ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  21.01.2014 15:02:22

Věříte v růst globální ekonomiky? Tyto fondy mohou na růstu vydělat

Kdo se v minulém roce držel burzovně obchodovaných fondů s globálním zaměřením, vydělal více než dvacet procent. Vyplatí se udržovat globální pozice i v letošním roce? 

Řada investorů hledá produkty, které obsahují významné světové akcie a navíc poskytují širokou regionální i sektorovou alokaci. Kdo usiluje o pokrytí globálních trhů, může využít některý ze tří nejznámějších burzovně obchodovaných fondů: Vanguard Total World Stock ETF (VT), iShares MSCI ACWI ETF (ACWI) a SPDR MSCI ACWI IMI ETF (ACIM).

Očekávání jsou prozatím optimistická

Všechny zmíněné fondy si za celý rok 2013 připsaly více než dvacet procent. I když je pravděpodobnost zopakování přinejmenším stejného výsledku i v roce 2014 poměrně nízká, řada ekonomů, analytiků a zástupců nejrůznějších výzkumných organizací počítá s postupným „uzdravováním“ a růstem globální ekonomiky. Z globálního růstu by mohly těžit i akcie.

Například podle očekávání Mezinárodního měnového fondu by měla globální ekonomika v letošním roce růst o 3,6 %. Se stejným růstem počítá ve své zprávě (2014 ESADE Economic Report) i nezávislá výzkumná instituce v Barceloně, která se věnuje vývoji globální ekonomiky.

Vývoj v jednotlivých regionech

Zpráva 2014 ESADE Economic Report uvádí, že americká ekonomika by mohla v letošním roce růst o 2,6 %. V případě Japonska by mělo hospodářství posílit o 1 % až 1,5 %.

Nepříznivé vyhlídky na ekonomický růst mají země eurozóny. Růst by se měl pohybovat okolo jednoho procenta. Vyšší růst lze očekávat ve vůdčích zemích eurzóny v čele s Německem a Francií. Zde by se mohl růst pohybovat mezi 1 % a 1,5 %. Horší výsledky nabídnou periferní ekonomiky jako Itálie a Španělsko (růst okolo 0,5 %). Záporné hodnoty můžeme vidět u Kypru či Slovinska. Vyšším růstem nad hranicí 2 % mohou překvapit rozvíjející se země eurozónyEstonsko, Slovensko a Malta.

Se zpomalením tempa růstu se počítá v Číně, která v minulém roce rostla o 7,7 % (pozn. očekávaný růst v roce 2014 je odhadován na 7 %).

Další posilování ekonomik je očekáváno i v zemích Latinské Ameriky. Například u Mexika je očekáván návrat k 3% růstu. Hospodářské oživení by mělo dle zmíněného reportu pokračovat i v Brazílii (růst okolo 2,5 %).

S podobně optimistickými scénáři se můžete setkat i u ostatních výzkumných institucí. Je však třeba myslet na to, že predikce vycházejí z historických dat a po zjištění nových informací se očekávání mění. Minimálně pro první čtvrtletí roku jsou však vyhlídky příznivé.

Tři fondy pokrývající globální trhy

Pokud by světová ekonomika opravdu rostla dle očekávání a akciové trhy by udržely pozitivní směr, stojí za úvahu zaměření na globální tituly. Do nejvýznamnějších světových akcií investují například Vanguard Total World Stock ETF (VT), iShares MSCI ACWI ETF (ACWI) a SPDR MSCI ACWI IMI ETF (ACIM).

Nejvyšší váhu mají u všech tří zmíněných ETFek akcie společností z USA (okolo 50 %). Japonské akcie zaujímají do deseti procent. V menší míře jsou zastoupeny i prestižní německé a francouzské společnosti. Fondy se nevyhýbají ani rozvíjejícím se trhům, jejich zastoupení je však nízké.

Parametry jednotlivých ETF naleznete na stránkách emitentů.

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688