Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko numismatika  |  22.01.2014 14:22:26

Numismatika - zajímavá investice?

Zeptali jsme se Jana Žáka ze společnosti Zlaťáky.cz.

Numismatika tak jako například filatelistika vyvolá u většiny lidí spojení spíše se sběratelstvím či koníčkem než zajímavou investicí. Je to mylná představa?

Máte pravdu. Výraz „numismatika“ vyvolává u většiny lidí dojem, že se jedná o obor, který je zasvěcen pouze jakýmsi podivínům, kteří mají rádi zlatá a stříbrná „kolečka“. Tato představa je opravdu mylná a je škoda, že se lidé více nezajímají o tento krásný obor. Zjistili by totiž, že se jedná o velmi zajímavý druh investování, který představuje velmi vysoký potenciál zhodnocení úspor. Investice do numismatiky patří mezi konzervativnější, avšak stabilní formu investování. Prolíná se zde hodnota čistého sběratelství, spolu s hodnotou samotného drahého kovu. Což u jiných sběratelských oborů nenaleznete (známky, víno, obrazy, automobily…). Jinými slovy i při výrazném poškození Vám stále zůstává hodnota čistého drahého kovu!

Je rozdíl z hlediska investic mezi zlatými, stříbrnými či historickými mincemi?

Rozhodně se tyto mince zásadně odlišují. Tyto rozdíly mají vliv na další zhodnocení investice z pohledu Vaší strategie. V prvé řadě je třeba se zorientovat v nabídce těchto mincí. Dovolím si rozdělit pro zjednodušení mince do 2 základních kategorií. Je samozřejmě možné rozdělit mince ještě hlouběji, ale i zde lze hovořit o stejné logice investování – například na české, zahraniční či současné a historické.

První kategorii tvoří tzv. investiční zlaté a stříbrné mince. Tyto mince nemají žádnou sběratelskou (numismatickou) hodnotu a jsou pouze samotnou investicí do drahého kovu. Jedná se o stejnou kategorii jako zlaté a stříbrné slitky (cihličky), přičemž se jedná pouze o jinou formu rafinace surového zlata či stříbra. Nejznámějšími investičními mincemi jsou například kanadské mince Maple Leaf, rakouské Wiener Philharmoniker, jihoafrický Krugerrand či americké mince Eagle a Buffalo. Všechny tyto investiční mince se razí v nelimitním nákladu, a tedy pouze dle přijatých objednávek.

Druhou kategorii tvoří české a zahraniční zlaté a stříbrné pamětní mince. Narozdíl od první kategorie mají tyto mince další přidanou hodnotu. V oboru numismatiky je samotné sběratelství dáno především limitním emisním nákladem, konkrétní událostí či tématem, ke které je daná mince vázána a také významností emitenta či zpracovatele. Na českém trhu se jedná pouze o mince od České národní banky. Mezi nejprestižnější zahraniční ražby patří emise od kanadské královské mincovny RCM, australské Perth Mint, britské The Royal Mint, či izraelské mincovny. Samozřejmě nalezli bychom jich ještě více!

Do jakých mincí je tedy nejvýnosnější investovat?

Výborná otázka. Je třeba se opět zamyslet nad kategoriemi výše uvedených mincí. Jako každá jiná investice má i tato investice své nesporné výhody a nevýhody. Abych Vám poskytl korektní odpověď, dovolím si opět rozdělit odpovědi dle příslušných kategorií.

První kategorie - investiční mince mají výhodu především v likviditě. Tyto mince lze ihned odprodat za předem definovanou cenu a to kdekoliv ve světě v bance či u obchodníka. Nevýhoda této investice je v její volatilitě (výkyvu ceny přímo závislé na komoditní a měnové burze) - Hodnota Vaší investice je přímo závislá na vývoji ceny zlata na komoditní burze a také měny, ve které je mince obchodována. Není zde žádná další přidaná hodnota.

zlataky_investicni_zlate_stribrne_mince

Druhá kategorie - pamětní zlaté a stříbrné mince představují výhodu především ve stabilitě investice. U těchto mincí dochází ke sběratelskému zhodnocení a to nad rámec zhodnocení samotného růstu ceny drahého kov. V opačném případě, tedy při poklesu či turbulencích na komoditním či měnovém trhu, jste ochráněny před ztrátou. Máte totiž jakousi spodní cenovou hladinu, pod kterou Vaše investice neklesne ani při poklesu na výše uvedených burzách. Za nevýhodou lze považovat pouze delší likviditu. Oproti investičnímu zlatu je zde o něco málo delší likvidita. Samozřejmě je vše otázka prodejní ceny, tj. pokud chcete minci prodat okamžitě, není také žádný problém, avšak cena nebude samozřejmě ta nejvyšší možná. Pokud ale nabídnete tuto minci na sekundární trh (sami či skrze obchodníka), obdržíte obvykle odpovídající cenu – avšak musíte chvíli počkat. Určitě také hraje roli trh, na kterém mince nabízím tj. z pohledu emitenta mince – zdali se jedná o českou či zahraniční minci. Na českém trhu budou rozhodně likvidnější české mince a na mezinárodním poli zpravidla zahraniční emise renomovaných mincoven.

zlataky_pametni_mince_zlate_stribrne

ČNB vydává občas různé výroční mince, je výhodné je nakupovat? Je mezi nimi rozdíl?

Česká národní banka emituje pamětní mince (zlaté i stříbrné mince) dle svého emisního plánu, které zveřejňuje vždy každých 5 let. Investice do těchto mincí je rozhodně velmi atraktivní a z pohledu českého trhu také bezproblémově likvidní (jak jsem již uvedl v předchozí odpovědi). Zhodnocení těchto mincí dosahuje i výše 1000% během několika let. Například mince z roku 2006 „Papírna Velké Losiny“ – vydaná v emisi Kulturních památek technického dědictví v letech 2006 – 2010 se při jejím pořízení dala pořídit za cca 5.000,- a nyní leží její hodnota mezi 70 – 80 tis. korunami. Nicméně i velmi nedávná emise, konkrétně z loňského roku, představuje zhodnocení ve výši 100%. Minci „Gotický most v Písku“ jste mohli pořídit za řádově 15.000 a nyní se její hodnota pohybuje kolem 30-40 tis. Korunami.

papirna_losiny_goticky_most_zlate_mince

Mé doporučení v rámci nákupu těchto i jiných mincí spočívá v načasování nákupu. Rozhodně nejvýhodnější je nakoupit mince v období jejich emise. Zde je cena nejnižší. Ve chvíli, kdy kupujete již starší emise mincí, je třeba se připravit již na tržní navýšení. Nicméně i v tomto případě se nejedná o špatnou investici, avšak zpravidla nebude mít již tak raketový nárůst!

Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění!


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.07.2021Ropa okolo 70 USD za barel: Stále zajímavá investice? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.07.2021Je ropa stále zajímavou investicí? Richard Bechník (Swiss Life Select)
26.10.2020Zajímavá investice do měny Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688