BBI (BBI)
Okénko investora  |  27.01.2014 11:45:35

FIAT – zopakuje se historie?

Na kapitálových trzích se často objevují deja-vu zážitky. Chystá se další u FIATu?


Fiat převzal Chrysler
Nový rok byl zahájen ohromující zprávou: FIAT převzal 100% podíl americké automobilové společnost Chrysler. Akcie italského výrobce automobilů na tuto zprávu reagovaly dvouciferným nárůstem, což se patrně dá přisuzovat na první pohled výhodné kupní ceně ve výši 4,35 mld. dolarů. Navíc přesvědčivě působil i koncernový šéf Sergio Marchionne, který hned 1. ledna vystoupil s představením své vize globálního výrobce automobilů.

Deja-vu
Velmi obdobnou řeč vedl totiž v roce 1998 šéf koncernu Daimler-Benz Jürgen Schrempp, když tehdy komentoval fůzi s Chryslerem. Nakonec se ale Chrysler ukázal pro stuttgartskou společnost jako bezedná studna požírající stále více peněz a ze snu o globální automobilce se stala noční můra. V roce 2007 definitivně došla trpělivost a propojení automobilek bylo ukončeno. Dokáže totéž Fiat zvládnout lépe? To se teprve ukáže.

Fiat se bude držet zpět
My zůstáváme spíše skeptiky, dvouciferný nárůst hodnoty akcie považujeme za velmi optimistický a očekáváme spíše vystřízlivění. Ideální možností, jak se podílet na případném vystřízlivění nabízí nové Reverse Bonus certifikáty od BNP Paribas. Pokud akcie do července nepřekoná hranici 8 EUR, vyplatí certifikáty bonusový dosahující cca 90 % p.a.!
Navíc je zde jen minimální riziko oproti přímému shortování akcie, nadhodnota certifikátů totiž činí pouze 20 centů, čili riziko ve srovnání s přímým shortem při prolomení bariéry, kdy zanikne nárok na tento bonusový výnos, činí pouze cca 5 %, což je vzhledem k možnosti takto velkorysého bonusu naprosto akceptovatelné cena za toto podstupované riziko. Pro skeptické investory či pro investory hledající investice zajišťující jejich aktuální long akciová portfolia je takováto konstrukce nyní ideální volbou.
 

Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Vlastní peníze obchoduje a investuje již od druhého ročníku na vysoké škole. V roce 2000 při technologické bublině přišel o 50 % kapitálu, což ho přimělo věnovat se intenzivně řízení rizik. Více než 7 let se prostřednictvím Best Buy Investments věnuje vyhledávání a realizaci zisku na tržních neefektivitách a arbitrážových příležitostech. Všechny strategie, které nabízí klientům, testuje nejprve na vlastním kapitálu.
Od roku 2006 (založení Best Buy Investments) vydělává průměrně 14% p.a. (včetně let 2007/8 a 2010/11).
Nejvyššího výnosu dosáhl v roce 2006 a to +78 %.
Nejnižšího v letech 2008 a 2010 a to ve výši +3 %.
Žádný rok neutrpěl ztrátu.

Logo BBI Od roku 2007 BBI vyhledává na trzích ty nejlepší investiční příležitosti z oblasti moderních investičních nástrojů, jako jsou investiční certifikáty, burzovně obchodované fondy, korporátní a konvertibilní dluhopisy a další. Sestavuje strategie od ryze konzervativních až po velmi dynamické. Společnost BBI řídí profesionálové s mnohaletými zkušenostmi nejen z oblasti privátního a investičního bankovnictví, ale především z vlastní zkušeností s investováním na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688