BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  31.01.2014 10:27:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD,AUD/USD, USD/JPY a USD/CAD

Australský index cen výrobců (PPI) dokázal v posledním kvartále jen neznatelně posílit o 0,2 procenta. Oproti třetímu kvartálu došlo ke zpomalení v růstu cen o 1,1 procenta. Za menší posílení může propad importních cen o 0,7 procenta, který vymazal vliv zdražení domácích produktů o 0,3 procenta.

Japonský index spotřebitelských cen (CPI) si v prosinci připsal meziroční posílení o 1,6 procenta. Ceny tak v Japonsku nyní rostou nejrychleji za posledních 5 let. Dnešní výsledek dokonce překonal skromnější odhad ekonomů a inflace v zemi vycházejícího slunce je nyní dvojnásobní než v eurozóně (0,8% y/y). Průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně vzrostla o 1,1 procenta po listopadovém propadu (-0,1 procenta). Na druhé straně výdaje domácností v prosinci meziročně vzrostly jenom o 0,7 procenta ve srovnání s očekávaným 1,2 procentním růstem. Inflace bez rostoucích mezd s blížícím se zvýšením daní nebude fungovat.

Americké akciové indexy uzavřely včera v pozitivních číslech po středečním výprodeji, kdy Fed oznámil další snížení objemu programu QE. Směrem nahoru je popohnal dobrý výsledek HDP za 4. kvartál 2013, který svými čísly nezklamal i navzdory vládnímu „shutdownu“, který zemi postihnul v říjnu 2013. Příjemně překvapily hlavně výdaje spotřebitelů, které v posledních 3 měsících loňského roku posílily o 3,3 procenta. Spotřeba je totiž důležitou složkou HDP USA, na němž se podílí více než 60 procenty. Dow Jones uzavřel ve čtvrtek 0,7 procenta v plusu, S&P 500 1,13 procenta v plusu a Nasdaq 1,77 procenta v plusu. Nicméně, důležitý bude celkový výkon indexů za první měsíc letošního roku, od něhož mnozí odvozují vývoj burzy po zbytek roku. Zatím je nejširší index za leden 2014 3,3 procenta v mínusu.

Dobrá nálada se již ale nepřesunula do Asie. Asijským akciovým trhům nepomohly ani výborná data inflace z Japonska, která ukázala postupné úspěšné naplňování inflačního cíle tamní centrální banky. Nicméně objemy obchodů byly na východě menší, kvůli oslavám nového lunárního roku Japonský akciový index Nikkei uzavřel v pátek 0,62 procent v mínusu pod kulatým číslem 15 000 (14 914,53 bodu). Za měsíc leden index odepsal 8 procent zisků.

Novozélandský šéf centrální banky Graeme Wheeler v pátek řekl, že silný NZD je překážkou pro tamní ekonomiku a rád by jeho hodnotu viděl níže, nicméně dodal, že úroková míra musí vzrůst co nejdříve. NZD/USD je tak na měsíčním minimu.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD zažilo ve včerejší seanci silný výprodej a znovu se tak obchoduje pod 100denním klouzavým průměrem. V dnešní seanci se bude sledovat reakce na podpůrnou trendovou linii, která by v případě prolomení otevřela trhu vrátka k úrovni 1,34. Vývoj na párech se eurem dnes ovlivní hlavně výsledek dopoledního indexu spotřebitelských cen (CPI).

AUD/USD se díky nevytvoření vyššího vrcholu dostalo formace symetrického trojúhelníku, uvnitř něhož vytvořilo dvojitý vrchol na ceně 0,88. „Neckline“ úrovní formace je 0,8720, jejíž proražení by pomohlo trhu dostat se z konsolidačního patternu. Prvním cílem by pak bylo minimum na ceně 0,8655.

USD/JPY naplnilo včerejší výhled, když zastavilo růst na úrovni 102,90. Trh tak pokračuje v cestě klesajícím kanálem a krátkodobě pak v klesajícím klínu.  Další testování zóny kolem ceny 102,00 by mohlo vyvolat tlak na posílení. Tomu odpovídá poloha trhu uvnitř kanálu i býčí divergence na MACD.  Do opuštění naznačené formace, lze očekávat mírný pohyb směrem dolů.

USD/CAD výrazně zpomalil ve svém růstu před úrovní 1,12 a pohybuje se uvnitř rostoucího klínu. Ten značí možnost korekce, což potvrzují i divergence na oscilátorech. USD/CAD se nachází v dlouhodobém rostoucím trendu a nelze tak počítat s výraznějším oslabením. Cílem by v případě proražení formace mohla být úroveň 1,10.



 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688