BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  17.12.2013 11:35:27

Boeing oznámil největší buyback ve své historii, o 51 % navíc navýšil dividendu

Gigant Boeing (BA) včera po uzavření trhů oznámil, že představenstvo firmy schválilo nový program odkupu vlastních akcií v objemu 10 mld. USD. Z posledního programu v objemu 7 mld. USD schváleného v roce 2007 firmě zůstává zrealizovat ještě asi 800 mil. USD.

Boeing hodlá s odkupy začít v lednu 2014 a celkem tedy v tomto směru hodlá během 2 až 3 let utratit 10,8 mld. USD. Ve vztahu k včerejší ceně, resp. tržní kapitalizaci firmy (101,2 mld. USD) se tak aktuálně jedná o výrazných zhruba 10 % vydaných vlastních akcií. Oproti dřívějšímu programu odkupu ten současný hodlá firma vlastně realizovat intenzivněji, resp. v kratším časovém horizontu.

Boeing navíc překvapil téměř 51 % zvýšením dividendy, když předchozí roky docházelo k navyšování jen spíše v řádu několika procent. Například před rokem kvartální dividendu zvyšoval o 10 % z 0,44 USD na 0,485 USD/akcii. Nyní tedy došlo k navýšení na 0,73 USD. Na roční bázi se jedná o 2,92 USD/akcii. Nejbližší rozhodné datum pro nárok na Q dividendu bylo stanoveno na 14. 2. (ex-date 12. 2.), výplata následně na 7. 3. 2014.

Zatímco cena akcií Boeing se ještě počátkem roku držela pod hladinou 80 USD, současná úroveň, resp. včerejší závěrečná cena dosáhla 134,72 USD. Dividendový výnos se tak v čase jakoby nezvýšil a dosahuje aktuálně 2,16 %.   

Po listopadovém vytvoření historických maxim titulu jsou nyní každopádně zveřejněné zprávy novým pozitivním impulsem. Lze predikovat, že mohou titul v nejbližší době právě navrátit zpět ke zmiňovaným maximům. V listopadu se akcie Boeing obchodovaly až za 142 USD.

V reakci na zprávy se již objevují i první upgrady a potvrzená doporučení. Se zvýšením cílové ceny ze 156 USD na 160 USD přišla Deutsche Bank. Dle přehledu Bloomberg se aktuálně průměrná cílová cena od 22 firem pro titul pohybuje na necelých 151 USD.

Přehled posledních doporučení či vývoj titulu naleznete na http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/boeing_oznamil_nejvetsi_buyback_ve_sve_historii__o_51___navic_navysil_dividendu_

J. Zendulka

  


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688