BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.01.2014 10:42:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD a ROPY (9.1.2014)

Wallstreet uzavřela včerejší seanci ve smíšených datech, poté co trhy zažily vysokou volatilitu. Tu nejdříve posílil povedený výsledek ADP reportu, jenž dopadl nad očekávání dobře. Americký soukromý sektor dokázal v prosinci vytvořit 238 000 nových pracovních míst a téměř o 40 000 překonal predikce. Ještě větší význam však mělo zveřejnění zápisu z posledního jednání Výboru pro měnovou politiku (FOMC) americké centrální banky (FED). Ten na posledním prosincovém zasedání snížil objem kvantitativního uvolňování (QE) o 10 miliard dolarů na celkových 75 miliard.

Zápis ukázal, že další snižování nemá FED předem naplánované a podle členů FOMC se bude rozhodovat dle stavu na pracovním trhu a míry inflace. Ekonomové a Ben Bernanke se shodují, že by ukončení QE mělo přijít postupnou cestou do konce letošního roku. Neočekávají se skokové redukce, ale pozvolně škrty po 10 miliardách. Velkým tématem byla také extrémně nízká úroková sazba, její zvednutí FED v minulosti několikrát podmínil snížení míry nezaměstnanosti na 6,5 procenta.V řadách členů FOMC se však na posledním zasedání objevily hlasy, které volaly po snížení této hranice na 6,0 procent. Současná míra nezaměstnanosti dosahuje 7,0 procent a podle investorů by první zvýšení úrokových sazeb mělo přijít až v dubnu 2015, jednoprocentní sazby by pak mělo být dosaženo v říjnu 2015.

Akciový index Dow Jonestak po fundamentální masáži oslabil o 0,41 procenta. De facto nezměněno zůstalo S&P 500, které odepsalo 0,02 procenta ze své hodnoty a Nasdaq si polepšil o 0,30 procenta. Americký dolar posílil po zveřejnění zápisu proti všem hlavním měnám. Výnosy z 10letých dluhopisů, jenž slouží k určování hypotéčních sazeb, se zvýšily o 5 bazických bodů na 2,996 procenta.

Čínská spotřebitelská inflacenečekaně v prosinci klesla na 7měsíční minimum. Index spotřebitelských cen (CPI) se v meziročním srovnání propadl ze 3,0 procent na 2,5 procenta. Ekonomové počítali s poklesem na pouhých 2,7 procenta. Index cen výrobců (PPI) dokonce ukázal meziroční zlevnění o 1,4 procenta a udržel tak tempo poklesu z listopadu. PPI index oslabil již dvacátý druhý měsíc v řadě.

Australské maloobchodní tržbyexpandovaly v listopadu meziměsíčně o 0,7 procenta a navázaly tak 0,5 procentní růst z října. Největšího růstu tržeb se dočkal textilní sektor, jenž posílil o 1,2 procenta, následován restauračními zařízeními (+1,1 procenta).   Maloobchodní obrat se ve srovnání s listopadem 2012 zvýšil o 4,1 procenta.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

·         10:30 Britská obchodní bilance

·         12:00 Německá průmyslová produkce

·         13:00 Rozhodnutí o úrokové sazbě ve Velké Británii

·         13:45 Rozhodnutí o úrokové sazběeurozóně

·         14:30 Kanadská stavební povolení

·         14:30 Počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA

·         14:30 Tisková konference Evropské centrální banky

EUR/USD zůstává v klesajícím trendovém kanálu, trh se odrazil od trendové linie a znovu míří k silné rezistenci na Fibonacciho hladině 23,6. Zde již trh několikrát v posledních dnech našel své maximum a při potencionálním dosažení úrovně se tak počítá novým náporem prodávajících.

 

EURUSD

 

GBP/USD svádí souboj se silným odporem na ceně 1,6460, v růstu mu momentálně brání nejen technická rezistence, ale i vnitřní trendová linie. Trendový kanál favorizuje proražení směrem vzhůru, které by mohlo vyvolat růst k horní hraně kanálu. Od dnešní seance se na britské libře očekává zvýšená volatilita, kvůli zasedání tamní centrální banky.

 

GBPUSD

 

AUD/USD se chystá otestovat důležitou podpůrnou trendovou linii, jenž vytváří mírně rostoucí trendový kanál. Krátkodobá nálada na trhu je ohraničena klesajícím kanálem, k jehož dolní hraně se trh přibližuje. Na trhu tak vzniká silná býčí úroveň, od které se očekává minimálně korekční pohyb. Reakce na vyznačenou zónu se může stát rozhodující pro další minimálně krátkodobý vývoj.

 

AUDUSD

 

ROPA má za sebou další medvědí seanci a trh se tak přiblížil na dosah extrémně důležité podpoře na 91,80, jejíž význam je podpořen Fibonacciho hladinou 78,6. Navíc se přidává skrytá býčí divergence na stochastickém oscilátoru. Na trhu tak vzniká možnost vytvoření dvojitého dna, které je reverzní formací.

 

OIL

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688