Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  02.01.2014 07:29:00

Euro proti dolaru zakončilo loňský rok v blízkosti více než dvouletého maxima

Euro proti dolaru testovalo v závěrečných prosincových dnech hladinu 1,3800 USD/EUR. Krátce se kurz v průběhu 27. prosince dokonce dostal nad 1,3850 USD/EUR. Euro tak atakovalo nejvyšší úrovně od listopadu 2011.
 
Obchodům na globálním devizovém trhu v loňském roce kraloval americký dolar. Průzkum Banky pro mezinárodní platby (BIS), který banka provádí jednou za tři roky v dubnu, ukázal, že devizový trh zůstal v roce 2013 největším finančním trhem na světě. Průměrný denní obrat činil v loňském dubnu 5 300 miliard amerických dolarů, oproti dubnu 2010 to znamená nárůst o 35 %. Z pohledu nejobchodovanějších měn nepřinesl loňský rok žádné velké překvapení. Nejvíce obchodovanou měnou na světě byl americký dolar. S velkým odstupem následuje euro a dále japonský jen, britská libra, australský dolar a švýcarský frank.
 
Jak to v loňském roce vypadalo z pohledu kurzového vývoje? Americký dolar ve výsledku zásadnějších změn nedoznal. Dolarový index DXY zaznamenal v celoročním hodnocení pouze mírný zisk ve výši zhruba půl procenta. Jak se tedy v podstavě vůči stabilnímu americkému dolaru dařilo ostatním měnám? Úspěšné byly evropské měny. Euro si připsalo 4,4 %, na něj v podstatě navázaná dánská koruna se může dokonce pyšnit ziskem ve výši 4,5 %, a byla tak nejúspěšnější měnou z vyspělých zemí. O zhruba tři procenta si polepšil švýcarský frank, zhodnocení britské libry činilo 1,6 %. Na druhé straně nejhorší výkonnost ze skupiny hlavních měn zaznamenal jihoafrický rand, který odepsal téměř 20 % své hodnoty, znehodnocení japonského jenu přesáhlo 17 %. Dvouciferné ztráty zaznamenal ještě australský dolar a brazilský real. Pohled na středoevropský region ukázal, že se dařilo polskému zlotému i maďarskému forintu (shodně zhruba 2,6 %). Kvůli zásahu ČNB samozřejmě česká koruna oslabila, ztráta vůči dolaru dosahovala 4,3 %. Pohled na exotické měny ovšem odhalil mnohem výraznější pohyby - somálský šilink zhodnotil proti dolaru o 44,2 %, naopak íránský rial ztratil více než 50 % své hodnoty.
 
Co lze očekávat v letošním roce? Pohled na průzkum agentury Bloomberg ukazuje, že většina trhu očekává, že euro vůči dolaru sestoupí ze současných maxim, v ročním horizontu trh v průměru předpokládá kurz 1,28 USD/EUR. Prognóza ekonomů Société Générale je ještě agresivnější, když na konci letošního roku očekávají kurz kolem 1,25 USD/EUR. V oslabujícím trendu by měl pokračovat japonský jen, slabší by měl být i švýcarský frank. Naopak mírné zhodnocení se předpokládá u britské libry.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688