STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  07.02.2014 12:23:24

Není čas na opuštění české burzy?

Česká burza je již delší dobu jen stínem někdejší zářivé slávy. Doby, kdy NWR překonávalo cenové hranice 600 korun za akcii, jsou ty tam. ČEZ se svou dividendou už pro nové investory nemá až takový punc, když během roku dokáže ztratit přes 20 %. Objem obchodů padá každým rokem a s průměrným denním obchodováním dosahující 0,7 mld. se dá leda přemítat co dál?

Pokud se dnes investor rozhoduje o tom, do jakého titulu lze na české burze investovat, tak má opravdu velmi omezené možnosti. Může zkoušet spekulovat na denních pohybech umírající společnosti NWR a zde se to dá přirovnat spíše ruletě, jestli přijdou pozitivní, nebo negativní zprávy o dolu Paskov, nebo zda NWR nenavýší majetek upsáním nových akcií. Investovat do energií je díky loňskému roku, kdy na ČEZ padala jedna pohroma za druhou spíše sázkou na ziskydividend. Dlouhodobě držet jakoukoli akcii na České burze se dá přirovnat balancování nad propastí, jelikož když investor vezme v potaz, že světové akciové indexy zažívaly nejlepší rok a od propuknutí krize rostly okolo 30 %, tak pohled na český PX v podobě kladné nuly je více jak tristní.

Jaké má tedy investor možnosti alternativy?

Díky svému stávajícímu brokerovi má určitě na výběr hned několik variant. Tou první je přesedlat na investování na evropských trzích, kde je dají velmi dobře a hlavně i v českém jazyce získávat informace o jednotlivých firmách. Například informace ke společnostem jako jsou Adidas, Volkswagen, EON, RWE, Allianz se dají najít všude na internetu. Na zdejších trzích se dají najít i spekulativnější tituly, které dosahují nárůsty i přes 300 %.

Více na toto téma můžete nalézt zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/stary-kontinent-z-pohledu-investoru-v-roce-2013-

Pokud by chtěl investor diverzifikovat své portfolio tak může část svých peněz investovat také do amerických společností. Nejeden český web přináší denně zpravodajství k americkému trhu a akciím obchodovatelných zde. Na amerických trzích se začínají investoři ve velkém zajímat o biofarmaceutické tituly, které mohou přinést nejednu spekulativní příležitost. Pro investory, kteří vyhledávají spíše klidnější tituly s menším rizikem, tak při pohledu na společnosti Facebook, Boing, Mastercard se při dobře zvoleném stupu do pozice dá docela klidně investovat.
Na amerických trzích se také v posledních letech velmi rozmohlo investování do ETF. Co je to ETF můžete najít třeba zde: http://stox.cz/vzdelavani/investicni-akademie-etf/co-je-to-etf
Pokud bychom mohli vyzvednout příklad klidného přístavu pro investory, tak velmi zajímavou investicí může být dividendové ETF se zkratkou DWX (Vanguard REIT Index ETF). Držitel tohoto titulu inkasuje ročně až 7 % dividendu, která je rozdělena do kvartálních plateb. Dalším ETF se slušnou dividendou je VNQ (Vanguard REIT Index ETF).

Další informace k dividendovým ETF naleznete zde:
http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/dividendove-etf-cesta-nejen-pro-konzervativni-investory

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688