BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  04.02.2014 20:03:02

KB - „nesmyslné“ datum na dividendu ve stanovách zůstalo, účast na valné hromadě překvapila

Komerční banka dnes zveřejnila podrobnější výsledky z mimořádné valné hromady, která se uskutečnila před týdnem 28. ledna. Hlavním bodem programu byla „jen“ úprava stanov, v návaznosti na rekodifikace občanského práva a práva obchodních korporací.

Svolána tak byla nezvykle jen do zasedací místnosti pobočky ve Stodůlkách v Praze. Účast však byla nadprůměrná, resp. srovnatelná s účastí na poslední dubnové řádné valné hromadě. Celkově se zúčastnilo na 30,764 mil. hlasů, resp. 81,45 %. V úvahu nebyly do výpočtu logicky opět vzaty vlastní akcie, které banka dříve nakoupila. Ukázalo se tak, že jejich počet se v čase nijak nezměnil. Ať už na zmiňované dubnové valné hromadě, či ke konci roku 2012 banka vlastnila 238 672 vlastních akcií.

Jak známo 60,35 % podíl na základním kapitálu vlastní francouzská Société Générale. Mezi dalšími vlastníky banka dlouhodobě zveřejňuje prakticky jen dvě firmy, jejichž podíl se drží dohromady v blízkosti 10 %. Naposledy KB uvedla, že ke konci roku Chase Nominees vlastnila 5,26 %, Nortrust Nominees pak 4,47 %. Obě společnosti mají přitom kořeny v USA. Posledně jmenovaná spadá pod finanční skupinu Northern Trust (NTRS), jejíž akcie se i obchodují na Nasdaq. Obdobně Chase Nominees, jak už název napovídá je součástí známé skupiny JPMorgan Chase (JPN).

Lze očekávat, že zmiňované společnosti se nejspíše VH pravidelně účastní, rovněž i další větší akcionáři. Dle i aktuálního přehledu Bloomberg však nad 1 % vlastní pouze skupina Vanguard. K výraznějším akcionářům patří i světový investiční gigant BlackRock (BLK), který dle posledních dat svou pozici ke konci ledna zredukoval o 35,5 tis. akcií.

Přehled akcionářů KB včetně posledních zveřejněných změn naleznete zde.

Co se týká zmiňované změny stanov, byla naprostou většinou přítomných hlasů (99,43 %) přijata v navrhované podobě. Akcionáři KB tak schválili i absurdní situaci týkající se rozhodného data na dividendu. Nové stanovy mají opět určeno rozhodné datum pro nárok na dividendu totožné s rozhodným datem pro účast na valnou hromadu, tj. 7. kalendářní den přede dnem konání valné hromady, která o ni rozhoduje.

Nadále tak bude pokračovat absurdní situace, kdy se před řádnou valnou hromadou bude na trhu s akciemi Komerční banky řadu seancí obchodovat bez nároku na dividendu, aniž by právně bylo jasné (jisté), zda akcionáři dividendu schválí, resp. v jaké výši. Komerční banka přitom před lety měla ve stanovách stanovenu logickou a pro trh velmi dostatečnou lhůtu „30 dnů po valné hromadě“. Každý investor měl tak k dispozici informaci o dividendě a podle toho se mohl rozhodnout, zda akcie před rozhodným datem pro nárok koupit či prodat. Nezavdávala se tak možnost možným tzv. insider informacím. Jediné co investory může uklidnit, že představenstvem navrhovaná dividenda Komerční banky byla zatím vždy valnou hromadou (majoritním akcionářem) schválena.

O dividendě za loňský rok by měla rozhodnout valná hromada, která je předběžně plánována na 30. 4. (rozhodné datum na nárok tedy 23. 4.). Výplata dividendy by se pak měla uskutečnit následně 30. 5. 2014. Jak vysoká dividenda letos bude vyplacena, napoví hospodářské výsledky KB za loňský rok, které banka zveřejní příští týden ve středu. 

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688