Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  05.02.2014 05:17:29

Pražská burza 2014: Dividendové tituly ano, rtuťovité akcie jako NWR ne a ČEZ s otazníkem

Pražská burza zůstává defenzivní jistotou každého investora, zájemcům o trochu domácího adrenalinu má ale také co nabídnout. CME je částí trhu zbožňována, částí proklínána, její divoká jízda je každopádně jak dělaná na spekulaci. Zaslouží si proto pozornost, podobně jako nové tituly, které by se letos na burze měly objevit, shrnuje analytik z BH Securities Petr Hlinomaz. Index PX by podle něj letos mohl narůst až o desetinu.

Které tituly se vám na začátku roku líbí, a kterým se naopak vyhnout?

Petr Hlinomaz
Petr Hlinomaz

Na pražské burze nás ze stávajících titulů stále lákají dividendové akcie jako Pegas Nonwovens. Myslíme si, že je zajímavá i Philip Morris ČR, i když ta je za současné ceny relativně drahá. Tituly, kterým je asi potřeba se vyhnout, jsou ty volatilní, jako je NWR. Osobně si myslím, že do této skupiny patří CME, i když na se názory liší. Pokud někdo zvažuje CME, tak podle mě čistě jako spekulaci. Jde o titul s největší cenovou volatilitou na pražské burze, takže si s ním lze hrát, ale je to velice riskantní.

Jaký je váš názor na zřejmě nejoblíbenější domácí titul, tedy ČEZ?

Nad ním se vznáší otazník. Díky oživení ekonomiky a vývoji v evropském energetickém sektoru by mohl mít před sebou dobré časy, na druhou stranu je ale nyní v Česku netypicky teplo a ceny elektřiny jsou stále nízké. Těch nejasností je tedy bohužel více. Proto bych doporučoval počkat si na výsledky za loňský rok, které budou známy 27. února. Až poté bych řešil pozice v ČEZ.

Co čekáte od finančních titulů? Prospěje i jim oživení ekonomiky?

Letošní rok bude v Evropě zajímavý, protože proběhnou testy bank. Ty budou mít interaktivnější průběh, a mohou tak vyvolat vyšší volatilitu západoevropských titulů. U nás, tedy v Česku a středoevropském regionu, by naopak testy mohly finančním titulům prospět. Ony se jich totiž netýkají, místní finanční domy nejsou zařazeny mezi systémově významné, kterých je podle ECB zhruba 130. Přesto, co bylo – nebo nebylo – řečeno o sektorové dani, která se má týkat i bank, by tedy měly finanční tituly hrát letos na českém trhu důstojnou roli.

 

Technicky dalšímu poklesu cen akcií nic nebrání. Medvědí trh ale nehrozí, věří experti

 

Praha má na letošek naplánovaných několik IPO. Co si o nich myslíte?

Na rozdíl od minulých let, kdy jsme většinou byli skeptičtí – a popravdě řečeno, i teď jsme trochu skeptičtí v souvislosti s novými emisemi na pražské burze –, by letošní rok nemusel být v tomto směru špatný. Vycházím z předpokladu, že by se podařilo přivést na trh Pivovary Lobkowicz, MAFRA, případně další podobné tituly. Šlo by o poměrně velké emise, které by mohly pražské burze a jejímu indexu prospět. Zvlášť pokud by začínaly v Praze, ne třeba v Londýně jako likérka Stock.

Stock Spirits vstoupila na burzu loni. Jak její dosavadní účinkování hodnotíte?

Přiznám se, že se o tento titul moc nestarám, protože je zkrátka příliš vzdálený od pražské burzy; je to duální listing. Přestože je to společnost se sídlem v České republice a známe ji, dívám se na ni jako na britský titul. Kdybych zvažoval tuto investici, přemýšlel bych o Londýně a nákupu za libry, v Česku je zatím málo likvidní. Pro mě osobně je otázkou, jak se tato akcie na pražské burze v budoucnu vyvine. Aktuálně její přínos nevidím.

V průběhu roku se objevily spekulace o nějaké formě spojení pražské burzy s tou ve Varšavě. Prospělo by to našemu trhu?

Samotná fúze by se asi v obchodování neprojevila. Muselo by dojít k velkému propojení a zvýšení dostupnosti titulů v rámci skupiny na všech burzách. Praha je nyní součástí skupiny Vídeňské burzy, ale kromě toho, že je zde společný systém Xetra, to jako klient příliš za výhodu nepovažuji; stejně je pro mě lepší jít nakupovat do Vídně přes nějakého obchodníka. Co se týče spojení s Varšavou, nesleduji to každý den, ale mám pocit, že stanoviska obou stran jsou příliš vzdálená a odlišnosti, ať už technické, měnové, nebo řekněme filozofické, tam prostě jsou. Již proto, že se Varšavská burza těšila větší přízni polské vlády než ta pražská v případě českých politiků.

Sečteno a podtrženo, jak na tom podle vás bude pražská burza na konci roku 2014?

Celkový růst indexu PX by mohl dosáhnout 8 až 10 %, nyní máme stanovenu pracovní hodnotu 1 080 bodů. Minimálně v průběhu roku by mohl k této hranici dospět. A pokud jde o spojení s Varšavou, řekl bych, že má celá myšlenka k realizaci hodně daleko.

Čtěte také:

  Pražská burza je v hluboké krizi. Nůžky mezi Varšavou a zbytkem středoevropských burz se hrozivě rozevírají Pražská burza je v hluboké krizi. Nůžky mezi Varšavou a zbytkem středoevropských burz se hrozivě rozevírají

Zdálo se, že už to horší být nemůže. Ale může. Objemy obchodů na pražské burze loni opět prudce klesly. Ještě před několika lety se Praha přibližovala Varšavě, teď je dělí obrovská propast. Podobně ztrácí aktivitu i mateřská burza ve Vídni. Znamená to konec burzy v Rybné ulici?

 

 

Co se stane po krachu akciového trhu

 

 

Co se stane po krachu akciového trhu

Mebane Faber z Cambria Investments pátral po tom, co se stane, když dojde k 80% propadu odvětví nebo celého akciového trhu. Akcie mají tendenci k návratu, takže brzy nato zažijí zpravidla divokou rally.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688