Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  02.01.2014 10:36:03

Zisky hnané akcie

Ceny akcií na krátkou chvíli negativně poznamenaly situace, jako jsou na poslední chvíli odvrácené dosažení dluhového stropu a politický kompromis, který pouze na krátkou dobu oddaluje řešení rozpočtových a dluhových problémů. Index S&P však i přesto poklesl „pouze“ o 4 %, to když náladu na trzích pozvedly lepší než očekávané zisky amerických společností a pokračování extrémně uvolněné monetární politiky americké centrální banky.

USA pokračují diskuze o načasování omezování rozsahu programu kvantitativního uvolňování. Jaká jsou nyní v tomto směru očekávání?

Samotná úvaha FED o omezení programu nákupů dluhopisů v měsíčním rozsahu 85 miliard USD byl pro trhy překvapením. Stalo se tak totiž v době nevýrazného ekonomického růstu a zvýšeného politického rizika způsobeného dluhovým stropem. Samotná hrozba „shutdownu“ americké vlády byla zpočátku oddálena, ekonomika skutečně rostla rychleji, stále však nedokázala vytvářet dostatečný počet nových pracovních míst. Zklamáním byly také zpomalující trend vykazující objednávky dlouhodobé spotřeby, růst investic a úrokových sazeb hypotéku, plus politickým hašteřením trpící spotřebitelská důvěra. Vše toto vedlo k tomu, že FED nakonec od svého záměru utahování kvantitativního uvolňování ustoupil, což mělo na trhy zprvu negativní dopad, nyní se však tento krok nezdá být tak špatným. Dnes trhy očekávají, že by k utahování programu kvantitativního uvolňování nemělo dojít dříve než příští rok. Nelze předpokládat, že by se dataamerické ekonomiky zlepšila natolik, že by FED k tomuto kroku přistoupil ještě v prosinci. Naopak, své rozhodnutí může posunout, i s ohledem na současný vývoj inflace, až na březen příštího roku, kdy do čela FED zasedne Jane Yellen.

ECB se odhodlala ke snížení sazeb. Pomůže to vývoji v eurozóně?

ECB se v minulosti zdráhala snížit úrokové sazby s tím, že v tomto roce argumentovala zotavováním ekonomiky eurozóny. Toto zlepšení však nebylo rovnoměrné. Například v Německu pokles index nákupních manažerů a index podnikatelské nálady. Ke stabilizaci naopak došlo na evropském trhu práce. Již několik čtvrtletí jsou však v eurozóně patrné tlaky snižující inflaci. V říjnu pak euro vyšplhalo na nejvyšší úrovně vůči dolaru za poslední dva roky. Celková inflace v říjnu poklesla v říjnu meziročně na 0,7 % a jádrová inflace na 0,8 %. To vedlo trh k tomu, aby si myslel, že ECB sazby sníží. K tomu nakonec také došlo. Nejvýraznější pozitivní efekt ze snížení sazeb pravděpodobně přinese slabší euro, které je však dle historických standardů stále příliš silné. Myslím si, že aby měna mohla skutečně pomoci ekonomice eurozóny, musí oslabit ještě více. Podle nás se tak také stane, tedy alespoň v případě, že ECB chce skutečně zabránit deflaci. Kvantitativnímu uvolňování, které by mohlo být zapotřebí, se ale ECB brání s argumentem, že tento krok není částí jejího mandátu.

 

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani  

Co bude hlavním hnacím motorem akciových trhů?

Myslím si, že to musí být zisky. Téměř 80 % společností v rámci indexu S&P 500 již reportovalo své zisky za třetí kvartál a počet společností, které překonaly očekávání trhu, je největší od druhého čtvrtletí roku 2011. Méně pozitivní je však vývoj v oblasti očekávání prodejů, která nijak výrazně neliší od předchozího kvartálu. Absolutní růst zisků na úrovni 3,5 % lze považovat na „skromný“ a zároveň neměnný ve srovnání s druhým kvartálem. Dobrou zprávou je pak zlepšující se balance mezi růsty bankovního a nebankovních sektorů. V Evropě byl růst zisků slabý, částečně kvůli měnovým kurzům.

Myslím si, že aby mohl podporovat růst akcií, musí růst zisků přidat na tempu. Růsty v USA by měly být rychlejší, v Evropě je však větší prostor pro zvyšování marží. Jsou to pak také akcie starého kontinentu, které s ohledem na relativně nižší valuaci upřednostňujeme. Na rozvíjejících se trzích byly sice marže od roku 2011 pod tlakem, nyní však dochází k jejich zvyšování. I s ohledem na zlepšující se růst HDP věříme, že rozvíjející se trhy nabírají druhý dech.  Ke zlepšování situace došlo také v případě indexů průmyslových ukazatel ů v zemích, jako jsou Čína, Jižní Korea, Taiwan a Brazílie. Situace v průmyslu se od července lepší i v Austrálii, která jako taková nepatří do skupiny rozvíjejících se zemí, na vývoji těchto ekonomik je však silně závislá. Vzhledem k nízké valuaci pak upřednostňujeme právě akcie rozvíjejících se zemí.

 

Autor: Joost van Leenders, Specialista investiční strategie a alokace v BNP PARIBAS IP, Amsterdam

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:01  (Ne)udržitelnost amerického dluhu Jan Berka (Roklen24)
Čt   8:21  Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688