Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  23.01.2014 08:30:20

Aljaška partnerem ropných gigantů

Americký stát Aljaška plánuje nouzově nastartovat projekt na export zemního plynu v celkové hodnotě 45 miliard USD, a to více než 10% spoluúčastí na celkových nákladech a jako rovný partner společností Exxon Mobil Corp., BP Plc, ConocoPhillips a TransCanada Corp.

 

Dohoda mezi státem a zmíněnými čtyřmi společnostmi nastiňuje výslednou strukturu, v rámci které by si Aljaška měla nárokovat 25% podíl v chystaném projektu čítajícím výstavbu zařízení na zpracování vytěženého plynu, 1.287 kilometrů dálkového potrubí z aljašského Severního kraje a zařízení na zkapalnění plynu na poloostrově Kenai.

 

Dle vyjádření tamního ministerstva pro přírodní zdroje z minulého týdne vyzval guvernér Sean Parnell zákonodárce na Aljašce k posvěcení výše zmíněné dohody a k udělení pravomocí vládním agenturám k vyjednávání kolem přepravních a leasingových opatření.

 

Zmíněný krok aljašské vlády tak vůbec poprvé v rámci chystaného projektu umožnil poskládat všechny potřebné díly k sobě a nastartovat konečnou fázi realizace. Výsledná spolupráce by tak konečně měla umožnit obnovit dlouhodobé snahy o těžbu rozsáhlých zásob plynu na území Aljašky, které od roku 1968, kdy bylo objeveno ropné pole v Prudhoe Bay, zůstaly z vetší části doposud nedotčené.

 

V oblasti zvané North Slope na Aljašce se nachází více než 35 bilionů kubických stop potvrzených zásob plynu, tedy téměř čtyřnásobné množství oproti celkovým zásobám Velké Británie.

 

Export produktů ze zmíněného projektu by měl začít již v roce 2021, což by mělo Aljašce poskytnout výchozí opěrný bod ve zintenzivňujícím konkurenčním závodě o to, kdo bude z území Severní Ameriky zásobovat LNG, tedy zkapalněným plynem, rostoucí asijské ekonomiky.

 

Konkurenční výhodu nově vzniklému společenství zajišťuje v současnosti také skutečnost, že partner projektu, společnost ConocoPhillips je momentálně jediná ve Spojených státech, mezi jejíž majetek se počítá také malý závod na zkapalňování zemního plynu na poloostrově Kenai.

 

Ačkoliv se odhaduje, že celkové náklady projektu dosáhnou 45 miliard USD, státem placená studie společnosti Black and Veatch Ltd. z listopadu loňského roku naznačuje, že by se celková cena projektu mohla vyšplhat až na 54 miliard USD. Partneři projektu v únorovém dopisu adresovaném guvernéru Parnellovi odhadli celkové náklady na investici na 65 miliard USD.

Bráno s ohledem na rostoucí globální trend spotřeby vůči životnímu prostředí ohleduplnějších a obecně čistších forem energií a rostoucích ekonomik asijského sektoru představuje trh se zemním plynem v jakékoliv formě velký potenciál s vysokou pravděpodobností návratnosti. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

19.05.2021Webinář "Češi a Aljaška" mzv.cz (MZv ČR)
06.05.2021Pozvánka na webinář "Češi a Aljaška" mzv.cz (MZv ČR)
03.01.2021Ruský ropný gigant experimentuje s těžbou kryptoměn cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688