Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.01.2014 08:07:00

Dolar zisky z předchozího týdne neudržel

Euro si v průběhu minulého týdne vůči dolaru polepšilo více než procento , a to hlavně zásluhou silné výkonnosti ve druhé polovině týdne. V té první se totiž kurz držel relativně stabilní, když osciloval kolem 1,3550 USD/EUR. V průběhu páteční seance se však již kurz krátce dostal dokonce nad 1,3700 USD/EUR. Dolaru se tak nepodařilo navázat na své posílení z předchozího týdne, naopak se kurz vrátil do pásma, kde se držel v průběhu první poloviny měsíce.
Zdá se, že euro začíná být alespoň některými investory z rozvíjejících se ekonomik vnímáno jako bezpečné aktivum , což potvrzuje například rozvolnění vazby mezi kurzem USD/EUR a indexem VIX měřící volatility amerického akciového trhu, který považován za měřítko averze investorů k riziku. Tento fakt potvrdila i silný zájem investorů o španělské dluhopisy, který jsme v minulém týdnu zaznamenali. Tuto náladu pak ve vystoupení v Davosu shrnul koncem týdne německý ministr financí W. Schaeuble. Podle něj již není eurozóna centrem obav globální ekonomiky, důvěra v euro roste a euro tak zůstává globální měnou.
V růstové dynamice ale samozřejmě eurozóna výrazně zaostává za ekonomkou Spojených států. Podle Schaeubleho ovšem již nelze příliš spoléhat na měnovou politiku, klíčové jsou strukturální reformy. S tím se dá jenom souhlasit. Díky výraznému růstovému diferenciálu ve prospěch USA by měl z této situace profitovat americký dolar. Ovšem vzhledem k výše diskutované zvyšující se atraktivitě eura jako "bezpečné" měny se zdá pravděpodobnější, že spíše než prosti euru bude dolar posilovat vůči jiným měnám. Z těch hlavních to zřejmě bude japonský jen, dařit by se americké měně mělo i vůči rozvíjejícím se měnám, a to v podstatě vůči měnám všech hlavních regionů - asijským měnám, latinskoamerickým měnám a koneckonců i vůči měnám středoevropského regionu, i když zde relativně nejméně.
Tento týden lze na globálních finančních trzích očekávat zvýšenou volatilitu kvůli velkému množství událostí a indikátorů, které nás čekají. V Evropě se dnes uskuteční setkání Euroskupiny, kde by se měl diskutovat další posun v oblasti výstavby bankovní unie a měl by se vyhodnotit výkon Řecka, Portugalska, Španělska a Slovinska. Zároveň se dnes dočkáme důležitých německých dat v podobě lednového Ifo indexu očekávání - zatímco v prosinci ohodnocení současných podmínek zklamalo a naopak složka očekávání se zlepšila, za leden očekáváme opačné trendy, jak naznačují jiná šetření (PMI, ZEW). Během týdne nás čeká další várka sentiment indikátorů z Evropské komise, pozornost si zaslouží i peněžní agregát M3 eurozóny či Španělský HDP za Q4 13. Neméně zajímavý ale bude týden i ve Spojených státech. Jednou z klíčových událostí bude dvoudenní zasedání FOMC, které končí ve středu. Očekáváme další snížení měsíčního objemu kvantitativního uvolňování o 10 mld. USD na 65 mld. USD. Ekonomické indikátory by měly potvrdit pokračující oživování americké ekonomiky - investory budou zajímat zejména spotřebitelská důvěra, prodeje zboží dlouhodobé spotřeby, PCA a zejména první odhad HDP za Q4 13, kde očekávejme silných 4,2 % (mezičtvrtletně anualizovaně). Zprávu o stavu unie pak zítra přednese prezident B. Obama.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688