Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  16.12.2013 15:08:51

FED: 18. prosinec může být klíčový

FED: 18. prosinec může být klíčový
51. týden – Analýza trhu s drahými kovy

16/12/2013 Zlaťáky.cz: Cena zlata zaznamenala v New Yorku za posledních 10 týdnů svůj největší propad, a to jako důsledek obav, že Federální rezervní systém sníží tempo vydávání státních dluhopisů.

Zlato reaguje rovněž na situaci kolem amerického rozpočtu, který je v současnosti plánován na 2 roky dopředu a právě dohoda o rozpočtu je nyní na dobré cestě, aby její konečná podoba prošla kongresem. Americké maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 0,7 procenta, to představuje největší nárůst od června. Údaje o vládních výdajích by měly být prezentovány dnes.

„Dohoda o rozpočtu je dalším faktorem, který může hrát ve prospěch Federálního rezervního systému, ve smyslu zužování měsíčního nákupního programu dluhopisů", uvedl Jim Wyckoff, senior analytik společnosti Kitco Inc. Poslední optimistické ekonomické údaje USA tuto verzi potvrzují, Fed by mohl reálně posunout svůj časový plán pro zužování QE programu o pár měsíců dopředu.

16_12_2013_analyza_graf

Zlaté futures klesly ve čtvrtek o 2,6 procenta a usadily se na hodnotě 1 224,90 dolarů za unci ve 13 hodin a 45 minut na Comex v New Yorku. Od 1.října 2013 se jedná o největší pokles.

„Zdá se, že zlato má volnou cestu zpět na 1 220 dolarů za unci, a to v důsledku neustálého přesouvání rozhodnutí Fedu", uvedl Bjarne Schieldrop, komoditní analytik společnosti SEB AB. Při výhledu na příští rok nelze mít příliš medvědí sentiment, neboť úrokové sazby budou nadále rekordně nízké a QE program bude stále pokračovat, i když se bude postupně snižovat.

Pokles ceny zlata pomohl táhnout směrem dolů i cenu stříbra. „Současné nízké zisky v dolarech, které snižují přitažlivost komodit jako prostředku alternativní investice, ovlivňují drahé kovy jako celek“, uvedl Adam Klopfenstein, senior stratég Archer Financial Services v Chicagu.

Stříbrné futures klesly v New Yorku o 4,4 procenta na 19,45 dolarů za unci, což představuje největší pokles od 31.října tohoto roku. Palládiové futures zaznamenaly pokles o 2,5 procenta na 720,25 dolarů za unci, což je největší ztráta od 3.října. Platinové futures klesly o 1,5 procenta na 1 364,40 dolarů za unci.

16_12_2013_analyza_graf

V pondělí 16. prosince v 11 hodin 30 minut se zlato obchoduje na Londýnské burze za 1 229,90 dolarů za unci. Cena stříbra se pohybuje na úrovni 19,51 dolarů za unci.

Jan Žák

Jan Žák

Od roku 2008 působí na pozici obchodního ředitele společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění!


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688