Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  20.01.2014 08:18:29

Problémy se splácením hypotéky

Máte splátky hypotéčního úvěru nastavené na maximum? Pak se pro vás mohou snadno stát noční můrou. Stačí, pokud přijde jedna neplánovaná událost jako například delší nemoc či ztráta zaměstnání a na splátky vám nezůstanou peníze.

Pokud se dostanete do situace, kdy budete mít problém splácet svůj hypotéční úvěr, začněte okamžitě jednat. Domluvte se s bankou na odkladu splátek, jejich dočasném snížení nebo zvolte výhodné refinancování hypotéky. Je to podle vás nereálné? Banky posuzují dočasnou platební neschopnost klienta individuálně, a jestliže vidí, že máte snahu situaci řešit, obvykle mu vyhoví. Spolupráce klienta s bankou je klíčová. V případě, že nebudete s bankou dlouhodobě spolupracovat, projeví se to i na jejím přístupu k vašemu problému.

Jaké jsou možnosti řešení

Máte-li dočasné problémy se splácením hypotéky, nabízí se jako jedna z možností odklad měsíčních splátek hypotéky. Banky jsou v tomto ohledu relativně shovívavé a svým klientům umožňují okamžitý odklad o tři až šest měsíců. Některé banky umožňují odklad dokonce až na jeden rok. Vždy záleží na konkrétní bance a případu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že samotný odklad splátek hypotéky o několik měsíců vaše finanční obtíže nevyřeší.

Další možností je snížení splátek – dočasné nebo trvalé. I v tomto případě banky posuzují stav klienta individuálně a podle toho nastaví snížení splátek takovým způsobem, aby to vyhovovalo jeho aktuální finanční situaci. Pozor: Pokud si necháte snížit splátky u hypotéky trvale, prodloužíte si tím automaticky celkovou dobu splácení, což se vám o dost prodraží na úrocích. 

Pojištění proti platební neschopnosti

I když banky působí shovívavě a snaží se klientům vyhovět, za individuální změny ve smlouvě si nechávají zaplatit, přičemž částky se mohou pohybovat až okolo 10 000 korun. Chcete-li se těmto nesmyslným poplatkům vyhnout, připojistěte se proti případné platební neschopnosti v budoucnu již při sjednávání hypotéky. V případě, že například dlouhodobě onemocníte nebo ztratíte zaměstnání, po určitou dobu za vás bude splátky hradit pojišťovna.

Náš tip: Sjednejte si hypotéku prostřednictvím hypotéčního specialisty FBO.cz a dozvíte se o všech možnostech hypotéky, jejich výhodách a zároveň získáte nejlepší hypotéku na českém trhu. K dispozici je vám rovněž bezplatná hypotéční kalkulačka, prostřednictvím které můžete snadno zjistit měsíční splátky u vašeho hypotéčního úvěru nebo se podívat, jak bude vypadat vaše hypotéka po refinancování.

                                                                                                                                  Autor: Linda Kalašová



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688