Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  10.01.2014 12:58:53

Kakao má namířeno na další úspěšný rok a růst ceny

V průběhu loňského roku zaznamenalo kakao mezi 18-ti v U.S. obchodovanými komoditami druhý největší meziroční nárůst ceny, když si první místo s posílením o 27% připsal zemní plyn. Stejně tak nebo i lépe by si futures kontrakt na kakao mohl vést také v průběhu letošního roku a pomoci by mu k tomu mohl především očekávaný pokles produkce v řadách světových TOP producentů.

 

Cena kakaa si v roce 2013 připsala na burze ICE Futures U.S. celkově 26% a za zdražováním stály především obavy z poklesu nabídky v době, kdy poptávka po kakau ze strany světových producentů čokoládových laskominek v souvislosti se stabilní spotřebou finálních konzumentů rostla.

 

Největšími producenty kakaa na světě jsou Pobřeží slonoviny a Ghana, které se na celosvětové produkci podílejí více než padesáti procenty. Právě zde sucho posledních týdnů dává tušit možné zhoršení produkce v sezóně 2013-2014. Ta začala v říjnu a nedostatek vláhy by mohl mít za následek nedostatečné dozrání kakaových lusků, potažmo bobů.

 

Krom prozatím ne příliš příznivých podmínek by důležitou roli mohly sehrát vlastní ekonomické spekulace producentů kakaa, jež si začínají uvědomovat, že větší a pravidelné zisky by jim mohlo přinést například pěstování palmového oleje či kaučukovníků, u kterýchžto komodit je poptávka stabilní v průběhu celého roku, zatímco prodej kakaa generuje největší zisky ihned po sklizni.

 

Krom obav ze slabší sklizně hovoří pak pro růst ceny kakaa v tomto roce také neutuchající touha po čokoládě regionu západní Evropy, který se podílí na celosvětové poptávce více než jednou třetinou. Druhé místo pak tradičně zaujímá Severní Amerika, jejíž spotřeba činí v poměru s celosvětovou konzumací 20%. Není také možné zapomenout na neustále rostoucí asijský trh.

 

Celosvětově by spotřeba čokolády v letošním roce dle odhadu společnosti Euromonitor měla vzrůst o 2%. V Evropě a Americe se míra poptávky udržuje v podstatě na stejných číslech. Oproti tomu poptávka asijského regionu bude dle Euromonitoru největším tahounem trhu s kakaem a jeho spotřeba by měla se dle posledních odhadů meziročně zvýšit až o 5%.

 

International Cocoa Organization ve svém výhledu pro letošní rok uvádí, že by celkový produkční deficit kakaa v sezóně 2013-2014 měl dosáhnout 70 tisíc tun. Analytici společnosti Phillip Futures odhadují, že by celkový deficit mohl dosáhnout až 200 tisíc tun. Podle ICCO by svět mohl potýkat s nedostatečnou produkcí zmíněné komodity až do roku 2018

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688