Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  15.01.2014 12:42:37

Megatrendy finančního odvětví v příštích deseti letech

Pokročilá technologie je klíčem k obnovení důvěry v odvětví finančních služeb. Foto: Shutterstock.com

Pokročilá technologie je klíčem k obnovení důvěry v odvětví finančních služeb. Foto: Shutterstock.com

Lars Seier Christensen, spoluzakladatel a výkonný ředitel Saxo Bank

  •  Mezi lidmi z oboru zmizela důvěra
  • Cestou kupředu je svépomoc, rozvíjení komunit a transparentnost
  • Saxo Bank věří, že pokročilá technologie je rozhodující

Ke konci loňského roku jsem byl pozván, abych v překrásném curyšském Grand Hotelu Dolder přednesl na konferenci Svět hedgeových fondů řeč o hlavních trendech finančního odvětví.

Mnozí si myslí, že je Saxo Bank maloobchodním hráčem, ale to je nutné změnit, jelikož to už ani není pravda. A proto jsem také přijal pozvání na tuto konferenci.

Z našeho tradičního segmentu, přímých maloobchodních investorů, pochází méně než třetina našich současných výnosů. Za uplynulých několik let jsme zažili značný růst klientského zájmu, aktivit a poptávky ze strany portfolio manažerů a hedgeových fondů. A my si klademe za povinnost pomáhat manažerům rozvíjejících se fondů prostřednictvím smysluplných kontaktů, informací i služeb vysoké kvality po celou dobu životního cyklu manažera.

Věřím, že na trhu existuje prostor pro novější manažery, kteří se, navzdory skvělým výsledkům, potýkají s náročným prostředím pro výkon své práce. Stále více požadují manažeři, aby poskytovatelé služeb byli efektivní i pohotoví, aby mohli v těchto podmínkách uspět.

Osazenstvo konference, čítající více než 100 účastníků, podle všeho souhlasilo.

V Curychu jsem zahájil svou řeč tím, že jsem ocitoval Billa Gatese, který jednou prohlásil: Vždycky přeceňujeme změny, které nastanou v příštích dvou letech, a podceňujeme změny, které nastanou v příštích deseti. Nenechte se ukolébat v nečinnosti. Myslím, že tento citát je signifikantní pro diskuzi o finančním odvětví a výzvách, kterým čelí.

Pokročilá technologie je klíčem k obnovení důvěry v odvětví finančních služeb. Foto: Shutterstock.com

Myslím, že budoucí strukturální změny, které v Saxo Bank nazýváme megatrendy, závisí na důvěře či, abych byl přesnější, na nedůvěře.

Mezi účastníky finančního odvětví zmizela důvěra. Týká se to investorů, klientů i poskytovatelů služeb. V některých případech je narušení důvěry odůvodnitelné. V některých však ne, to ale na věci nic nemění.

Lidé ztratili víru v klíčové zásady odvětví finančnictví: dobré rady, kompetentnost a solidnost.

To bude mít velké dlouhodobé dopady, ať už půjde o regulaci, kapitál či rozhodování investora. V tomto článku se chci zaměřit na důsledky, které z toho vyplývají pro investory.

Jak jsem již řekl dříve, skutečnou výzvou je redukovat regulační a informační břemeno, které musí investor nést. Takto lze získat podíl na trhu.

Jinými slovy, zjednodušit investorům cestu, jak sledovat výkon, jak si vybrat portfolio manažera, a jak jim ušít portfolio na míru podle jimi požadované míry rizika. A co je velmi důležité, zjednodušit jim proceduru, na základě které mohou rozmístit své investice a průběžně je přemisťovat.

Příštích deset let budou charakterizovat tyto tři hlavní trendy. První nazývám svépomocí.

 

Svépomoc

Název pochází z představy a aspirace, na základě které já, jako investor, mohu dosahovat stejného výkonu jako profesionálové. Možná sice ne tak docela v opravdovém obchodování, ale při alokaci aktiv určitě. Pro fondy fondů nastanou těžké časy. Teď když vím, že se všechno může kolosálně zhroutit, chci být tomu procesu blíže, abych věděl, co se děje.

O své finance se budu živě zajímat. Chci se účastnit definování a navrhování mého portfolia. Chci mít možnost dostat se k informacím prostřednictvím množství on-line zdrojů. Jsem tím, kdo se o své zájmy nejvíc bije. Chci, aby poskytovatelé služeb respektovali mě a má přání, aby mi dodávali informace přesně podle mých potřeb. Jsem sebevědomý a rád mám nad věcmi kontrolu.

Možná, že si nechávám velkou část portfolia řídit někým jiným, ale chci rozumět tomu, co se děje a chci mít vliv přinejmenším na část svého portfolia. Chápu, že nejde jen o akcie a dluhopisy a chci toho umět víc. Čím dál víc toho vím o ropě, zlatě, dolaru, švýcarském franku, politice, ekonomice a podmínkách trhu, prostě o všem, co má vliv na tyto investiční nástroje. Chci se tomu věnovat, když mám čas večer, o víkendech, jednoduše kdykoli.

Dalším megatrendem, o kterém bychom měli všichni vědět, je rozvoj komunit a sítí napříč obory.

Rozvíjení komunit a sítí

Díky komu si zlepším znalosti a dostanu se k více informacím, než které mi poskytne banka? Díky médiím, finančním stránkám, sociálním sítím jako Twitter, Facebook, LinkedIn a internetovým komunitám, kde najdu lidi, kterým věřím nebo je ctím. Raději získám informace od lidí, kteří na tom jsou podobně jako já, třeba od komunity 20 lidí, kteří obchodují měnový pár dolaru a jenu, než od obchodních zástupců.

Saxo Bank spouští novou komunitu nazvanou Saxo Select. Naším cílem je vytvořit místo, kde se potkají noví menší manažeři s investory. Menší manažeři mají obvykle lepší výsledky než ti větší. Ale ne vždy se u nich dá investovat.

To změníme a jádrem naší nabídky se stane vytváření komunit, velká efektivita a úspornost.

Posledním megatrendem je transparentnost

Transparentnost

Co jsou produkty skutečně zač? Jak fungují? Za co budu platit? Dostávám nejlepší možný produkt? Nebo zde existují střety zájmů? Budu mít přístup k aktualizovaným informacím, datům a cenám? Nebo jsou dokonce v reálném čase?

Spory kvůli netransparentním produktům s nečekanými negativními výsledky budou častější.

Transparentnost bude poháněna zbylými dvěma megatrendy, stejně jako regulatorními požadavky a ochranou vlastních zájmů. Svépomoc a vytváření komunit posílí transparentnost.

Pokročilá technologie je předpokladem lepší transparentnosti. Jediná měřitelná cesta, jak podpořit klientskou poptávku po transparentnosti, jde skrz technologie.

Jak jsem řekl na curyšské konferenci, hlavní odpovědí na všechny tři megatrendy finančního odvětví jsou technologie.

Implicitní náklady rostou a technologie umožňují klientům, ať už maloobchodním či institucionálním, zaměřit se na to, co umí nejlépe, a maximalizovat jejich zisky.

Do značné míry závisí trading a investování na informacích a efektivních službách. Problém s informacemi spočívá v tom, že jejich dostupnost v posledních letech neuvěřitelně vzrostla.

Neustále rozšiřovaná definice insider tradingu způsobuje, že použití neveřejných informací jakékoli povahy je stále méně a méně atraktivní, a tím podporuje průběžné zlepšování a demokratizaci znalostí všech účastníků trhu.

Brokerské služby se stále více stávají komoditou a marže neustále klesají. Budoucí velké kroky ale nebudou výsledkem nižších cen. Pokud nejste či brzo nebudete konkurenceschopní, brzo ze hry vypadnete. Každá brokerská společnost se musí zaměřit na vývoj inteligentní platformy, která skutečně zvýší hodnotu a relevanci informací, které z ní uživatelům proudí.

Řeknu to ještě jednou. Technologie jsou jasnou odpovědí.

Pro Saxo Bank i mě osobně je tento okamžik vzrušující. Tak jak to vidím já, máme nekonečný trh či přinejmenším trh, který zahrnuje většinu lidí na zeměkouli.

Je toho pořád tolik, co se dá zlepšovat. Je nutné spolupracovat s chytrými lidmi z jiných společností, aby bylo možné poskytnout nejlepší celkové řešení, které spočívá ve světě, ve kterém jsou transparentnost a svépomoc známými trendy a technologie se stále zlepšují tak, aby byly tyto trendy podpořeny.

Tento přicházející svět je světem, kde se otevírá mnoho nových trhů, které rostou mnohem udržitelnějším způsobem, než jak to vidíme u našich starých a nasycených trhů západní Evropy a severní Ameriky.

Je to také vzrušující doba pro hedgeové fondy, i když se mnozí investiční manažeři podle všeho potýkají v současném prostředí se spoustou potíží.

Přijdou noví a mnohem efektivnější poskytovatelé služeb pro menší fondy a také pohotovější individualizované řízené struktury účtů pro fondy velké.

Přístup získá zcela nový segment klientů. Kapitál bude alokován více automaticky agregátory, jako jsme my, a méně času bude plýtváno na nekonečné a neefektivní úvodní schůzky pro investory.

Pamatujte, že tyto nové trendy je třeba respektovat a najděte nejlepší kombinaci technologií a kvalitních prvků přidávajících hodnotu v oblasti zkušeností a znalostí.

A také nepanikařte.

Podle mého názoru je směr jasný a získává momentum. Je stále dost času učinit správná rozhodnutí a naskočit na vlak trendů. Toto bylo moje poselství na konferenci Svět hedgeových fondů v listopadu a je také doporučením všem čtenářům.

Vše nejlepší do nového roku.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688