Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.01.2014 15:14:18

M. Mobius: Emerging markets v roce 2014: Změny, které by mohly určovat vývoj v příští dekádě (1)

Rok 2014 by mohl být pro řadu emerging markets důležitý. Tento rok by totiž světlo světa mohly spatřit trendy, které budou hrát významnou roli po většinu příští dekády. Konkrétně se jedná o reformy v Číně oznámené na konci roku 2013, které by mohly mít opravdu dalekosáhlý význam. Tento rok je také v řadě rozvíjejících se zemí volebním rokem, který by mohl přinést dramatické změny. Níže uvádím pár témat a zemí, které budeme v tomto roce sledovat.

Čínský projekt

Čína v listopadu představila nový projekt, známý také pod pojmem „Rozhodnutí“, který zahrnuje celou škálu oblastí, ve kterých má dojít k dramatickým změnám. Namátkou se jedná o zdravotnictví, sociální zabezpečení, judikaturu, ochranu duševních a majetkových práv, bankovnictví, monetární politiku a ochranu životního prostředí. Úkolem tohoto plánu je další podpora udržitelného ekonomického růstu a podpora transformace ekonomiky od modelu růstu hnaného investicemi k modelu růstu založeného na odvětví služeb a domácí spotřebitelské poptávce všeobecně. Tyto změny by podle nás také mohly vytvořit zajímavé investiční příležitosti. Čínští lídři totiž zároveň usilují také o větší profesionalitu vedení státem vlastněných společnosti a jejich efektivnější nakládaní se zdroji, což by mohlo pomoci veřejně obchodovaným dceřiným společnostem těchto firem. Úkolem nového plánu, který byl zasazen do rámce příštích deseti let. Chystané změny si samozřejmě najdou i své oběti. Mezi hlavní „podezřelé“ jsou v tomto směru společnosti čelící velkému konkurenčnímu tlaku, které se nedokáží vyrovnat s klesající mírou podpory ze strany vlády. V tomto prostředí je podle nás kritický aktivní management, který pomůže určit nástrahy, které by mohly u některých společností v průběhu aplikace změn nastat.

Potenciál v jihovýchodní Asii

Věříme, že značný potenciál růstu nabízí mnoho společností i mimo Čínu. Například region jihovýchodní Asie zůstával dlouhou dobu bez povšimnutí a veškerý výraznější rozvoj a ekonomický růst šel mimo něj. Nyní se však zdá, že země z tohoto koutu světa „zatápí pod kotlem“ a připravují se ke stíhání svých v minulosti více úspěšných sousedů. Nejzářivějším příkladem tohoto tvrzení je Thajsko, které těží z reforem prosazených bývalým premiérem Thaksinou Shinawatrim, kdy nově směřuje více peněz na venkov (tj. mimo Bangkok). I přestože tato země nyní čelí politickým nepokojům, které v krátkodobém horizontu představují rizika pro zdejší finanční trh, náš dlouhodobý výhled pro Thajsko zůstává pozitivní. Historie Thajska je plná incidentů, tato země se však vždy dokázala postavit zpět na nohy. Politici ve všech zemích světa musí uspokojit masu, thajští lídři pak nejsou výjimkou. I nadále budeme pokračovat v detailním sledování situace v této zemí, myslíme si však, že Thajsko i tentokrát najde svou cestu ven ze současné situace. Fundamenty a základní struktura společnosti zůstávají i nadále příznivé.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius 

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/01/06/emerging-markets-2014-outlook-shaping-the-next-decade/

 

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688