Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.01.2014 15:47:04

Jak US břidlicový boom pomáhá US Treasuries ? Snižuje inflaci a ruší závislost dolaru na cenách ropy

Amerika prochází obdobím bouřlivého rozvoje těžby tzv. břidlicové ropy a plynu, které výrazným způsobem ovlivňuje vývoj energetického sektoru a ekonomiky v samotných Spojených státech a také ve světě.

Jedním z nezamýšlených pozitivních vlivů je také dopad na US Treasuries tedy na tamní vládní dluhopisy.
Nejmenší závislost americké ekonomiky na dovozu energií za posledních 20 let snižuje náklady Američanů na bydlení, což snižuje tlak na růst cen. Zpomalující inflace pak zvyšuje kupní sílu Američanů z pohledu fixně úročených plateb, což zvyšuje poptávku po US státních dluhopisech, kterou negativně zasáhlo rozhodnutí Fedu zahájit EXIT z programu nákupu aktiv. Poptávka po US Treasuries tlačí dolu požadované výnosy, od kterých se následně odvozují všechny ostatní tržní úroky. Slabší růst inflace zvyšuje poptávku po státních dluhopisech, protože výnosy očištěné o inflaci rostou.

Dalším efektem je fakt, že méně dolarů potřebných na nákup energií v zahraničí snižuje vzájemnou provázanost pohybu cen ropy a americké měny. Poslední dekádu velice přesně fungující spojení růst cen ropy = oslabení dolaru přestává platit, což může opětovně zvýšit celkovou poptávku po amerických aktivech, protože se zvýši jejich stabilita z pohledu investorů. Vzájemná korelace se posledních 10 let pohybovala na -0,3 bodu. V prosinci 2013 se však korelace změnila na pozitivní a aktuálně se pohybuje na 0,033 bodu, což je nejvýše od roku 2003. Hodnota -1 odpovídá čistě inversnímu vztahu pohybu, 0 nulovému spojení a 1 naprosto souhlasné korelaci.

Náklady na  benzín a topný olej, které v USA představují zhruba desetinu celého spotřebního inflačního koše, poklesly v roce 2013 o 0,8% a brzdily nejvíce růst inflace o pouhých 1,48%.
Odhaduje se, že ceny ropy by v tomto roce mohly oslabit o dalších 5,5%, což by mohlo podržet celkovou inflaci pod úrovní 2% na cca 1,7%. Naposledy se inflace pod 2procentním cílem centrální banky držela 2 roky po sobě v době ekonomického růstu v letech 1964-5.
Od začátku roku cena americké ropy WTI poklesla o 4,5% na cca 94,37 USD za barel. Rozdíl oproti evropskému Brentu se zvýšil na 12,11 USD, což je více jak trojnásobek průměru poslední dekády pohybujícímu se na úrovni 4,02 USD na barel.

US Treasuries od 1letých až po 30leté v lednu v průměru nesly výnos 0,8% oproti ztrátě ve výši 3,4% za celý rok 2013. Výnos 10letých dluhopisů se pohybuje na úrovni 2,86%, což je 1,36% nad úrovní inflace, což je více než dlouhodobý průměr poslední dekády pohybující se na rozdílu o 1,07 procentního bodu.
Analytici odhadují, že úročení 10letého bondu se letos zvedne na 3,45%. Americký HDP letos poroste o 2,8% a o 3% v roce 2015.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

12.03.2019Boom břidlicové ropy bude pokračovat ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.08.2017EIA: US břidlicová produkce v září poroste na 6,15 mbd Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688