiky Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
31.03.2023Česká ekonomika naplnila odhady a je v recesi Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
02.08.2021Na výsledcích státního rozpočtu je patrný vliv oživení ekonomiky (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688