BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.01.2014 10:42:13

Ranní přehled událostí - co dnes očekávat od zasedání Fedu - analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a GBP/CHF

Nálada na amerických akciových trzích se včera v dobré obrátila, když spotřebitelská důvěra (CB) vystoupala na 6 letá maxima. Index Dow Jones zamířil konečně na sever, když si včera připsal 0,57 procent zisku po 6 dnech výprodejů, kdy ztratil 3,77 procenta. V černých číslech zakončil úterní seanci i index S&P 500 s 0,6 procentním ziskem a technologický Nasdaq s 0,4 procentním ziskem.

Turecká centrální banka (CBRT) v noci na svém krizovém zasedání radikálně zvýšila úrokové sazby o 4,25 procenta, přičemž trhy očekávaly jenom 2 procentní navýšení. Přes noční zápůjční úroková sazba vzrostla na 12 procent ze 7,75 procenta. Centrální banka se k tomuto kroku rozhodla z důvodu záchrany své měny, která kvůli výprodejům na rozvíjejících se trzích výrazně oslabila. Fed snižováním objemu programu QE způsobuje odliv kapitálu z rizikových aktiv, mezi něž se řadí i ta turecká. Odliv kapitálu způsobuje problém hlavně státům, které mají velký deficit běžného účtu, jenž je financován krátkodobých zahraničním kapitálem. Zvýšením úrokových sazeb chce banka udržet kapitál v zemi. Turecká lira (TRY) na tyto kroky banka reagovala posílením o 6,5 procenta vůči USD i EUR.

Odvážný krok Turecka uklidnil situaci na finančních trzích a znovu obnovil apetit po riziku, což bylo vidět na posílení USD/JPY. Na oslabení japonského jenu automaticky reagoval i akciový index  Nikkei, který si připsal 2,7 procenta zisku. Navíc CBRT tímto krokem výrazně ulevila Fedu před dnešním rozhodnutím, zdali snížit objem QE o dalších 10 mld. USD.

Od dnešního zasedání americké centrální banky (Fed) očekává 90 procent dotázaných agenturou Bloomberg pokračování ve snižování objemu měnového uvolňování o 10 mld. USD. Nicméně to, že to trh očekává, neznamená, že k takovémuto rozhodnutí musí jednoznačně dojít. Rozhodování Fedu stěžily hlavně horší prosincová data z trhu práce a výprodej, jemuž musí čelit rozvíjející se trhy. Jde o poslední zasedání bankovní rady, v jejímž čele bude Ben Bernanke. Tisková konference se po zveřejnění rozhodnutí FOMC neočekává.

Co bude na dnešním zasedání FOMC důležité:

Fed přistoupí k redukci objemu QE – mírné posílení dolaru, přičemž síla posílení bude závist od počtu členů bankovní rady hlasujících pro pokles objemu QE. Čím více členů bude hlasovat pro snížení objemu QE (včetně Janet Yellen), tím silnější bude pozitivní reakce dolaru.

Fed nepřistoupí ke snížení objemu QEdolar oslabí.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 13:15 Projev guvernéra BOE Marka Carneyeho
  • 20:00 Rozhodnutí FOMC o objemu QE
  • 21:00 Novozélandská úroková míra, zasedání RBNZ - Přistoupí-li Fed ke snížení objemu QE, zvýší se šance, že RBNZ přistoupí ke zvýšení úrokové sazby


EUR/USD zůstává v úzkém pásmu mezi úrovní 1,37 a 1,3630. Na hodinovém grafu je vidět průběh konsolidace na formaci klínu. Trh by tak v průběhu dnešní seance mohl vyklesat až k vyznačené podpoře a následně hledat nové kupce. Vývoj může zásadně změnit večerní rozhodnutí americké centrální banky (FED) o redukci kvantitativního uvolňování.

GBP/USD konsoliduje v symetrickém trojúhelníku a dnešní seanci by tak směrem mělo dát jeho proražení.  Intradenní nerozhodnost lze pozorovat i na doběhnutí klouzavého průměru 100 k ceně.  V průběhu dnešní seance se trh pravděpodobně dočká zvýšené volatility, nejdříve totiž vystoupí guvernér britské centrální banky Carney a následně večer čeká trhy zasedání FEDu.

USD/JPY zvládlo včera souboj se silnou Fibonacciho úrovní 38,2 a momentálně se obchoduje u úrovně 50. Růst však neprobíhá po ideální trajektorii, což naznačuje možná formace rostoucího klínu. Dojde-li tak vyplnění formace tak obratu by se trh mohl dočkat kolem úrovně 103,90.

GBP/CHF dnes otestuje proražený trendový kanál. Čekání na tzv. „pullback" se dostává do finální fáze a záležá na reakci trhu uvnitř červené zóny.  Nový nástup prodávajících by mohl trh posunout zpátky minimálně k Fibonacciho úrovni 50. Výhled by negovalo uzavření nad Fibonacciho úrovní 23,6.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688